Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαν σήμερα ιδρύθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης – Ποια η σχέση της με το βασιλιά και τον Φράνκο;

Στην Ιστορία του ποδοσφαίρου υπάρχουν πολλές ημερομηνίες που παραμένουν ανεξίτηλες. Ανάμεσα τους και η 6η Μαρτίου 1902, καθώς τότε, «γεννήθηκε» η πιο διάσημη ομάδα του, η Ρεάλ Μαδρίτης.Μόνο που τότε έφερε το όνομα «Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Μαδρίτη» και  από το έμβλημά της έλειπε η κορώνα.

emvlima real

Το όνομα Ρεάλ (δηλαδή «βασιλική») το έδωσε ο Βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσο ΙΓ΄ με διάταγμά του το 1920, οπότε μπήκε και η κορώνα στο έμβλημα και έγινε «βασίλισσα». Η Ρεάλ ήταν ομάδα της Μαδρίτης και η Μαδρίτη πόλη της βασιλικής οικογένειας.

Οι οπαδοί της Ρεάλ την περίοδο πριν τον Ισπανικό Εμφύλιο ήταν στην πλειοψηφία τους δεξιοί και συντηρητικοί, ενώ αργότερα υποστήριζαν τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Πρόεδρος της Ρεάλ επί 35 χρόνια ο Σαντιάγο Μπερναμπέου (τo όνομά του φέρει σήμερα το γήπεδο της ομάδας) ο οποίος είχε στενές σχέσεις του με τον δικτάτορα Φράνκο, συμμετείχε στο πλευρό του στον ισπανικό εμφύλιο.

Η θητεία του Μπερναμπέου στον προεδρικό «θώκο» των «Μερένχες» διήρκησε 35 χρόνια (1943 – 1978) και συνέπεσε με την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Μπερναμπέου το 1968 όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και το καθεστώς Φράνκο. «Το ποδόσφαιρο προσέφερε τις υπηρεσίες του στην πατρίδα…»

Μία ημέρα σαν σήμερα, πριν από 118 χρόνια όταν εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Madrid Foot Ball Clu, ξεκινώντας τo μύθο της στον χώρο του αθλητισμού ως «Βασίλισσα της Ευρώπης».

Σήμερα, 118 χρόνια μετά, η Ρεάλ Μαδρίτης, που είναι ο σύλλογος που έχει κερδίσει τα περισσότερα ευρωπαϊκά Κύπελλα και τους περισσότερους διηπειρωτικούς τίτλους στην Ιστορία του ποδοσφαίρου. Γι αυτό, ο σύλλογος είχε την τιμή να αναδειχθεί από τη FIFA στις 23 Δεκεμβρίου 2000, ως ο καλύτερος σύλλογος του 20ού αιώνα.

Εκτός από το Κύπελλο Κυπελλούχων, τα κέρδισε όλα και… πολύ. Τα τρία διαδοχικά Champions League είναι μόνο ένα από τα ρεκόρ που έχει να επιδείξει στην μακρά διαδρομή της.

Συνολικά, το ρεκόρ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό με 13 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 4 Παγκόσμια Κύπελλα, 3 διηπειρωτικά Κύπελλα, 4 Ευρωπαϊκά Σούπερ Κύπελλα, 2 Κύπελλα UEFA, 2 Κύπελλα «Latin», 33 Πρωταθλήματα, 19 ισπανικά Κύπελλα, 10 ισπανικά Σούπερ κύπελλα και 1 Λιγκ Καπ, μεταξύ άλλων.

Είναι μια από τις τρεις ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, μαζί με την Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Μπαρτσελόνα.