Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαν σήμερα 1 Ιανουαρίου 1912 γεννήθηκε ο Νικηφόρος Βρεττάκος

Σαν σήμερα, Πρωτοχρονιά του 1912 γεννήθηκε στην Πλούμιτσα Κροκεών της Σπάρτης ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος. Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1991.

Το 1928 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομικά, βρήκε όμως το δρόμο του στη Λογοτεχνία και εγκατέλειψε τις σπουδές του. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα το 1929. Κατόπιν τύπωσε αρκετές  ποιητικές συλλογές. Εγραψε και πεζά.

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αναφέρεται στο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Λεξικό του Κρένερ ως «σημαντικός Ελληνας ποιητής, που η εσωτερική φύση του εκφράζει με λυρικό πλούτο και βασανιστική ανάλυση τον πόνο και την αδικία του κόσμου».

Εξέδωσε περισσότερες από 15 ποιητικές συλλογές και αρκετά πεζά έργα. Στα έργα του εξυμνεί την ἀγάπη, την ειρήνη, τον ανθρωπισμό και το ελληνικό πνεύμα

«Η ποίησή του, πλημμυρισμένη από βαθύ ανθρωπισμό, συνδυάζει το ρεαλισμό με τη λυρική έξαρση. Και μαζί μ’ αυτά τη βαθυστόχαστη κριτική ματιά, με την απόλυτη συναίσθηση ότι ασκεί υπεύθυνα ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό λειτούργημα, το λειτούργημα του πνευματικού δημιουργού»