Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ρώσοι αθλητές πρότειναν την «Κατιούσα» για ύμνο

Οι μνήμες της ΕΣΣΔ και της τεράστιας συνεισφοράς στη νίκη ενάντια στον φασισμό έχουν αφήσει το σημάδι τους στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία.
Θυμίζουμε ότι η σημερινή πολιτική εξουσία έχει διατηρήσει τη χαρακτηριστική μελωδία του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης έχοντας αλλάξει πλήρως τους στίχους και ταυτόχρονα γιορτάζει την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, φροντίζοντας βεβαίως να προβάλλει μόνο τον πατριωτικό της χαρακτήρα και να τον αποσυνδέει από την πάλη που έκανε ο Κόκκινος Στρατός στο πρώτο εργατο-αγροτικό κράτος στον κόσμο, στην πρώτη χώρα που οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός.

Δείγμα αυτής της ανεξίτηλης επιρροής είναι και το γεγονός ότι η επιτροπή αθλητών της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ROC) πρότειναν να παίζεται η «Κατιούσα» στις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που θα συμμετάσχουν για τα επόμενα δύο χρόνια, αφού ο εθνικός ύμνος της χώρας απαγορεύτηκε μετά τις αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.
«Υπήρχαν πολλές επιλογές για τη μουσική επένδυση (συνοδεία), ακόμη και μερικές σύγχρονες», δήλωσε η Σοφία Βελίκαγια, πρωταθλήτρια Ευρώπης, κόσμου και «χρυσή» Ολυμπιονίκης της ξιφασκίας. «Αλλά καταλήξαμε στην “Κατιούσα” με μεγάλο αριθμό ψήφων».
Βέβαια, η θέληση των αθλητών δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή, ωστόσο το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η «Κατιούσα» είναι ένα γνωστό λαϊκό τραγούδι που περιγράφει τη στήριξη μιας νεαρής κοπέλας, της Κατερίνας (Κατιούσα), η οποία εμψυχώνει τον αγαπημένο της που πολεμάει τους Γερμανούς φασίστες στα σύνορα στο μέτωπο για να προστατέψει την πατρίδα και να γυρίσει πίσω στην αγάπη του.
Το τραγούδι αυτό έγινε σύμβολο για τον Κόκκινο Στρατό, για όλους τους λαούς της ΕΣΣΔ, έδωσε το όνομά του στο θρυλικό πολυεκτοξευτήρα πυραύλων.

Το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων BM-13 «Κατιούσα» ήταν ένα από τα πλέον διάσημα που χρησιμοποιήθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξολοθρεύοντας τις γραμμές άμυνας των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων, αναπόσπαστο τμήμα του οπλισμού των ειδικών μονάδων πυροβολικού του Ανώτατου Γενικού Αρχηγείο της Σοβιετικής Ένωσης, που ξεκίνησε το 1941, και ήταν επιχειρησιακά ενεργή ως και το 1980.

Κατασκευάστηκαν 6.800 αντίστοιχα συστήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες μάχες.
Το Σεπτέμβη του 1943, εκτοξεύτηκαν 6.000 πύραυλοι, καταστρέφοντας πλήρως τη γερμανική γραμμή άμυνας, σε ακτίνα 250 χιλιομέτρων, στην περιφέρεια Μπριάνσκ της Σοβιετικής Ένωσης.

ℹ️  Η πρώτη καταγραμμένη χρήση του BM-13 ήταν στις 14 Ιουλίου 1941, 10 το πρωί, όταν η πυραυλική συστοιχία του λοχαγού Φλέροφ, χτύπησε τα εχθρικά στρατεύματα στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Orsha και οι Γερμανοί έμαθε για το νέο όπλο του Κόκκινου Στρατού που θα ήταν μέχρι το τέλος του πολέμου ο εφιάλτης τους.
▪️  Οι «Κατιούσες», τοποθετήθηκαν σε κάθε είδους πλατφόρμες, φορτηγά, ελκυστήρες πυροβολικού, τανκς, θωρακισμένα τρένα, πλοία, ποτάμια κλπ. καθώς επίσης κατά μήκος σιδηροδρομικών γραμμών.
▪️  Ο σχεδιασμός παραπάνω από απλός, αποτελούμενος από «ράφια» παράλληλων σιδηροτροχιών στις οποίες ήταν τοποθετημένοι οι πύραυλοι, με αναδιπλούμενο πλαίσιο για να ανυψώσει τις ράγες στη θέση εκτόξευσης.
▪️  Κάθε πλατφόρμα είχε 14 έως 48 εκτοξευτές.
▪️ Τα βλήματα (πύραυλος M-13) του συστήματος είχε μήκος 80cm, διάμετρο 13,2cm και ζύγιζε μόνο 42kg
▪️  Το όπλο αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό στους «βομβαρδισμούς κορεσμού» αφού μια συστοιχία τεσσάρων μόνο εκτοξευτών BM-13 με δυνατότητα πυροδότησης 7-10sec αντιστοιχούσε με 4,35 τόνους υψηλών εκρηκτικών σε μια ζώνη κρούσης 400.000 τετραγωνικών μέτρων, ισχύ ισοδύναμη με 72 συμβατικών μεγάλων πυροβόλων.
▪️ Μετακινιόταν πολύ εύκολα και σε παράλληλη διάταξη δημιουργούσε ένα μπαράζκόλαση πυρός που προκαλούσε σοκ και παράλυση στις εχθρικές δυνάμεις (ειδικά τη νύχτα, όντας και τροχιοδεικτικό)

