Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σ΄όλη την Ελλάδα το μήνυμα καταδίκης του φασισμού

«Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Πανίσχυρο εκφράστηκε και από τη Θεσσαλονίκη, το σύνθημα – απόφαση του λαού και της νεολαίας, μέσα από τη συμμετοχή στην μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσαν τα Εργατικά Σωματεία, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών και ολοκληρώθηκε με συναυλία στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, που όλες τις προηγούμενες μέρες έδωσε παλικαρίσια τη μάχη για να ξαναστείλει στις τρύπες τους, τους φασίστες που άρχισαν να σηκώνουν κεφάλι, να χτυπούν με λύσσα όσους παλεύουν για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, όσους μπαίνουν μπροστάρηδες για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, όσους οργανώνουν τον αγώνα του λαού, διαμήνυσε ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα τη σπάσει». Οτι με οργάνωση και καθαρό προσανατολισμό, με στόχο τις αιτίες που γεννούν το φασισμό, θα ξεμπερδέψουν με τη σαπίλα και τα στηρίγματά της και θα στείλουν τους μαχαιροβγάλτες στα λαγούμια τους.

Από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Άγαλμα Βενιζέλου, εργάτες και υπάλληλοι, από μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς, της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, την υγεία και την εκπαίδευση, με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή από τις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης, τις γειτονιές όπου κυρίως ζει και ανασαίνει η εργατική τάξη και τα παιδιά της. Μαζική ήταν η παρουσία των φοιτητών μέσα από το μπλοκ των συλλόγων τους, αλλά και των μαθητών.

Από εκεί ξεκίνησε η μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Με μια φωνή άνθρωποι όλων των ηλικιών, βροντοφώναξαν «έσπασε η βιτρίνα του καπιταλισμού και βρώμισε ο τόπος με μπόχα φασισμού», αλλά και «εργάτη νέε σκέψου ταξικά, ρατσιστή σε θέλουνε τα αφεντικά». Στο κέντρο της πόλης αντήχησαν δυνατά τα συνθήματα «σκοτώσανε τον Παύλο τα φασισταριά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «το αίμα μαθητή δεν θα ξεχαστεί, έξω από τα σχολεία φασίστες και ναζί», «στα ΕΠΑΛ πηγαίνουν παιδιά των εργατών, έξω η μπόχα των εθνικιστών».

Η πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου τελικά πραγματοποιήθηκε η συναυλία, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του Δήμου να την εμποδίσει αρνούμενη να παραχωρήσει το χώρο, πλημμύρισε από κόσμο.

Από το βήμα, ο Σίμος Μαστρακούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε: “Ενα χρόνο μετά τη καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής χρυσής αυγή, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, οι μαζικοί φορείς της πόλης στέλνουν μήνυμα: κανένας εφησυχασμός! Η μαζική, συλλογική, οργανωμένη δράση των συλλόγων, των σωματείων είναι όρος να τσακίζουμε τον φασισμό! Με το σημερινό συλλαλητήριο στέλνουμε ηχηρό μήνυμα! Ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε πουθενά, έξω οι φασίστες από τα σχολεία, τις σχολές, τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές μας! Ξέρουμε καλά τον ρόλο τους…. Οι φασίστες είναι όπλο του συστήματος ενάντια στην επιθετική διεκδίκηση, στην οργάνωση των εργατών και των παιδιών τους! Ομως βρίσκουν την απάντηση τους και σήμερα και κάθε μέρα στον οργανωμένο αγώνα!”

Κεντρικός ομιλητής, ο Δημήτρης Μπελόπουλος, Γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέφερε ότι ένα χρόνο μετά «η πραγματικότητα επιβεβαιώνει, αυτό που εκατοντάδες σωματεία, μαζικοί φορείς τονίζαμε την ημέρα της καταδίκης της ΧΑ. Είναι εγκληματίες επειδή είναι ναζιστές και φασίστες. Και ο φασισμός δεν μπαίνει στην άκρη με δικαστικές αποφάσεις, αλλά πρώτα και κύρια με την αποφασιστική δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος». Πρόσθεσε πως «οι επαναλαμβανόμενες φασιστικές επιθέσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη αποδεικνύουν πως με το φασισμό δεν τελειώσαμε. Και πως θα μπορούσαμε να τελειώσουμε όσο δεν ξεμπερδεύουμε με το σύστημα που τον γεννά, τα αφεντικά των φασιστών, όσους βολεύονται και έχουν συμφέρον από τη δράση τους.

Για ακόμη μια φορά φάνηκε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος που έρχονται να παίξουν αυτές οι εγκληματικές συμμορίες. Η ίδια η οργάνωση των επιθέσεων που έγιναν στα σχολεία της Σταυρούπολης και του Ευόσμου, στην πλατεία της Ηλιούπολης, με κουκούλες, με δολοφονικά όπλα όπως τείζερ και αλυσίδες, αποδεικνύουν πως το μακρύ χέρι του συστήματος έχει στόχο να τρομοκρατήσει, να φοβίσει, να σκοτώσει. Επιλέγουν να χτυπούν καταδρομικά, πολλοί εναντίον λίγων, αφού δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με το οργανωμένο κίνημα. Ξέρουν καλά πως θα τους καταπιεί! Και ο βρώμικος, βαθιά συστημικός τους ρόλος, φαίνεται από το ποιόν βάζουν στο στόχαστρο». Ξεκαθάρισε ότι «ο εργατόκοσμος, τα παιδιά της εργατικής τάξης και του λαού, όσοι τσακίζονται από την φτώχεια, από την ανεργία και την εκμετάλλευση δεν έχουν κανένα συμφέρον από το δηλητήριο που χύνουν τα φασιστοειδή».

