Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σήμερα « ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΨΕΥΤΗΣ»

Η NEW STAR ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ

ΦΡΑΝΚ ΜΠΑΪΕΡ
« ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΨΕΥΤΗΣ»
«JACOB DER LÜGNER»

ΑΠΟ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
Είσοδος Δωρεάν
(θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας)

jakob poster big

Σκηνοθεσία: Φρανκ Μπάιερ
Σενάριο: Γιούρεκ Μπέκερ, Γκερντ Γκέρικε, Φρανκ Μπάιερ, από μυθ. Γιούρεκ Μπέκερ
Παίζουν: Βλαστιμίλ Μπρόντσκι, Έρβιν Γκεσόνεκ, Χένρι Χαμπχεν
Φωτογραφία: Γκύντερ Μαρτσινκόφσκυ
Μουσική: Γιακίμ Βετζλάου

«Η ομορφιά αυτής της ταινίας είναι η απλότητά της»
«O Φρανκ Μπάιερ αφήνει στο τέλος τον θεατή απλά άφωνο»
«Η μοναδική ταινία από την Λ.Δ της Γερμανίας που προτάθηκε ποτέ για Όσκαρ»
«Συγκινητική αλλά και τρομαχτικά αστεία»

  • Η υπόθεση

Προς το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, σε ένα εβραϊκό γκέτο που βρίσκεται σε κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ο εβραίος Ιάκωβος ακούει τυχαία από το γερμανικό ράδιο ότι οι Ρώσοι νικούν στο Μέτωπο και πλησιάζουν προς το μέρος τους.

jacob the liar 7Όταν μεταβιβάζει την είδηση στους συγκρατούμενούς του, κανείς δεν το πιστεύει, έτσι για να γίνει πιστευτός, τους λέει πως ο ίδιος είναι κάτοχος ραδιοφώνου. Η είδηση κυκλοφορεί αμέσως σ’ ολόκληρο το γκέτο και ο Ιάκωβος γίνεται ξαφνικά το πιο σημαντικό πρόσωπο, στο οποίο οι απελπισμένοι Εβραίοι εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους. Έτσι, ο Ιάκωβος υποχρεώνεται να επινοεί συνεχώς ειδήσεις για την εξέλιξη των μαχών. Τα νέα ανεβάζουν το ηθικό της κοινότητας και ο Ιάκωβος βρίσκεται στο δίλημμα να αποκαλύψει την αλήθεια ή να τους κρατήσει στην εφησυχαστική πλάνη τους;

  • Γιατί είναι τόσο ξεχωριστή ταινία

 Ο Ιάκωβος, ο ψεύτης ερευνά με έναν απόλυτα πετυχημένο τρόπο την κλασσική θεματολογία του ανθρωπάκου που οι περιστάσεις τον κάνουν άθελά του ήρωα αλλά που πέφτει θύμα της ίδια της απάτης του.

Ο Φρανκ Μπάιερ, που ένα μεγάλο μέρος του έργου του είναι αφιερωμένο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις κτηνωδίες των Ναζί, στηριγμένος σε ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα του Γιούρεκ Μπέκερ, καταφέρνει να φτιάξει μια συγκινητική ταινία που ακροβατεί συνέχεια ανάμεσα στο κωμικό και τραγικό.

Σε όλο το έργο πλανιέται το ερώτημα τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και ο σκηνοθέτης φαίνεται να συνηγορεί με την άποψη ότι αλήθεια είναι οτιδήποτε, αυτό που πιστεύεις εσύ για πραγματικό ή αυτό που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο.
Από την στιγμή που ο Ιάκωβος άρχισε να διαδίδει τα ψέματά του, σταμάτησαν οι αυτοκτονίες των απελπισμένων εβραίων του γκέτο. Κάθε φορά όμως ο ήρωας είναι υποχρεωμένος να εφευρίσκει όλο και πιο δελεαστικά και παραστατικά ψέματα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου του.

Ο Μπάιερ ωστόσο δεν εθελοτυφλεί. Στο τέλος το ψέμα αποκαλύπτεται και ο πρώτος που κρεμιέται είναι ο κουρέας Κοβάλσκι, ο καλύτερος φίλος του Ιάκωβου.

Όμως η ταινία δεν είναι πεσιμιστική. Γιατί παρά την ωμότητα των καταστάσεων που δείχνει, υμνεί την αξιοπρέπεια του ατόμου μπροστά στις πιο δύσκολες περιστάσεις.

Στην επιτυχία της ταινίας συμβάλλει η θαυμάσια ερμηνεία του Τσέχου ηθοποιού Βλαστιμίλ Μπρόνσκυ.

 Διακρίσεις:

Αργυρή Άρκτος Αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1975.

Υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1977

Υποψήφια για Χρυσή Άρκτο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1975

 ΦΡΑΝΚ ΜΠΑΪΕΡ :Σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στο Νόμπιτζ το 1932. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο FAMU της Πράγας και το 1952 πήρε το δίπλωμα σκηνοθεσίας. Από το 1958 δούλεψε ως σκηνοθέτης για την εταιρεία παραγωγής DEFA. Αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Ανατολικής Γερμανίας κυρίως με αντιναζιστικές ταινίες όπως την ταινία «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους».