Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

🗓️  Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
📇  Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1731 Γεννιέται ο Βρετανός επιστήμονας Χένρι Κάβεντις.

1790 γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής και πεζογράφος Αλφόνσος Λαμαρτίνος

1813 Γεννήθηκε ο Τζουζέπε Βέρντι, Iταλός συνθέτης.

verndi

1827 Πέθανε ο Ιταλός ποιητής, ελληνικής καταγωγής, Ούγκο Φόσκολο

1862 Καταλύεται η μοναρχία του Όθωνα. Ο βασιλιάς Οθων εκθρονίζεται και εγκαταλείπει την Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία. Την εξουσία αναλαμβάνει η επαναστατική “Τριανδρία”, αποτελούμενη από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο. (Μεσοβασιλεία).

1868 Ο Carlos Manuel de Céspedes (Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες) κηρύσσει την ανεξαρτησία της Κούβας, με την οποία αρχίζει ο Δεκαετής Πόλεμος.

1871 Κατασβήνεται η μεγάλη φωτιά στο Σικάγο, που κατέστρεψε σχεδόν το ένα τρίτο της πόλης.

1874 Στη βρετανική κατοχή περνούν τα νησιά Φίτζι.

1886 Φοριέται για πρώτη φορά το σμόκιν ως βραδινό ένδυμα στη Ν. Υόρκη.

1899 Αρχίζει ο Πόλεμος των Μπόερς στην Νότια Αφρική.

1901 Γεννήθηκε ο Αλμπέρτο Τζιακομέτι, Eλβετός γλύπτης και ζωγράφος.

1908 Αρχίζει να λειτουργεί το Παρθεναγωγείο Βόλου. Σε αυτό φοιτούσαν μόνο κορίτσια, κάτι το οποίο θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή, διότι μόνο αγόρια, ως επί το πλείστον, μπορούσαν να πάνε σχολείο. Διευθυντής του Παρθεναγωγείου είναι ο δημοτικιστής και σοσιαλιστής Αλέξανδρος Δελμούζος

1911 Ξεσπά λαϊκή επανάσταση στην Κίνα, η εξέγερση του Οτσάν που πυροδοτεί την επανάσταση του 1911-1913 στην Κίνα, η οποία κατέληξε στην εκθρόνιση της δυναστείας των Τσινγκ και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας.

1912 Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη του Σαρανταπόρου, κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου, με τους Έλληνες να καταδιώκουν τον τουρκικό στρατό. Οι Έλληνες, καταλαμβάνουν το οχυρό, ελευθερώνουν τα Σέρβια και συνεχίζουν την προέλαση προς την Κοζάνη.

1913 Ανοίγει η Διώρυγα του Παναμά, που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.  Οκτώ τόνοι δυναμίτη ανατινάσσουν το τελευταίο κομμάτι γης που έκλεινε τη διώρυγα. Μπορούν ήδη να πλεύσουν μικρά πλοία.

1916 Η Αντάντ επιδίδει Διακοίνωση προς την ελληνική κυβέρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου με την απαίτηση του ελέγχου των σιδηροδρομικών γραμμών, την παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού και την αποστρατιωτικοποίηση της Σαλαμίνας και του Πειραιά. Λίγες εβδομάδες αργότερα γαλλικά στρατεύματα θα αποβιβαστούν και θα καταλάβουν τον Πειραιά.

1917 Γεννήθηκε ο Τελόνιους Μονκ, Aμερικανός μουσικός της τζαζ.

1919 Το Ανώτατο Συμβούλιο της Αντάντ αποφασίζει την επίσημη κήρυξη οικονομικού αποκλεισμού της Σοβιετικής Ρωσίας.

1919 Ξεκινούν νέες συνομιλίες μεταξύ ελληνικού στρατού και Τούρκων ανταρτών, την ώρα, που οι Τούρκοι του Κεμάλ δηλώνουν έτοιμοι να κηρύξουν τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.

1920 Συνέρχεται στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας το 2ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, στο οποίο πήραν μέρος 137 συνδικαλιστικές οργανώσεις με 54.000 μέλη. Το Συνέδριο, στο οποίο πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, ψηφίζει την οργανική σύνδεση ΓΣΕΕ-ΣΕΚΕ (Κ).

1922 Στην Ελλάδα, αποφασίζεται οριστικά η παραπομπή των πολιτικών κρατουμένων στην εξεταστική επιτροπή, ως υπεύθυνων για την εθνική συμφορά. Παράλληλα, καταρτίζεται διάταγμα συγκρότησης Έκτακτου Στρατοδικείου, στο οποίο θα παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι της μικρασιατικής καταστροφής.

