Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

 Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

 📋🗒️ Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
📇 Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

202 π.Χ. Β΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος: Οι ρωμαϊκές λεγεώνες με επικεφαλής τον Σκιπίωνα τον Αφρικανό νικούν στη μάχη της Ζάμας τον Αννίβα, αρχηγό του στρατού της Καρχηδόνας.

Βάνδαλοι Vandals Vandalen Wandalen Vandali Vandili Vandilier Vanduli

439 Οι Βάνδαλοι, με επικεφαλής το βασιλιά Γιζέριχο, καταλαμβάνουν την Καρχηδόνα στη Βόρεια Αφρική.

1216 Πέθανε ο Ιωάννης ο Ακτήμων, βασιλιάς της Αγγλίας. Ένα χρόνο πριν από το θάνατό του είχε υποχρεωθεί να παραχωρήσει στους υπηκόους του τη Μάγκνα Κάρτα, το πρώτο Σύνταγμα στην Ευρώπη. (Γεν. 24/12/1167)

1453 Οι Γάλλοι με τον Κάρολο Β’ ανακαταλαμβάνουν το Μπορντό και λήγει ο Εκατονταετής Πόλεμος. Οι Άγγλοι κρατούν στο ευρωπαϊκό έδαφος μόνο το Καλέ.

1745 Πέθανε ο ιρλανδός συγγραφέας Τζόναθαν Σουίφτ, που έγραψε το πασίγνωστο μυθιστόρημα «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ».

1784 Γεννήθηκε ο Μεγάλος Δάσκαλος του Γένους, από την Άνδρο, Θεόφιλος Καϊρης

kairis

1813 Ο Μέγας Ναπολέων ηττάται από τις δυνάμεις του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσία, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Αυστρία, Σουηδία και Γερμανικά Κράτη) στη Μάχη της Λειψίας, γνωστή και ως η Μάχη των Εθνών. Είναι η μεγαλύτερη μάχη στην Ευρώπη, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με εμπλοκή 500.000 στρατιωτών

1814 Γεννιέται ο ζωγράφος Θεόδωρος Βρυζάκης

1862 Πέθανε ανήμερα των γενεθλίων του, σε ηλικία 77 ετών, ο Βρετανός γιατρός και συγγραφέας, Σερ Τόμας Μπράουν

1862 Γεννήθηκε ο Αύγουστος Λιμιέρ, δημιουργός της πρώτης ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου

1863 Ο πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α’ ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

1878 Το Ράιχσταγκ επικυρώνει τον «έκτακτο νόμο» κατά των σοσιαλιστών1878 Η γερμανική βουλή (Ράιχσταγκ) επικυρώνει τον «έκτακτο νόμο» κατά των σοσιαλιστών: το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα τέθηκε εκτός νόμου, πολλά μέλη και στελέχη του φυλακίστηκαν ή εκτοπίστηκαν, 16 τυπογραφεία και 45 δημοσιογραφικά όργανα του κόμματος έκλεισαν, πολλά προλεταριακά κέντρα –πρώτα και κύρια το Βερολίνο- κηρύχθηκαν σε «περιορισμένη κατάσταση πολιορκίας», οι συγκεντρώσεις των εργατών απαγορεύτηκαν, κοκ.
Αντιμέτωποι με αυτή την άνευ προηγουμένου σκληρή και ολομέτωπη επίθεση του αστικού κράτους, οι οπορτουνιστές μέσα στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα πρόβαλλαν την «ανάγκη» της νομιμότητας με αντάλλαγμα την ταξική ειρήνη.
Ωστόσο -και με την καταλυτική συνδρομή των Μαρξ και Ένγκελς- επικράτησε η επαναστατική άποψη για το συνδυασμό της νόμιμης με την παράνομη δουλειά. Έτσι, τα επόμενα χρόνια η εργατική τάξη και το σοσιαλιστικό κίνημα σφυρηλατήθηκαν και ατσαλώθηκαν, ενώ οι οπορτουνιστές περιθωριοποιήθηκαν, τόσο στη βάση όσο και την καθοδήγηση του κόμματος.
Ο ίδιος ο αντισοσιαλιστικός νόμος, έχοντας αποτύχει ουσιαστικά στην αποστολή του, καταργήθηκε το 1890. Το κόμμα, νομιμοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) 902.gr

1904 Αρχίζει ο πόλεμος Ρωσοτουρκικός πόλεμος.

