Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 20 Μαΐου: Γεγονότα και πρόσωπα στον τόπο μας και στον κόσμο

Σαν σήμερα 🤔  20ή Μαΐου 
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου
και του κόσμου

ℹ️  140ή ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο
(141η σε δίσεκτα έτη, όπως φέτος) _  Υπολείπονται 225 ημέρες μέχρι το τέλος της Χρονιάς.
🎈  20+1 μέρες μέχρι τις €υρωεκλογές #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

20 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών

325 Συνέρχεται στη Νίκαια της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η Σύνοδος θα καταδικάσει τη διδασκαλία του Αρείου, θα συντάξει το Σύμβολο της Νίκαιας που θα καθιερώσει τον όρο «ομοούσιος» και θα ορίσει την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα.

491 Συνεχίζονται οι δολοπλοκίες στο Βυζάντιο Η αυτοκράτειρα Αριάδνη παντρεύεται τον Αναστάσιο Α΄ _η χήρα αυγούστα ήταν σε θέση να επιλέξει τον διάδοχό της για το βυζαντινό θρόνο _ μετά το θάνατο του Ζήνωνα που ήταν ο προηγούμενος αυτοκράτορας. Ο Αναστάσιος Α΄ ο Δίκορος ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 491 έως το 518, που αποδείχτηκε κορυφαίος Ρωμαίος αυτοκράτορας με τεράστια προσφορά στον οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό τομέα. Η μεγάλη ακμή στην οποία άφησε την αυτοκρατορία με τον θάνατο του επέτρεψε στους διαδόχους του όπως ο Ιουστινιανός Α΄ να την φτάσουν στο αποκορύφωμα της ακμής της. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις του διατηρήθηκαν αιώνες και αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού από όλους τους ιστορικούς. Το 491 ο Ζήνωνας πέθανε. Η Αριάδνη δύο μέρες μετά από την κηδεία ξαναπαντρεύτηκε τον Αναστάσιο από την Ιλλυρία (έναν απλό αυλικό μεγάλο σε ηλικία, ο οποίος είχε το δεξιό μάτι γαλανό και το αριστερό μαύρο, οπότε τον έλεγαν «δίκορο»), ο οποίος ασχολούνταν κυρίως με τα τυπολατρικά των τελετών

526 Σεισμός στην Αντιόχεια σκοτώνει περίπου 250.000 κατοίκους.

1498 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στην Καλικούτ της Ινδίας, ανοίγοντας το εμπόριο δια θαλάσσης με την Άπω Ανατολή.

1506 Πέθανε ο Ισπανός εξερευνητής, Χριστόφορος Κολόμβος, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική

 

1520 Λαμβάνει χώρα η σφαγή στο Μεγάλο Ναό της Τενοτστιτλάν, με αποτέλεσμα να στραφούν οι Αζτέκοι ενάντια στους Ισπανούς.

1521 Ο Ιγνάτιος Λογιόλα τραυματίζεται σοβαρά στη μάχη της Παμπλόνα.

1570 – Ο χαρτογράφος Αβραάμ Ορτέλιους εκδίδει τον Theatrum Orbis Terrarum, τον πρώτο σύγχρονα άτλαντα.

1769 Γεννήθηκε ο Ανδρέας Μιαούλης, στρατιωτικός και πολιτικός, ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά τη διάρκεια του ’21,

1799 Γεννήθηκε ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος μυθιστοριογράφος και το 1830 ο Γάλλος συγγραφέας, Έκτορ Μαλό.

1802 Με το Νόμο της 20ης Μαΐου του 1802, ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας επαναφέρει τη δουλεία στις γαλλικές αποικίες, ανακαλώντας την κατάργησή της κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

1806 Γεννιέται ο Βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ.

1825 Η Μάχη στο Μανιάκι: Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμτην ώρα που ο ναύαρχος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Καφηρέας.. Στη μάχη αυτή σκοτώνονται όλοι οι Έλληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας, από τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ο Παπαφλέσσας ήταν από εκείνους που πίστευαν ότι η Επανάσταση έπρεπε να ξεκαθαρίσει, όχι μόνο με τους Τούρκους κατακτητές, αλλά και με τους κοτζαμπάσηδες δυνάστες του. Γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μισητός από τους προκρίτους.

1830 ο Γάλλος συγγραφέας, Έκτορ Μαλό

1874 Ο Λιβάι Στρος κυκλοφορεί το πρώτο τζιν με κόπιτσες, στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα.

1875 πέθανε η Αμαλία, πρώην βασίλισσα των Ελλήνων, σύζυγος του Όθωνα.

1882 Σχηματίζεται η Τριπλή Συμμαχία μεταξύ της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας και του Βασιλείου της Ιταλίας.