1923  Στη Σαξονία και τη Θουριγγία της Γερμανίας συγκροτούνται εργατικές κυβερνήσεις από τους κομμουνιστές και τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας (10-16/10/1923). Ο Σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Γερμανίας Φρ. Έμπερτ διατάσσει την κινητοποίηση του στρατού εναντίον τους και έπειτα από σκληρές μάχες οι εργατικές κυβερνήσεις καταλύονται. Το ΚΚ Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1925 Σύλληψη Παπανδρέου, Βεντήρη και του υπασπιστή του Πλαστήρα. Παραιτούνται 4 υπουργοί του Παγκάλου για τη μη προκήρυξη εκλογών.

1930 Γεννήθηκε ο Χάρολντ Πίντερ, Βρετανός θεατρικός συγγραφέας.

Χάρολντ Πίντερ, μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, πήρε μέρος σε πολιτικούς αγώνες, δε δίστασε να εναντιωθεί στους ιμπεριαλιστές

1930 Δημιουργείται η αμερικανική αεροπορική εταιρία TWA μετά τη συγχώνευση τριών εταιρειών.

1931 Ξεσπά επανάσταση στην Κύπρο, που βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία. Οι Βρετανοί θα την πνίξουν στο αίμα.

1933 Διατίθεται προς πώληση το πρώτο συνθετικό απορρυπαντικό, το “Dreft”.

1935 Καταλύονται με στρατιωτικό πραξικόπημα το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και το Σύνταγμα του 1927. Ο Γ. Κονδύλης σχηματίζει κυβέρνηση χωρίς καν ορκωμοσία και κηρύσσει στρατιωτικό νόμο.

1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, καταστρέφοντας την Αγία Τράπεζα στον κυρίως ναό.

1941 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή ιδρύεται η Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ).

1941 Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) απευθύνει το πρώτο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο τον καλεί να ενώσει τις δυνάμεις του και να αγωνιστεί για την εθνική απελευθέρωση, για την επιβίωσή του και την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας μετά τον πόλεμο.

1944 Σκληρές μάχες του ΕΛΑΣ με τους Ταγματασφαλίτες διεξάγονται στο χωριό Κρύα Βρύση και το Μυστρά. Με το χτύπημα και την παράδοση των Ταγματασφαλιτών στο Μυστρά ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Πελοποννήσου.

1944 Το Κομμουνιστικό και Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουγγαρίας έρχονται σε συμφωνία για την ενότητα δράσης των δύο κομμάτων.

tsigganoi stratopeda sugkentrosis

1944 800 τσιγγανόπουλα εξολοθρεύονται από τους ναζί στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

1950 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (10-14/10/1950). Η 3η Συνδιάσκεψη αποτελεί το σημαντικότερο Σώμα του Κόμματος μετά το 7ο Συνέδριό του (1945). Η σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι είναι το Κομματικό Σώμα που επιχειρεί την πολιτική προσαρμογή του Κόμματος στη νέα φάση του συσχετισμού δυνάμεων, μετά την οργανωμένη υποχώρηση του ΔΣΕ (τέλος Αυγούστου 1949) και την έξοδο των δυνάμεών του από την Ελλάδα.
Είναι η φάση ανασύνταξης των κομματικών δυνάμεων στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, φροντίδας χιλιάδων αναπήρων και παιδιών, ανασύνταξης των παράνομων δυνάμεών του στην Ελλάδα, προσδιορισμού των καθηκόντων του στις νέες συνθήκες συσχετισμού δυνάμεων, ενσωματώνοντας συμπεράσματα από την ηρωική δράση, αλλά και από τις αδυναμίες και τα λάθη του.
Έτσι, στην 3η Συνδιάσκεψη επιχειρήθηκε μια συνολική εκτίμηση της δράσης του στη δεκαετία του 1940, κατά την οποία το Κόμμα ηγήθηκε δύο ένοπλων αγώνων, του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ (1941-1944) και του ΔΣΕ (1946-1949) [902.gr]

1951 Συνέρχεται η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων αποφάσισε τη μετάφραση και έκδοση στα ελληνικά του Κεφαλαίου του Μαρξ και των Απάντων των Λένιν και Στάλιν. Η Ολομέλεια καθαίρεσε επίσης τον Μ. Παρτσαλίδη από μέλος της ΚΕ.