1909 Πεθαίνει ο Ιταλός ιατρός Τσέζαρε Λομπρόζο, ένας από τους θεμελιωτές της εγκληματολογίας.

1912 Αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών. από τις σημαντικότερες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Η νίκη του Ελληνικού Στρατού κατά τη μάχη αυτή την επομένη, άνοιξε τον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη.

1912 Απελευθερώνεται η Ελασσόνα και η Σαμοθράκη (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

1915 Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία και η Ρωσία κηρύττουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία.

1924 25 άνθρωποι σκοτώνονται και 18 τραυματίζονται στον κινηματογράφο «Πανόραμα» της Αθήνας (Γ’ Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη), από τον πανικό που προκαλείται στην αίθουσα, όταν ακούγεται η κραυγή «Φωτιά!».

1919 Ο Χίτλερ γίνεται 55ο μέλος του Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (DAP), το οποίο αργότερα θα μετατρέψει στο ναζιστικό Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (ΝSDAP).

1929  Καταρρέουν οι μετοχές στη Γουόλ Στρητ της Νέα Υόρκη, ενώ κύμα πωλήσεων κατακλύζει την χρηματιστηριακή αγορά.
Από το 1921 μέχρι το 1929, ο δείκτης Dow Jones έφτασε από τις 60 στις σχεδόν 400 μονάδες.
Μία πρώτη γεύση της «Μαύρης Τρίτης» 29-Οκτ, είχαν εισπράξει οι αμερικανοί τη «Μαύρη Πέμπτη» 24-Οκτ-1929 όταν ξέσπασε η διεθνής καπιταλιστική κρίση (η πρώτη φάση της διήρκεσε μέχρι το 1933) και έμεινε στην ιστορία ως το «Μεγάλο Κραχ» ή «Μεγάλη Ύφεση» -«Great Depression»

Great Depression 1929-1933

1929 Η Διεθνής Αντιφασιστική Επιτροπή δημοσιεύει έντονη διαμαρτυρία προς τον πρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο για την ασκούμενη τρομοκρατία στην Ελλάδα.

1932 Η αστυνομία στην Καβάλα επιτίθεται εναντίον μαζικής συγκέντρωσης καπνεργατών. Σκοτώνει τον 18χρονο καπνεργάτη Ι. Ψαρόπουλο και τραυματίζει άλλους δύο.

1934 πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαϊμης.

1937 Πέθανε ο Έρνεστ Ράδερφορντ, Βρετανός φυσικός νεοζηλανδικής καταγωγής, με σπουδαίο έργο στην εξέλιξη της πυρηνικής φυσικής. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1908. (Γεν. 30/8/1871)

1941 Η Κρατική Επιτροπή Άμυνας της ΕΣΣΔ κηρύσσει τη Μόσχα σε κατάσταση πολιορκίας.

1941 Η Εθνική Συνδιάσκεψη των εργατών της πολεμικής βιομηχανίας της Βρετανίας εγκρίνει ψήφισμα για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Ωστόσο, αυτό θα αργήσει για πολύ καιρό ακόμη. Η ΕΣΣΔ μένει η μόνη ηπειρωτική δύναμη που στέκεται όρθια κατά των δυνάμεων του Άξονα.

1943 Ο Αμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

1944 Σε μια απέλπιδα κίνηση για την αντιμετώπιση της προέλασης του Κόκκινου Στρατού, οι ναζιστικές αρχές κηρύσσουν σε επιστράτευση κάθε άνδρα από 16 έως 60 χρονών.

1944 Τμήματα της ΧΙΙΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Λαμία. Την ίδια μέρα ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει το Μέτσοβο και το Βόλο.

1951 Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων 93 του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, κατηγορούμενων με τον Α.Ν. 509/1947.

