Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Γενική απεργία για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού

Απεργούμε! 

Για να προστατέψουμε τη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματά μας από την εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων:
Το παραπάνω μήνυμα στέλνουν με τη σημερινή απεργία και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν στο πλαίσιό της σε όλη τη χώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία του λαού για να υπηρετήσει τα κέρδη του κεφαλαίου, που οδηγεί τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό στο «κόκκινο» στις συνθήκες της πανδημίας, που μετατρέπει τους μεγάλους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, που φορτώνει τα σπασμένα μίας ακόμα οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού και ετοιμάζει νέες βάρβαρες ανατροπές με το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει ήδη ετοιμάσει με τα ραβασάκια των εργοδοτικών ενώσεων, η απάντηση εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων θα δοθεί σήμερα με απεργία.

ΠΑΜΕ Συλλαλητήριο Προστασία Υγείας

Το κάλεσμα στους εργαζόμενους να επιβάλουν το δικό τους απεργιακό lockdown στους χώρους δουλειάς συνοδεύεται με διάφορες συμβολικές παρεμβάσεις, προσαρμοσμένες στις συνθήκες της πανδημίας. Τα σωματεία προγραμματίζουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, συνεντεύξεις Τύπου για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αγωνιστικές παρεμβάσεις στις πύλες των νοσοκομείων, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας.

Την ίδια στιγμή που γυρνάει την πλάτη στα σωματεία και στα δίκαια αιτήματά τους, η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα, με την «έκθεση Πισαρρίδη» και με κάθε διαθέσιμο «εργαλείο», σπεύδει να «απογειώσει» το αντεργατικό έργο της ίδιας και των προκατόχων της, κάνοντας πράξη πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζει: 10ωρη δουλειά, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και ακόμα περισσότερη «ευελιξία». Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για περισσότερους κλάδους και εργαζόμενους. Παράδοση της Κοινωνικής Ασφάλισης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Νέα μέτρα καταστολής και αυταρχισμού, περιορισμούς στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, εμπόδια στη δράση των συνδικάτων, στις Γενικές τους Συνελεύσεις, στην απόφαση και την οργάνωση της απεργίας.

«Ο αγώνας των εργαζομένων δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα. Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η πάλη», διαμηνύουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Δεκάδες απεργιακές αποφάσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών

Απεργία 26 Νοέμβρη ΤλπΑπεργία έχουν αποφασίσει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Σαλαμίνας, Πάτρας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λέσβου, Λευκάδας – Βόνιτσας, Νάουσας, Σάμου, Φωκίδας και η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Αποφάσεις έχουν πάρει επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΠΟΘΑ), Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΟΠΑΜ), Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου, Ενέργειας (μόνο για την Αθήνα).

Στο Δημόσιο, 24ωρη απεργία έχει αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης – τέως Βιομηχανίας / Ενέργειας / Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ).

Απεργία ΜΜΜ

Η απεργία στις Μεταφορές

Οσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, δεν θα κινηθούν ηλεκτρικός και μετρό καθώς απεργούν Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ. Στάση εργασίας θα γίνει στο τραμ (6 μ.μ. έως λήξη βάρδιας). Η Ομοσπονδία Συλλόγων Μεταφορών Ελλάδας έβγαλε απόφαση συμμετοχής στη σημερινή απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με την οποία καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στις Μεταφορές (αστικές συγκοινωνίες, ΚΤΕΛ, οδηγοί φορτηγών, ταξί κ.ά.).

Επίσης, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί τους εργαζόμενους σε λεωφορεία και τρόλεϊ να συμμετάσχουν στην απεργία, με βάση τις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων της Αττικής.

Απεργία πραγματοποιείται σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων με αποφάσεις των σωματείων «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΝΗΗΕΝ, Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ). Επίσης, οι Ενώσεις Πλοιάρχων, Μηχανικών ΜΕΚ, Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, Φροντιστών, Πρακτικών Πλοιάρχων και Κυβερνητών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών Μότορσιπς, Πετρελαιοκίνητων και Οχηματαγωγών (φέρι μποτ) Μικρών Αποστάσεων, η ΠΕΝΕΝ και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών.

Στο μεταξύ, στο φόντο της επίθεσης γνωστών επιτελείων του συστήματος συνολικά στη σημερινή απεργία και ειδικά στις Μεταφορές, κρίθηκε παράνομη και ανεστάλη η απεργία που είχε προκηρύξει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

Τα αιτήματα

Τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τη μάχη για να φτάσει το μήνυμα της απεργίας σε κάθε χώρο δουλειάς, διεκδικώντας:

  • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία. Αμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ενταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες.

ΑΦΙΣΑ ΜΜΜ ΠΑΜΕ

  • Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Σε κάθε τάξη να είναι μέχρι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν ίντερνετ.
  • Εκτακτο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμία απόλυση, καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
  • Να δοθούν η 13η και η 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα για όλους τους συνταξιούχους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές – λαϊκές οικογένειες.