Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΡΩΣΙΑ: Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ο «αόρατος» πύραυλος «Avangard», που μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στον κόσμο

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τους πρώτους υπερηχητικούς πυραύλους της «Avangard», ένα από τα νέα όπλα που ανέπτυξε η Μόσχα και σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πρακτικά αόρατα».

Το σύστημα αυτό αποτελεί μέρος μιας νέας γενιάς πυραύλων ικανών, σύμφωνα με τη Μόσχα, να πλήξουν έναν στόχο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να διαπεράσουν οποιαδήποτε υπάρχουσα αντιπυραυλική ασπίδα, όπως το σύστημα που έχει αναπτυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.

Από την περσινή δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου «Avangard» Πηγή: Associated Press

«Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν ότι στις 10.00 ώρα Μόσχας (9.00 ώρα Ελλάδας) τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το πρώτο σύνταγμα που είναι εφοδιασμένο με τα νέα στρατηγικά υπερηχητικά συστήματα Avangard», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Σόιγκου «συνεχάρη» τους Ρώσους στρατιωτικούς, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη των πυραύλων είναι «ένα φανταστικό γεγονός για τη χώρα και για τις ένοπλες δυνάμεις».

Τον Δεκέμβρη του 2018, ο ρωσικός στρατός είχε δηλώσει πως το πρώτο σύνταγμα πυραύλων «Avangard» θα αναπτυσσόταν στην περιοχή Όρενμπουργκ στα Ουράλια.

Πηγή: Associated Press

Το «Avangard» μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 27 Mach (Μαχ 27), δηλαδή 27 φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου, δηλαδή 33.000 χλμ. την ώρα. Το βεληνεκές του ξεπερνά τα 6.000 χλμ. και μπορεί να αλλάξει πορεία και ύψος, καθιστώντας το «πρακτικά αόρατο», σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συγκρίνει τους πυραύλους «Avangard», που δοκιμάστηκαν με επιτυχία τον Δεκέμβρη του 2018 «με τη δημιουργία του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης», μια αναφορά στον «Sputnik» που εκτοξεύθηκε το 1957 και συμβόλισε την τεχνολογική πρωτοπορία της Σοβιετικής Ένωσης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

«Είναι το απόλυτο όπλο», είχε πει με προφανή ικανοποίηση τον Ιούνη του 2018 ο Ρώσος πρόεδρος. «Δεν νομίζω ότι μόνο μια χώρα θα διαθέτει ένα τέτοιο όπλο στα χρόνια που θα έρθουν. Το έχουμε ήδη», είχε προσθέσει, καθώς οι σχέσεις με τους Δυτικούς βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους.

Ένα άλλο όπλο που έχει επίσης χαρακτηριστεί «αόρατο» από τον Πούτιν, ο βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος πέμπτης γενιάς «Sarmat», αναμένεται να παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2020. Ο «Sarmat» δεν έχει «πρακτικά όρια σε ό,τι αφορά το βεληνεκές» και θα είναι «ικανός να στοχεύσει στόχους διασχίζοντας τον Βόρειο όπως και τον Νότιο Πόλο».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «TASS», AFP)