belogiannis

Παρά τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του αστικού καθεστώτος, στη δίκη, οι όροι αντιστράφηκαν με τους κατηγορουμένους να γίνονται κατήγοροι. Ξεχωριστή στιγμή, η ώρα της απολογίας του Ν. Μπελογιάννη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ακριβώς για την ιδιότητά μου αυτή δικάζομαι, γιατί το κόμμα μου παλεύει και χαράζει το δρόμο της Ειρήνης, της Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας. Στο πρόσωπό μου δικάζεται η πολιτική του ΚΚΕ».
Η απολογία του Μπελογιάννη εξελίχθηκε σε ποταμό, που δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά του από την αντικομμουνιστική προπαγάνδα του καθεστώτος. Εντυπωσιακό, μάλιστα, ήταν το σημείο εκείνο της απολογίας, όπου ο Μπελογιάννης συνέτριψε όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα περί ξενοκίνητου ΚΚΕ. «Θα έλεγα – είπε – ότι “δε μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου”, γιατί ο κόσμος το ‘χει τούμπανο τι ρόλο παίζουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα. Και εδώ μέσα αποδείχτηκε ο ρόλος τους, ακόμη και στις ανακρίσεις της Ασφάλειας. Οι κομμουνιστές δεν είναι όργανα των ξένων. Ο κομμουνισμός είναι πανανθρώπινο ιδανικό και παγκόσμιο κίνημα. Ξεκίνησε μια φούχτα τον καιρό του Μαρξ, έφτασε σήμερα τα 800 εκατομμύρια και αύριο θα απλωθεί σε όλον τον κόσμο. Μπορεί ποτέ όργανα των ξένων να δημιουργήσουν ένα τέτοιο μεγαλειώδες κίνημα; Ποιος ξένος πράκτορας δίνει με τέτοια απλοχεριά τη ζωή του, όπως τη δίνουν χιλιάδες κομμουνιστές; Οι θυσίες αυτές μόνο με τις θυσίες των πρώτων χριστιανών μπορεί να συγκριθούν. Αλλά και πάλι υπάρχει μια διαφορά, ότι ενώ οι χριστιανοί δέχονταν το μαρτύριο και το θάνατο, ελπίζοντας να κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών, οι κομμουνιστές δίνουν τη ζωή τους μην ελπίζοντας σε τίποτα. Τη δίνουν για ν’ ανατείλει στην ανθρωπότητα ένα καλύτερο, ευτυχισμένο αύριο, που αυτοί δε θα το ζήσουν. Ποιο όργανο των ξένων μπορεί να προσφέρει τη ζωή του σ’ έναν τέτοιο μεγάλο σκοπό;».

1951 Εκδίδεται η απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών για τους 35 κομμουνιστές της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, εκ των οποίων ο ένας καταδικάστηκε σε θάνατο και 17 άλλοι σε ποινές φυλάκισης.

1952  Γεννιούνται οι μεγάλοι τραγουδοποιοί Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

