Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σήμερα παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα – Όλοι στους δρόμους!

Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα, διεκδικώντας να μην κατατεθεί και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται η κυβέρνηση της ΝΔ να παρουσιάσει διαδικτυακά το νέο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή και το οποίο φέρει κατ’ ευφημισμό τον τίτλο «Για την προστασία της Εργασίας», ενώ ο πραγματικός του τίτλος θα μπορούσε να είναι «Ενας ακόμα νόμος για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης».

Από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και τα σχετικά δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο, βασικοί άξονες του αντεργατικού νομοσχεδίου είναι:

 • Η άρση εμποδίων στην επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας, και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή, στο πλαίσιο μιας ακόμα εφαρμογής της «διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου», δηλαδή ξηλώματος του 8ώρου, και μάλιστα μέσα από ατομικές συμβάσεις.
 • Η αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους) τις οποίες μπορεί να επιβάλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μία ακόμα επιλογή έντασης της εκμετάλλευσης.
 • Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές, όπως φαρμακαποθήκες, εφοδιαστική αλυσίδα, data centers κ.λπ.
 • Η νομιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας.
 • Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
 • Το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης, με το φακέλωμα των συνδικάτων, τη δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας, την καθιέρωση της «Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» σε μέρα απεργίας, σε μια προσπάθεια να ακυρώνεται στην πράξη η απεργιακή μάχη των εργαζομένων.
 • Η παραπέρα απελευθέρωση των απολύσεων, αφού απαλλάσσει την εργοδοσία από την υποχρέωση να επαναπροσλάβει παράνομα απολυθέντα εργαζόμενο, δίνοντάς του μια αποζημίωση «αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης».

Ολοι στο πόδι!

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, Συνδικάτα και Ομοσπονδίες, μετά την επιτυχημένη απεργιακή Πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στις 6 Μάη, ήδη οργανώνουν την κλιμάκωση της πάλης.
Σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα, τα συνδικάτα έστειλαν καθαρό μήνυμα στους εργαζόμενους: «Ούτε λεπτό εφησυχασμός. Η απεργία της 6ης Μάη ήταν ένα επιτυχημένο βήμα. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ορμή».
Αποφάσισαν πως με τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου προχωράνε σε συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αίτημα «Να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα – Να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο». Και δίνουν συνέχεια με μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία σε χρόνο που θα κριθεί ο πιο κατάλληλος.
Τα ΔΣ των συνδικάτων καταστρώνουν σχέδιο παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, ενημερώνουν και εξηγούν στους εργαζόμενους τον βαθύ αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, δείχνουν γιατί στο στόχαστρο του εργατικού κινήματος δεν μπαίνει μόνο το νομοσχέδιο που έρχεται, αλλά όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Εξηγούν γιατί είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να δώσουν μαζικά ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ενιαία επίθεση που δέχονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

Τα συνδικάτα φτιάχνουν το δικό τους σχέδιο, το οποίο αντιπαρατάσσουν στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι. Επαναφέρουν επικαιροποιημένο το σχέδιο νόμου που υιοθετήθηκε από 530 σωματεία και αφορούσε Συλλογικές Συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές σχέσεις. Η επικαιροποίησή του έγκειται στον εμπλουτισμό του με τα εξής στοιχεία:

 • Κατάργηση των νόμων «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας.
 • Κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
 • Κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.
 • Κατάργηση του «μίνι Εργασιακού» της κυβέρνησης της ΝΔ, που πέρασε μέσα στην πανδημία.

Αυτό το επικαιροποιημένο σχέδιο νόμου στη συνέχεια θα κατατεθεί στα πολιτικά κόμματα, με την απαίτηση να συζητηθεί και να γίνει νόμος.

Σύσκεψη Ομοσπονδιών και Συνδικάτων για την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα-να μην κατατεθεί στη Βουλή

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σωματεία οργανώνουν την κλιμάκωση της πάλης

 • Αύριο Πέμπτη η σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ.
 • Συσκέψεις σωματείων και σε άλλες πόλεις

Σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προγραμματίζουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο «Πάρκο των 4 εποχών» στη νέα Παραλία.

Στη σύσκεψη καλούν τα Σωματεία: Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου, Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στα εργατικά σωματεία και συλλόγους της πόλης, προκειμένου να υψώσουν τείχος αντίστασης στα βάρβαρα κυβερνητικά σχέδια. «Είναι ώρα ευθύνης για κάθε σωματείο, για κάθε τίμιο συνδικαλιστή. Είναι ώρα να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κλιμάκωση της δράσης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σε άλλες πόλεις

 • Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους του Βόλου να συμμετάσχουν στη σύσκεψη που θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μεταξουργείου.
 • Στα Γιάννενα, σε σύσκεψη καλεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την Πέμπτη 13 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο Θεατράκι στη Σκάλα.
 • Στη Μεσσηνία, σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 13 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία).
 • Στα Χανιά, σωματεία καλούν σε σύσκεψη την Παρασκευή 14 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.