1951 Πέθανε ο Γεώργιος Βλάχος,ιδρυτής της εφημερίδας «Καθημερινή».

1963 Πέθανε η Édith Piaf (Εντίθ Πιαφ), καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Édith Giovanna Gassion (Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν), γαλλίδα τραγουδίστρια. (Γεν. 19/12/1915).Παγκοσμίως γνωστά τα Milord, Non – je ne regrette rien, La vie en rose, Les trois cloches, Hymne à l’amour, Padam… Padam…, Sous le ciel de Paris, Heaven Have Mercy, Les amants d’un jour, La foule κά

1964 Ξεκινούν οι 18οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο. Είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που γίνονται στην Ασία.

1964 Στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται στη Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού.

1970 Τα Νησιά Φίτζι αποκτούν την ανεξαρτησία τους, μετά από 96 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.

1973  Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Α’ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης τοποθετούμενος για τη δήθεν «πολιτικοποίηση» της Χούντας και τις «προγραμματικές δηλώσεις» του Μαρκεζίνη, τονίζει πως «το πρόβλημα που απασχολεί τον ελληνικό λαό δεν είναι η επιλογή της μορφής της τυραννίας και των υπηρετών της, αλλά η συσπείρωση της δράσης όλων των αντιπάλων του νεοφασιστικού καθεστώτος, η εκλογή των πιο πρόσφορων και αποτελεσματικών μέσων και μεθόδων πάλης για ν’ απαλλαγεί το γρηγορότερο από τη χουντική τυραννία» (902.gr)

1975 Παντρεύονται για δεύτερη φορά η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, σε ερημική τοποθεσία στη Μποτσουάνα. Χωρίζουν για δεύτερη φορά τον επόμενο χρόνο.

1979 Η ιαπωνική εταιρεία Namco κυκλοφορεί το γνωστό ηλεκτρονικό παιχνίδι Pac-Man.

1980 Στην Αλγερία, δύο ισχυροί σεισμοί σκοτώνουν περισσότερα από 20.000 άτομα.

1981 Πάνω από 300.000 άτομα συγκεντρώνονται στη Βόννη, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη διαδήλωση στη Δυτική Γερμανία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι διαδηλωτές, που είχαν φτάσει από όλες τις γωνιές της Γερμανίας, καθώς και από γειτονικές χώρες, διαμαρτύρονταν για τη φιλοιμπεριαλιστική πολιτική της κυβέρνησης Σμιτ απέναντι στην απόφαση του ΝΑΤΟ, το Δεκέμβρη του 1979, η οποία προέβλεπε την εγκατάσταση 572 αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων «Πέρσινγκ ΙΙ» και πυραύλων εδάφους «Κρουζ» μέσου βεληνεκούς στη Δυτική Γερμανία και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

1985 Η κυβέρνηση της Ελλάδας υποτιμά τη δραχμή κατά 15% έναντι των ξένων νομισμάτων και με νομοσχέδιο καταργεί την απεργία. Τα μέτρα λιτότητας πυροδοτούν κινητοποιήσεις.

1985 Πέθανε ο Όρσον Γουέλς (George Orson Welles, -γεννήθηκε 6 Μαΐου 1915), ταλαντούχος Aμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός, γνωστός για τις ταινίες του Πολίτης Κέιν (Citizen Kane, 1941), Οι Υπέροχοι Άμπερσον (The Magnificent Ambersons, 1942), Ο Άγνωστος (The Stranger, 1946), Η Κυρία από τη Σαγκάη (The Lady from Shanghai, 1947), Μάκβεθ (Macbeth, 1948), Οθέλλος (Othello, 1952), Ο Κύριος Αρκαντίν (Mr. Arkadin, 1955), Ο Άρχων του Κακού, (Touch of Evil, 1958), Η Δίκη (Le Procès, 1962), Οι Καμπάνες του Μεσονυχτίου (Chimes at Midnight, 1965), The Immortal Story (1968) “F” For Fake (1973) The Other Side of the Wind (2018) κά.