 • 1970 Μπαίνουν στην Πάντειο με τις ίδιες ακριβώς (98) μονάδες! “Ερωτικό κάλεσμα”. Το πρώτο τραγούδι που γράφει ο Χάρης πριν τελειώσει το λύκειο – ήταν μια μελοποίηση στίχων του Μενέλαου Λουντέμη ” Ήμασταν 18 – 20 χρόνων όταν κάτι ξέσπασε μέσα μας  Έγραψε ο Χάρης πέντε – έξι τραγούδια , εγώ αλλά πέντε κλπ. Είχαμε το γνώθι σ’αυτόν ότι είναι πρωτόλεια και τα … πετάξαμε”, λέει ο Πάνος. Είναι η εποχή που οι δυο τους , μαζί με τον Νίκο Ζιώγαλα, φτιάχνουν ένα συγκρότημα με δυο κιθάρες και κρουστά το οποίο ειδικεύεται στα φωνητικά που απαιτούνται από παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια, δεν παίζει όμως ποτέ ζωντανά.
 • 1975 Η πρώτη ηχογράφηση για τον Χάρη είναι ένα μικρό δισκάκι με το συγκρότημα Αγάπανθος. Φεύγουν στο Βερολίνο. Ο Χάρης μένει εκεί σχεδόν δέκα χρόνια και σπουδάζει Γερμανική Φιλολογία. Ο Πάνος, έπειτα από ενάμιση χρόνο, πηγαίνει στη Γαλλία. Δυο χρόνια μεταπτυχιακά.
 • 1976 Η πρώτη κρούση σε δισκογραφική εταιρία, με τα “Ζεστά Ποτά” ολοκληρωμένα , εκτός από δύο κομμάτια. “Μαζί με τον Νίκο Αντύπα  τον ντράμερ και σήμερα σύνθετη, πήγαμε στον Αχιλλέα Θεοφίλου και του δώσαμε να ακούσει τα “Ζεστά Ποτά”, θυμάται ο Χάρης και συνεχίζει: “Σε μια στιγμή μας λέει, “Συγγνώμη αλλά έχει έρθει η Δήμητρα Γαλάνη από Αμερική και πρέπει να την δω για λίγο”. Φεύγει και δεν … ξαναγύρισε  Μισή ώρα αργότερα μου λέει ο Νίκος ” Πάμε, δεν θα ξανάρθει”.
  Ο Πάνος συμμετέχει στην παράσταση των “Αχαρνών” του Διονύση Σαββόπουλου, στην Πλάκα.
 • 1977 Ο Πάνος πηγαίνει με τα ίδια τραγούδια στην τότε Columbia. Η εταιρία επισήμως δεν ενδιαφέρεται . Μόνον ένας κατώτερος υπάλληλος  ονόματι … Μάνος Ξυδούς , του λέει : “άμα ήτανε στο χέρι μου , θα τα ‘βγαζα δίσκο αύριο το πρωί!”
 • 1979 Ο Πάνος παίζει με τους Socrates στο “Κύτταρο” και συμμετέχει στο συγκρότημα Σπυριδούλα με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Ενδιαμέσως  αλλά και αργότερα, παίζουν στο Δυτικό Βερολίνο ελληνική μουσική (λαϊκά, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Σαββόπουλο…) σε pubs και μπουάτ  “Εκεί προπονηθήκαμε πολύ στα ρεμπέτικα και με τον Δημήτρη Ζμπέκο, των Ζιγκ Ζαγκ (τώρα), κάναμε το συγκρότημα “Τρίλοτζι”. “Πες ποιος ήτανε ο αρχικός μπουζουξής αγόρι μου…” (προκαλεί ο Χάρης) και, ενώ ο Πάνος τον δείχνει, εκείνος μας φέρνει το “έπιπλο” συνεχίζοντας: “Δέκα χρόνια έβγαζα μεροκαματάκι με αυτό στο Βερολίνο. Ούτε έχει σκεβρώσει , ούτε τίποτα . Μεταχειρισμένο το είχα πάρει, από τον Πειραιά, από τον Ζοζέφ. Παίζει κάτι ταξίμια …”Για του λόγου το αληθές ξεκινά το “Σαν βγαίνει ο Χότζας στο τζαμί ” Ο Πάνος: “Το τραγούδι μου παίζει τώρα. Από ρε μινόρε πάρτο … Πάω σε κάτι μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη όταν ανεβαίνουμε να παίξουμε εκεί, γνωρίζω κάποιους από τις ορχήστρες, μου παίζουν τον Χότζα, τον τραγουδάω και γίνεται χάος”.
 • 1982 Τελειώνοντας τον στρατό, ο Πάνος κάνει αίτηση για … υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών: “Έχοντας τρία πτυχία – έστω – και ξέροντας ότι δεν ήθελα να διοριστώ, έκανα ωστόσο την αίτηση γιατί ήθελα να δω … Δεν με πήρε κανείς  ποτέ και πουθενά. Λέω και εγώ  “Εντάξει. Στην ταβέρνα  Ντράγκα ντρούγκα και τα λοιπά …”. Το καλοκαίρι δουλεύει ρεσεψιονίστ στη Σαντορίνη. Και μετά … ταβέρνα “Ανώγειο” στην Αργυρούπολη. Δυο χρονιές παίζει και τραγουδά ρεμπέτικα με τον φίλο του Ηρακλή Κοντό και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο – 19 χρόνων τότε – μπουζούκι. Ο Χάρης  επιστρέφοντας κατά διαστήματα από την Γερμανία, ζει κάνοντας μεταφράσεις για λογής περιοδικά, από το “Στέρεο” μέχρι το “Γονείς και Παιδί”. Τον Σεπτέμβριο του 1982, ο Πάνος πηγαίνει στους “Αγώνες της Κέρκυρας” που οργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις με ένα τραγούδι του Χάρη. Βραβεύεται. Τα τραγούδια τους όμως ρίχνονται – κυριολεκτικά – στον σκουπιδοτενεκέ μιας ακόμη δισκογραφικής εταιρίας και μάλιστα από επώνυμο … καλλιτέχνη – παραγωγό.
 • Τελικά, για να ηχογραφηθούν τα “Ζεστά Ποτά” θα χρειαστούν τρία ακόμη χρόνια, η επιμονή του Μανόλη Ρασούλη να επιβάλλει στην εταιρία ” έναν δίσκο δικής του εμπνεύσεως που δεν θα ακούσει κανείς νωρίτερα” (“αφιερωμένο σε όλους τους καρμίρηδες από κάρμα που αρνήθηκαν να το βγάλουν”) και το Ρίτα-Ριτάκι που γράφεται μία εβδομάδα πριν τελειώσει ο δίσκος με αφορμή τον ήχο ενός παιδικού Casio που παραπέμπει κατευθείαν στα ’50s.
