Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ρόζα Εσκενάζυ, μοναδική και ανεπανάληπτη βασίλισσα του ρεμπέτικου

Η Ρόζα Εσκενάζυ γεννήθηκε στην Μικρά Ασία το 1898. Άρχισε να τραγουδάει από το 1918. Στην Αθήνα γίνεται γνωστή τη δεκαετία του 1920 μόλις αρχίζει να τραγουδάει και να χορεύει στον τότε «Ταΰγετο» της Ομόνοιας. Η  πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που τραγούδησε σε πάλκο.

Τη Ροζα ανακάλυψαν οι Τούντας και ο Ζέμσης, ο περίφημος Σαλονικιός. Από τις πρώτες της ηχογραφήσεις που εντοπίζονται ο πρώτος της δίσκος πρέπει να έγινε το 1928 από την «Πόλιντορ» και η πρώτη της μεγάλη επιτυχία είναι η «Λιλή η σκανδαλιάρα».

Θεωρείται η σημεντικότερη τραγουδίστρια της προπολεμικής περιόδου στο χώρο της και οι πληροφορίες για τη ζωή της κινούνται μεταξύ μύθου και αλήθειας.

Η ζωτικότητά της ήταν αμείωτη. Παρέμεινε “μάχιμη” ως τα γεράματά της. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και στα 80 της εμφανίστηκε στη σκηνή όπου τραγουδούσε και χόρευε.

Ταξίδεψε σε πολλές χώρες κάνοντας πάνω από 300 περιοδείες και τα τραγούδια που έχει ηχογραφήσει σε δίσκους ξεπερνούν τα 2.000.

Τα δημοφιλέστερα τραγούδια της: ΔημητρούλαΤα κεριά τα σπαρματσέταΝαυτάκιΧαρικλάκιΚάτω στα λεμονάδικαΜπαμπέσαΚαναρίνι μου γλυκόΑμανέςΜπαμ και μπουμΜη βιάζεσαι μικρή μου θα σ’ αρραβωνιαστώΓύφτισσαΛιλή η σκανταλιάραΣέρβικος πολίτικοςΈλα φως μουΜού ‘χεις πάρει το μυαλόΑερόπλανο θα πάρωΠατρινιάΜαρικάκι μου, κ.ά.