• [Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί/με μάτι αριστερό το βλέπω./Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί,/οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι (Κ. Βάρναλης)]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου

1920 Γεννιέται ο Φεντερίκο Φελίνι. Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου και σεναριογράφος, από τους σημαντικότερους δημιουργούς της «έβδομης τέχνης» (“Ντόλτσε Βίτα”, “Οκτώμισι”). Πέθανε στις 31 Οκτωβρίου 1993.

Ο Φρεντερίκο Φελίνι , γόνος μεσοαστικής οικογένειας του Ρίμινι, γεννήθηκε στα 1920. Σπούδασε σε σχολεία καθολικών και πέρασε αρκετό χρόνο τεμπελιάζοντας και βάζοντας σε τάξη, αλλά και σε αταξία, τις παιδικές του αναμνήσεις. Αναμνήσεις, που αργότερα θα αναβιώσουν έντονα και, σχεδόν, θα πάρουν σάρκα και οστά και θα εμφανιστούν στις περισσότερες ταινίες ως πραγματικότητα ή ως φαντασίωση. Εργάστηκε στη Ρώμη ως σχεδιαστής κόμικς και γελοιογράφος, ως βοηθός σε θέατρο και ως σεναριογράφος κωμωδιών (Ριζοσπάστης).

1934 Εγκαθιδρύεται στην Κούβα η φασιστική δικτατορία του Μπατίστα.

1939…. Ο Χίτλερ δηλώνει ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ότι προτίθεται να εξαφανίσει όλους τους Εβραίους της Ευρώπης.

1942…. Στη Διάσκεψη της Βάνζεε οι Ναζί αξιωματούχοι αποφασίζουν την εφαρμογή της “Τελικής Λύσης”, δηλαδή τη συστηματική εξολόθρευση των Εβραίων της Ευρώπης.

Διάσκεψη Βάνζεε: Κανένας Εβραίος δεν πρέπει να επιζήσει

1946…. Η ακροδεξιά συμμορία Μαγγανά καταλαμβάνει την Καλαμάτα. Συλλαμβάνει 80 ομήρους και εκτελεί 14 στελέχη του ΕΑΜ.