 • Παράλληλα με την δουλειά τους γράφουν παιδικά τραγούδια και παραμύθια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
 • 1983 Κυκλοφόρησε ένα παιδικό βιβλίο που έγραψαν με τίτλο “Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι” το οποίο είχαν επίσης μελοποιήσει και έμελλε να κυκλοφορήσει δώδεκα χρόνια αργότερα σαν ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά.
 • 1985 Κυκλοφόρησε ο δίσκος “Ζεστά Ποτά” σε παραγωγή Μανόλη Ρασούλη που συνάντησε αμέσως μεγάλη αποδοχή από το κοινό.
 • 1986 Συνεργάζονται με τον Γιώργο Νταλάρα σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • 1987 Το καλοκαίρι οργώνουν την Ελλάδα δίνοντας συναυλίες με μεγάλη επιτυχία και συγχρόνως κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός τους δίσκος με τον τίτλο “Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις”
 • 1989 Κυκλοφορεί το άλμπουμ “Απρίλη ψεύτη!”.
 • 1992 Σεπτέμβριος και κυκλοφορεί ένας ακόμη δίσκος με τίτλο “Η μοναξιά του σχοινοβάτη” Ένας δίσκος που επιβεβαιώνει την επιτυχημένη πορεία και την ωριμότητα των δύο δημιουργών.
 • 1993 Τον Ιούνιο συμμετέχουν και στις δυο συναυλίες του Bob Dylan στον Λυκαβηττό.
 • 1994 Δεκέμβριος και ο νέος δίσκος των αδελφών Κατσιμίχα κυκλοφορεί. Ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο ” Της αγάπης μαχαιριά”. Τα τραγούδια “Του έρωτα”, “Παλιά καλοκαίρια” , “Το δωμάτιο” , είναι βασισμένα στα ομώνυμα ποιήματα της Λένας Παππά . Το τραγούδι “Αμοργιανό μου πέραμα” είναι παραδοσιακό και σε αυτό συμμετέχει φιλικά η χορωδία των εκπαιδευτηρίων Γιάννη Τσιαμούλη από το Περιστέρι. Το τραγούδι “Έτσι τρελαίνεσαι” είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου. Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι ” Η τσατσάρα” η Αρλέτα και ο Λάκης Παπαδόπουλος.
 • 1995 “Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι”. Μουσικό παραμύθι. Κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα το μελοποιημένο παραμύθι που έγραψαν ο Χάρης και ο Πάνος και αγαπήθηκε αμέσως από μικρούς και μεγάλους.
 • 1997 Κυκλοφόρησε ένα διπλό άλμπουμ που περιελάμβανε όλα τα τραγούδια-συμμετοχές που έχουν κάνει ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Ο δίσκος έγινε διπλά παλατινένιος.
 • 2000 Ο Χάρης Κατσιμίχας ανακοινώνει και τυπικά, μέσα από μια συνέντευξη – ποταμό, την διάλυση του γκρουπ. Οι “Αδερφοί Κατσιμίχα” περνούν πλέον στην ιστορία και στις καρδιές όλων αυτών που τους αγάπησαν. Τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησε το αρτιότερο και πολυσχιδέστερο album τους  οι “Τρύπιες Σημαίες” .
 • 2001 Ο τελευταίος κοινός δίσκος τους “Τα μελοποιημένα ποιήματα 1985 – 2000” αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Το “αντίο” θα το πουν με μια μικρή περιοδεία, “Ο Χάρης & ο Πάνος αποχαιρετούν τους φίλους τους”, απ ΄ την Μακεδονία ως την Κύπρο.
 • 2010-2011 Οι αδελφοί Κατσιμίχα ξαναβρίσκονται μαζί μετά από 10 χρόνια για μια σειρά συναυλιών ανα την Ελλάδα!
 • 2012 Το καλοκαίρι του 2012, οι αδελφοί Κατσιμίχα πραγματοποίησαν μια σειρά συναυλιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (πόλεις και νησιά), αλλά και στην Κύπρο, με αφορμή και την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, το οποίο βασίζεται στη «μελέτη» των ποιητών της γενιάς των «Beat».
  Έχοντας δημιουργήσει ξανά μαζί, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, οι Αδελφοί Κατσιμίχα που αγαπήθηκαν από το Ελληνικό κοινό για το λυρισμό και τους ιδιαίτερους στίχους τους, επιστρέφουν στη δισκογραφία και στη σκηνή με το άλμπουμ «Beat Poetry». Στις καλοκαιρινές συναυλίες τους, παρουίσασαν τόσο νέα όσο και παλαιότερα τραγούδια, επιστρέφοντας και στις μελωδίες της δεκαετίας του ’80. Τότε που οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας ξεκίνησαν να γράφουν τη δική τους ιστορία στο έντεχνο Ελληνικό τραγούδι.
  Το έτος αυτό τα αδέρφια Κατσιμίχα πραγματοποίησαν περιοδεία ξεκινώντας από το Βεάκειο Θέατρο στις 20 Ιουνίου, με επιλεγμένους σταθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα.
  Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε κι ένα νέο τραγούδι που αποτέλεσε μια σημαντική μουσική συνάντηση του Αντώνη Βαρδή, του Πασχάλη Τερζή και του Πάνου Κατσιμίχα. Ο τίτλος του είναι «Από πείσμα θα υπάρχω» και το υπέγραψαν ο Αντώνης Βαρδής κι ο Βασίλης Γιαννόπουλος.
  ℹ️  ⏯️  musicheaven.gr 🔼