BM 13 Katyusha–Катюша Κατιούσα

Επειδή οι αστοί ιστορικοί, ανάμεσα στο πολλά ψέματα, αναφέρουν πως οι σοβιετικοί –με ευθύνη του Στάλιν όπως πάντα, βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστοι για τον πόλεμο, γιατί –δήθεν δεν πίστευαν πως θα επιτεθούν οι Γερμανοί κλπ. μπαίνουμε στον πειρασμό να αναφέρουμε συνοπτικά τα εξής:

  • Η ιστορία των πρώτων σοβιετικών αεριωθούμενων όπλων τέτοιου τύπου χρονολογείται από το 1921, όταν οι ερευνητές του Gas-Dynamic Laboratory (GDL), N.I. Tikhomirov και V.A. Artemiev, άρχισαν να αναπτύσσουν πυραύλους, για να χρησιμοποιηθούν ως όπλο της αεροπορίας.
  • Το 1929-1933, πραγματοποιήθηκαν επίσημες δοκιμές πυραύλων πολλαπλής χρήσης διαφόρων διαμετρημάτων χρησιμοποιώντας από αεροσκάφη και εκτοξευτές εδάφους.
  • Το 1937-1938, οι πύραυλοι που αναπτύχθηκαν από το RNII (στη βάση του από Οκτ-1933 GDL+ GIRD) υπό την ηγεσία του G.E. Langemak και υιοθετήθηκαν από το RKKVF.
  • Οι πύραυλοι RS-82 εγκαταστάθηκαν στα μαχητικά I-15, I-16, I-153 και το καλοκαίρι του 1939, χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς σε μάχες με ιαπωνικά στρατεύματα στον ποταμό Khalkhin-Gol.
  • Την περίοδο 1939-1941, οι ερευνητές της RNII II Gvay, VN Galkovsky, AP Pavlenko, AS Popov και άλλοι, υπό την ηγεσία του Lev Mikhailovich Gaidukov, δημιούργησαν τον πολλαπλό εκτοξευτή σε φορτηγό κλπ κινητές πλατφόρμες εδάφους.
  • Το Μάρτη του 1941, διεξήχθησαν επιτυχώς δοκιμές στο πεδίο της μάχης BM-13 (όχημα μάχης με βλήματα 132 mm). Ο πύραυλος RS-132 διαμέτρου 132 mm και ο εκτοξευτής που βασίστηκε στο φορτηγό ZIS-6 BM-13 τέθηκαν σε λειτουργία στις 21 Ιουνίου 1941 -ήταν αυτός ο τύπος μαχητικών οχημάτων που αργότερα έλαβε το θρυλικό ψευδώνυμο «Katyusha».
  • Από την άνοιξη του 1942, εγκαταστάθηκε σε τετρακίνητο σασί της Lend-Lease (το πιο διάσημο από αυτά ήταν το Studebaker US6).
  • Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, δημιουργήθηκε ένας σημαντικός αριθμός παραλλαγών βλήματος και εκτοξευτών RS και η σοβιετική βιομηχανία παρήγαγε περισσότερα από 10.000 οχήματα μαχητικών πυραύλων.

Η μελωδία του αξιοποιήθηκε σε πολλές χώρες σε αντιφασιστικά εμβατήρια. Στην Ελλάδα είναι η μελωδία του πολύ γνωστού ύμνου του ΕΑΜ.

KatyushaКатюша (ελεύθερη μετάφραση)

Ανθίζουν τα δέντρα, οι μηλιές κι οι αχλαδιές
Οι ομίχλες απλώνονται στο ποτάμι
Να, τη η Κατιούσα, εκεί
στην απότομη όχθη, στη στεριά

Βγήκα, ξεκίνησα να τραγουδάω
για τη στέπα, τον γκρίζο αετό
γι αυτά που αγάπησα
στα γράμματα που κρατάω στην καρδιά μου

Ω, είσαι ένα τραγούδι, ένα κοριτσίστικο τραγούδι
για σένα που ακολουθείς τον καθαρό ήλιο
μαχητή στα μακρινά σύνορα
Πείτε του ένα γεια από την Κατιούσα

BM 13 Katyusha–Катюша Κατιούσα

Πείτε γεια …
Αφήστε τον να θυμηθεί ένα απλό κορίτσι
Ας το ακούσει να τραγουδά
Όσο αυτός αγωνίζεται για την πατρίδα

Η Κατιούσα θα κρατήσει την αγάπη
κι αυτός
Να προστατεύσει την πατρίδα!

Ανθίζουν τα δέντρα, οι μηλιές κι οι αχλαδιές
Οι ομίχλες απλώνονται στο ποτάμι
Να, τη η Κατιούσα, εκεί
στην απότομη όχθη, στη στεριά

Δείτε εδώ την 95 λεπτών συναυλία της χορωδίας του (πρώην) Κόκκινου Στρατού 23 Φεβ 2019, το αδιαχώρητο και ο κόσμος όρθιος τιμά τη μεγάλη Σοβιετική Ένωση