Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Ρόκα, αδράχτι και αργαλειός». Παράσταση και εργαστήρι στην Οικία Κατακουζηνού

Μία ενδιαφέρουσα αφηγηματική παράσταση με τίτλο «Ρόκα, αδράχτι και αργαλειός» παρουσιάζεται στην Οικία Κατακουζηνού, Λεωφ. Β. Αμαλίας 4, Πλατεία Συντάγματος (5ος όροφος), το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 12:30, η οποία περιλαμβάνει μύθους και παραμύθια για τον αργαλειό, το πιο παλιό «εργαλείο» του κόσμου.

Η διασκευή, αφήγηση και εμψύχωση είναι της Ανεζούλας Κατσιμπίρη. Η παράσταση επενδύεται μουσικά από τη μουσικό Μαρία Κοτσίρη (λαούτο, κρουστά). Μετά την παράσταση ακολουθεί εργαστήρι γνωριμίας για τους μικρούς φίλους της Οικίας με την υφαντική σε μικρούς ξύλινους αργαλειούς.

Ο αργαλειός είναι το πιο παλιό «εργαλείο» του κόσμου. Η υφαντική είναι πανάρχαια και πανανθρώπινη τέχνη. Ενδείξεις για την ύπαρξή της έχουν βρεθεί από τη Νεολιθική Εποχή σχεδόν σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη μας. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι καλύπτει μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, την ανάγκη να καλύψει το σώμα του και έτσι να προστατευτεί από τα στοιχεία της φύσης. Ταυτόχρονα, η υφαντική είναι συνδεδεμένη, στους περισσότερους πολιτισμούς, με το θείο και υπάρχουν πάμπολλοι μύθοι που εμπνέονται ή πηγάζουν από αυτήν την τέχνη.

Η παράσταση προορίζεται για μικρούς και μεγάλους και το εργαστήρι κυρίως για παιδιά από 6 έως 12 ετών. Για το εργαστήρι, ο μέγιστος αριθμός παρακολούθησης είναι 12 παιδιά. Η διάρκεια της παράστασης είναι 50 λεπτά χωρίς το εργαστήρι και 90 λεπτά με το εργαστήρι.