 • 1985 Ζεστά Ποτά
 • 1987 Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις
 • 1989 Απρίλη Ψεύτη
 • 1992 Υπάρχει λόγος
 • 1992 Η Μοναξιά του Σχοινοβάτη
 • 1994 Της Αγάπης Μαχαιριά
 • 1996 Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι
 • 1997 Παράλληλη Δισκογραφία
 • 2000 Τρύπιες Σημαίες
 • 2001 20 Χρόνια Live
 • 2002 Στους Ελαιώνες της Αγάπης
 • 2006 Μουσική Αυτοβιογραφία
 • 2011 Beat Poetry

Gomułkas grave Powązki Military Cemetery

1956  Συνέρχεται η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του Πολωνικού Ενοποιημένου Εργατικού Κόμματος, η οποία χαράσσει το λεγόμενο «Πολωνικό δρόμο προς το σοσιαλισμό.» Νέος Α’ Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος εκλέγεται ο Βλάντισλαβ Γκομούλκα.

cuba vs bloqueo

1960 Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην Κούβα σε μία προσπάθεια να υπονομεύσουν την επανάσταση.

1962 Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη συμφωνία πενταετούς διάρκειας για το ελληνικό δημόσιο χρέος μεταξύ Αμερικανών κατόχων ελληνικών χρεογράφων και ελληνικής αντιπροσωπείας. Η συμφωνία αφορά στη ρύθμιση του 40ετούς δανείου του 1924, του επίσης 40ετούς του 1928 και του δανείου για τη βελτίωση της ύδρευσης του 1925.

1970 Καραντίνα επιβάλλεται στον Πειραιά προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος της επιδημίας χολέρας, που πλήττει τη γειτονική Τουρκία με πάνω από 2.000 θύματα και 150 νεκρούς έως τώρα. Δύο μέρες αργότερα, κλείνουν τα σύνορα με την Τουρκία και επιβάλλεται γενικός αντιχολερικός εμβολιασμός στον Έβρο και τα νησιά.

1972 Αρχίζει η Συνάντηση Κορυφής της ΕΟΚ στο Παρίσι, όπου αποφασίζεται να δημιουργηθεί από την 1η Απριλίου 1973 η ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα.

Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ1980 Η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη επαναφέρει την Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

 

1987 Ξημερώνει «μαύρη» Δευτέρα για τη “Wall Street”. Ο δείκτης Dow Jones χάνει το 22% της αξίας του. Κάποιοι χρηματιστές αυτοκτονούν, πηδώντας από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

1993 Εκλέγεται Πρωθυπουργός στο Πακιστάν η Μπεναζίρ Μπούτο, τρία χρόνια μετά την εκλογική της ήττα.

2003 Η Μητέρα Τερέζα αγιοποιείται από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

2002 Στην Ιρλανδία διεξάγεται για δεύτερη φορά δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Νίκαιας. Οι Ιρλανδοί σε ποσοστό 62,9% δίνουν το πράσινο φως στη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2004 Πέθανε ο συγγραφέας Ασημάκης Γιαλαμάς

gialamas

2005 Ξεκινά στην Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.