Πρωταγωνίστησε σε 10άδες: εκτός από τις παραπάνω (γενικά όταν σκηνοθετούσε έπαιζε κιόλας)  αναφέρουμε τις Ταξίδι στο Φόβο (1943), Ο Πύργος του Πόνου (Jane Eyre, 1944), Tomorrow Is Forever (1946), Ο Τρίτος Άνθρωπος (The Third Man, 1949), The Black Rose (1950), Moby Dick (1956), The Long, Hot Summer (1958), Compulsion (1959), Διεθνές Ξενοδοχείο (The V.I.P.s, 1963), Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (A Man for all Seasons, 1966), Casino Royale (1967), Chimes at Midnight (1967) ,The Immortal Story (1968), Bitka na Neretvi (1969), Waterloo (1970), Malpertuis (1971), Voyage of the Damned (1976), The Muppet Movie (1979), The Transformers: The Movie (1986) κά

1985 Πέθανε  ο Αμερικανός, μογγολικής καταγωγής, ηθοποιός, Γιούλ Μπρίνερ (Julij Borisovič Briner –Yul Brynner, γεν. 11 Ιούλη  1920) με πλούσια φιλμογραφία -τις περισσότερες φορές πρωταγωνιστής …Μπλόκο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης – (Port of New York, 1949), Ο βασιλιάς κι εγώ – (The King and I, 1956), Οι δέκα εντολές – (The Ten Commandments, 1956), Αναστασία – (Anastasia, 1956), Αδελφοί Καραμαζόφ – (The Brothers Karamazov, 1958), Λαφιτέ, ο πειρατής – (The Buccaneer, 1958), Το ταξίδι – (The Journey, 1959), Η μανία της σάρκας – (The Sound and the Fury, 1959), Ο Σολομών και η βασίλισσα του Σαβά – (Solomon and Sheba, 1959), Ακόμα μια βραδιά, με τρυφερότητα – (Once More, with Feeling!, 1960), Η Διαθήκη του Ορφέα – (Testament of Orpheus, 1960), Surprise Package, 1960, Και οι επτά ήταν υπέροχοι – (The Magnificent Seven, 1960), Σας αρέσει ο Μπραμς; – (Goodbye Again, 1961), Δραπέται του Ζαχραίν -(Escape from Zahrain, 1962), Τάρας Μπούλμπα – (Taras Bulba, 1962), Ο βασιλιάς του ήλιου – (Kings of the Sun, 1963), Οι τρεις αετοί – (Flight from Ashiya, 1964), Ο γίγας με τα δυο πιστόλια – (Invitation to a Gunfighter, 1964), Μοριτούρι – (Morituri, 1965), Τα τέσσερα λιοντάρια της ερήμου – (Cast a Giant Shadow, 1966), Απόρρητος φάκελος: “Κόκκινη παπαρούνα” – (The Poppy Is Also a Flower, 1966), Οι επτά υπέροχοι επιστρέφουν – (Return of the Seven, 1966), Έντι Τσάπμαν, ο τριπλός κατάσκοπος – (Triple Cross, 1966), Ο διπλός άνθρωπος – (The Double Man, 1967), Η μεγάλη μονομαχία – (The Long Duel, 1967), Πάντσο Βίλα – (Villa Rides, 1968), The Picasso Summer, 1969, Η συμμορία της χρυσής χήνας – (The File of the Golden Goose, 1969), Η μάχη του ποταμού Νερέτβα – (Battle of Neretva, 1969), Η τρελή του Σαγιό – (The Madwoman of Chaillot, 1969), Δυο εύθυμοι γλεντζέδες – (The Magic Christian, 1969), Αντίος, Σαμπάτα – (Adiós, Sabata, 1971), Ο φάρος στην άκρη του κόσμου – (The Light at the Edge of the World, 1971), Ο κλέφτης των αλόγων – (Romance of a Horsethief, 1971), Ο μεγάλος παράνομος – (Catlow, 1971), Άγρια καταδίωξη – (Fuzz, 1972), Νυχτερινή πτήση από Μόσχα – (Night Flight from Moscow, 1973), Ο επαναστάτης της νύχτας – (Westworld, 1973), Ο τελευταίος μαχητής – (The Ultimate Warrior, 1975), Άγριο κυνηγητό του φονιά – (Death Rage, 1976), Ο μυστηριώδης κόσμος του μέλλοντος – (Futureworld, 1976)

Γιουλ Μπρίνερ: Ο Μογγόλος εμιγκρές που κατέκτησε το Χόλιγουντ

1993  Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ αναρριχάται στην εξουσία για 3η φορά στην ιστορία της χώρας, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στις εκλογές αυτές, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 46,88% και 170 έδρες, η ΝΔ 39,3% και 111 έδρες, η Πολιτική Άνοιξη του Αν. Σαμαρά 4,87% και 10 έδρες, το ΚΚΕ 4,54% και 9 έδρες και ο Συνασπισμός 2,94%% και καμία έδρα.