Και κάλεσε κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο άνθρωπο να παλέψει οργανωμένα για τη ζωή που του αξίζει, για τις σύγχρονες ανάγκες του. Να οργανωθεί στα εργατικά σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στα μαθητικά συμβούλια, σε άλλους μαζικούς φορείς. Να μπει και εκείνος στη μάχη για δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, για ολοκληρωμένη παιδεία, με σχολεία που μορφώνουν, για Υγεία πραγματικά δημόσια και δωρεάν. «Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στους φασίστες. Αυτό τρέμουν οι διάφορες εγκληματικές συμμορίες. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να εξαφανιστούν από τις γειτονιές μας», είπε.

Ακολούθησε η εμφάνιση έκπληξη του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη σε ένα stand up comedy «Τσολιάς σόλο», μέσα από το οποίο καυτηρίασε τα τελευταία γεγονότα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη στάση της κυβέρνησης. Κλείνοντας ανέφερε: «Τι έκανε ο λαός φέτος στις φωτιές; Δεν περίμενε από κανένα μεσσία σωτηρία. Πήρε απλά τις τύχες του στα χέρια του. Έτσι και τώρα οι τύχες μας είναι στα δικά μας χέρια. Αρκεί τα χέρια αυτά να υψώνουν μόνο σφιχτές περήφανες γροθιές».Θεσσαλονίκη «Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!» -Τσολιάς

Έδωσε τη σκυτάλη στους καλλιτέχνες που με τη μουσική και τα τραγούδια τους ένωσαν τη φωνή τους με το λαό που παλεύει για να τσακίσει το τέρας του φασισμού. Αντιφασιστικά και τραγούδια του αγώνα, σύγχρονα και παλιότερα, γνώριμα, ερμήνευσαν ο Γιώργος Αετόπουλος, ο Κώστας Καρμπάς, ο Νίκος Ταλέας, η Μαρία Φραγκούλη, Monde, o Κώστας Γκρανόπουλος και Γεωργία Χατζημπαλάση.
Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που ο Χακ, ο τραγουδιστής των Urban Pulse αφιέρωσε την παρουσία τους σε όλους όσους αυτές τις μέρες στάθηκαν απέναντι στο τέρας του φασισμού και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι καλλιτέχνες να στηρίζουν τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

         ΠΑΤΡΑ
Έφτασε παντού το μήνυμα καταδίκης του φασισμού από φοιτητές και μαθητές

Μήνυμα αποφασιστικής καταδίκης του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά, έστειλαν από την Πάτρα, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια και άλλοι νεολαιίστικοι και λαϊκοί φορείς, με κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί και το απόγευμα παρά τη βροχή.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη μαζική – μαχητική λαϊκή κινητοποίηση και την καταδίκη της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αλλά και μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των μαντρόσκυλων του συστήματος, τόνισαν ότι η πάλη απέναντι στο φασισμό δεν τελειώνει, δεν μπορεί να υπάρξει επανάπαυση.

Με συνθήματα όπως «ούτε στις σχολές μας, ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και άλλα εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα των συλλόγων τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία το πρωί και συγκέντρωση με συναυλία και νέα πορεία το απόγευμα.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά το ρόλο των φασιστών στις σχολές και στα σχολεία. Γνωρίζουμε ότι τους ενοχλεί η δράση των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητικών συμβουλίων, όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, μας θέλουν φοβισμένους», τόνισε στην κεντρική ομιλία του το απόγευμα, ο πρόεδρος του συλλόγου της ΣΤΕΦ, Γιώργος Κατσαρός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι προσπάθειες διαφόρων τέτοιων ομάδων να εμφανιστούν ξανά, θα πάρουν αποφασιστική απάντηση από όλο το λαό! Δεν θα τους αφήσουμε να ξεμυτήσουν πουθενά».

Σημείωσε πως λαός και νεολαία δεν τρομοκρατούνται επισημαίνοντας: «Είναι γνωστό άλλωστε πως στην Πάτρα η προσπάθεια του κράτους να καταδικάσει τον αγωνιστή δήμαρχό της, επειδή δεν έδωσε προεκλογικά χώρο στη Χρυσή Αυγή, έπεσε στο κενό, με την καθοριστική παρέμβαση των εργαζομένων και του λαού της πόλης».

Κάλεσε, τέλος, να μην υπάρξει καμιά επανάπαυση στο φασισμό, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα φοιτητών και μαθητών για την ικανοποίηση του συνόλου των δίκαιων αιτημάτων τους, για τη λειτουργία των σχολών και των σχολείων τους αντίστοιχα.

Πριν το συλλαλητήριο, πραγματοποιήθηκε συναυλία από φοιτητικό συγκρότημα στην πλατεία Γεωργίου, όπου ακούστηκαν αντιφασιστικά τραγούδια, ενώ η πορεία στους δρόμους, αν και υπό βροχή στο μεγαλύτερο μέρος της, είχε παλμό και δυναμική.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι σύλλογοι ΣΤΕΦ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, Φιλολογίας, ΣΕΥΠ και Εστίας, ενώ το «παρών» έδωσαν και μαθητές του 11ου ΕΠΑΛ.

Ένα χρόνο από την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που το γεννά

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των εργατικών σωματείων στην Αλεξανδρούπολη, τη Δράμα και την Ξάνθη όπου μαζική ήταν και η συμμετοχή των φοιτητών. Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και συναυλία με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος των εργατικών σωματείων.