• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Σαντιάγο… Αντίο Κομαντάτε

Το πρωί της Κυριακής 4 Δεκέμβρη (Κυριακή 14.00 ώρα Ελλάδος) θα γίνει η επίσημη κηδεία, με την εναπόθεση της τέφρας του Φιντέλ στο κοιμητήριο της Σάντα Ιφιγένια, όπου έχουν ταφεί οι εθνικοί ήρωες Χοσέ Μαρτί και Αντόνιο Μασέο και βρίσκονται τα οστά των 32 επαναστατών που έπεσαν στις 26 Ιούλη του 1953 στην επίθεση ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο. Επίθεση της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ και η οποία σηματοδότησε την αντίσταση ενάντια στη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα και από εκεί προέκυψε το Κίνημα της 26ης Ιουλίου.

Η όλη πομπή της επιστροφής του Φιντέλ στο Σαντιάγκο, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, γίνεται σε ανάμνηση του «Καραβανιού της Ελευθερίας» που έκανε ο επαναστατικός στρατός με επικεφαλής τον Φιντέλ το Γενάρη του 1959 από το Σαντιάγκο έως την Αβάνα.

 

«Ίσως αυτή να είναι μια από τις τελευταίες φορές που σας μιλώ σε τούτη την αίθουσα. Οι ιδέες του κομμουνισμού θα παραμείνουν ως απόδειξη σε αυτό τον πλανήτη, ότι αν τις δουλέψει κανείς με πάθος και αξιοπρέπεια, μπορούν να παραγάγουν τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι»

Από την τελευταία του εμφάνιση ήταν στις 19 Απριλίου του 2016 όταν έκλεισε το Έβδομο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας