Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαν σήμερα η πρώτη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τις ανάγκες των ναζί

Η πρώτη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, πραγματοποιήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου 1936, στα πλαίσια της προπαγάνδας για τους Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

afisaΗ ιδέα αναβίωσης του παλιού εθίμου οφείλεται στους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του καθεστώτος του Χίτλερ, αφού ως γνωστόν το Βερολίνο ήταν η πόλη που διοργάνωσε τους Αγώνες εκείνη τη χρονιά. Μια διοργάνωση η οποία ως γνωστό χρησιμοποιήθηκε από τους ναζί για λόγους προπαγάνδας. Μάλιστα πολλές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιδέα ανήκει στον υπουργό Προπαγάνδας του Γ’ Ράιχ Γιόζεφ Γκέμπελς αλλά αργότερα τα πρωτεία στα… πνευματικά δικαιώματα δόθηκαν στον καθηγητή και μέλος της Ολυμπιακής Γερμανικής Επιτροπής Καρλ Ντιμ, ένα άτομο συνδεμένο άμεσα με το καθεστώς Χίτλερ.

Η Αφή έγινε με ένα κοίλο κάτοπτρο, κατασκευασμένο στη Γερμανία για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Πρωθιέρεια, Κούλα Πράτσικα, η οποία ακόμη και σήμερα θεωρείται η πρωτοπόρος του κλασικού χορού στην χώρα μας, άναψε τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κωνσταντίνου Κονδύλη. Περισσότεροι από 20.000 θεατές, κατέκλυσαν τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ η τελετή κινηματογραφήθηκε για λογαριασμό ναζί από την σκηνοθέτη Λένι Ρίφενσταλ.

Η διαδρομή κράτησε 12 ημέρες και όταν η φλόγα έφθασε εκτός συνόρων της Γερμανίας ένα πολιτικό πανηγύρι είχε στηθεί από τους υπεύθυνους των ναζί, όπου το στοιχείο του εθνικοσοσιαλισμού σε κάθε εκδήλωση ήταν έντονο. Ας σημειωθεί και ένα ακόμη χαρακτηριστικό στιγμιότυπο. Η ιδέα να μεταφερθεί στο Βερολίνο ένα κλαδί ελιάς από την αρχαία Ολυμπία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συνάντηση του Αδόλφου Χίτλερ με τον πρώτο νικητή του μαραθωνίου και ιστορική μορφή των Αγώνων Σπύρο Λούη που του παρέδωσε το κλαδί.

louis