1887 Πέθανε ο- Αλέξανδρος Ουλιάνοφ, Ρώσος επαναστάτης _ ο μεγαλύτερος αδελφός του Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν) _γεννήθηκε 12 Απριλίου 1866. Στο πανεπιστήμιο συμμετείχε σε παράνομες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, εκφωνώντας λόγους σε μαθητές, φοιτητές και εργάτες. Ως αγκιτάτορας των μαρξιστικών ιδεών έχαιρε της εκτίμησης των μυημένων συναγωνιστών του, για το πνεύμα, τις γνώσεις και τον ακέραιο χαρακτήρα του. Το 1886, μέσω της γνωριμίας του με τον Πιοτρ Γιάκοβλεβιτς Σεβυριόφ νεαρό ευγενή και ιδρυτή μιας τρομοκρατικής φράξιας διαδόχου οργάνωσης της φοβερής Ναρόντναγια Βόλια, η οποία είχε δολοφονήσει τον τσάρο Αλέξανδρο Β΄ το 1881, εντάχθηκε σε αυτή και ανέπτυξε ακαταπόνητη δράση. Η οργάνωση έδινε σημασία στη δράση της εργατικής τάξης, μέσω της χειραφέτησής της από μια επαναστατική ιντελιγκέντσια, όπου η ένοπλη πάλη αποτελούσε μία από τις βασικές μορφές αγώνα εναντίον του αυταρχισμού. Ο ίδιος αποτελούσε έναν από τους ιδεολογικούς εγκέφαλους της οργάνωσης, γράφοντας πάρα πολλά έντυπά της και εκδίδοντας οδηγίες προς τα μέλη της.
Το 1887, η ομάδα ετοίμασε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του τσάρου. Ημερομηνία της απόπειρας ορίστηκε η 1η Μαρτίου 1887, με σκοπό να προκαλέσουν οι επαναστάτες εντυπωσιασμό και αυθόρμητο ξεσηκωμό, καθώς εκείνη την ημέρα συμπληρώνονταν 6 ακριβώς χρόνια από τη δολοφονία του πρώην τσάρου Αλέξανδρου Β΄, πατέρα τού τότε τσάρου Αλέξανδρου Γ΄. Όμως η αστυνομία, μέσω πληροφοριοδοτών, έμαθε για τη συνωμοσία και επενέβη, συλλαμβάνοντας τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

1891 Ο Τόμας Έντισον επιδεικνύει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό την εφεύρεσή του, το κινετοσκόπιο, το οποίο υπήρξε πρόδρομος του κινηματογράφου.

1896 Ο 6 τόνων πολυέλαιος του Παλέ Γκαρνιέ πέφτει πάνω στο πλήθος, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας πολλά άλλα.
Το Palais Garnier είναι όπερα 1.979 θέσεων στο Παρίσι, η οποία κτίστηκε από το 1861 μέχρι το 1875, προορισμένη να γίνει η έδρα της Όπερας του Παρισιού. Αρχικά ονομαζόταν Salle des Capucines (Αίθουσα των Καπουτσίνων) επειδή βρισκόταν στο Boulevard des Capucines στο 9ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού, αλλά σύντομα έγινε γνωστό ως Palais Garnier (Παλάτι του Γκαρνιέ) σε αναγνώριση της χλιδής και του αρχιτέκτονά του, Σαρλ Γκαρνιέ. Το θέατρο αποκαλείται και Opéra Garnier και ιστορικά είναι γνωστό ως Opéra de Paris (Όπερα του Παρισιού) ή πιο απλά Opéra, καθώς ήταν η πρωταρχική λυρική σκηνή στο Παρίσι, αλλά και έδρα του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, μέχρι το 1989, όταν η Opera Bastille άνοιξε τις πύλες της στην περιοχή της Βαστίλλης. Η αίθουσα του Παλέ Γκαρνιέ χρησιμοποιείται πλέον κυρίως για παραστάσεις μπαλέτου.

1902 Η Κούβα ανεξαρτητοποιείται από τις ΗΠΑ και ο ηγέτης της ανεξαρτησίας, Τομάς Εστράδα Πάλμα, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.

1908 Γεννιέται ο James Maitland Stewart (Τζέιμς Στιούαρτ _ πέθανε 2 Ιουλίου 1997) Αμερικανός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1941 για την ταινία Κοινωνικά σκάνδαλα (The Philadelphia Story). Κατά τη διάρκεια της πολυετούς του καριέρας συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες όπως τον Φρανκ Κάπρα, τον Τζον Φορντ και τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του 20ού αιώνα. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει τρίτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

1915 Γεννιέται ο  Μοσέ Νταγιάν, Ισραηλινός στρατηγός (γνωστός από το 1967 στον πόλεμο των έξι ημερών, όταν με αιφνιδιαστικό χτύπημα κατέστρεψε ολοσχερώς την αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία πριν προλάβει να απογειωθεί και ταυτόχρονα εισέβαλε στη Συρία κατακτώντας τα υψώματα Γκολάν που μέχρι σήμερα κατέχει το Ισραήλ. Αμφιλεγόμενη πολιτικά προσωπικότητα με αριστερό “σοσιαλιστικό” προφίλ

1925 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.

1927 Υπογράφεται η Συνθήκη της Τζέντα, με την οποία, τo Βασίλειο του Χετζάζ και Νατζντ (μετέπειτα Σαουδική Αραβία) αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο από τη Μεγάλη Βρετανία.

1927 Ο Αμερικανός πιλότος Τσαρλς Λίντμπεργκ επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση. Ξεκινά από το Λονγκ Άιλαντ και φτάνει στο Λε Μπουρζέ Φιλντ του Παρισιού, έπειτα από 33,5 ώρες. Εκατοντάδες γάλλοι σε κατάσταση υστερίας αναμένουν τον ήρωα του Νέου Κόσμου.

Η διάσημη Αμέλια Έρχαρτ  _Amelia Mary Earhart: αστικοί μύθοι και ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί

1932 Η Αμέλια Έρχαρτ απογειώνεται από τη Νέα Γη για την πρώτη υπερατλαντική σόλο πτήση από γυναίκα πιλότο χωρίς ενδιάμεση στάση. Την επόμενη μέρα προσγειώθηκε στην Ιρλανδία.

Η Amelia Mary Earhart (24 Ιουλίου 1897 – εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937, κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939) ήταν εκτός από πρωτοπόρος της αεροπορίας, επίσης συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, μιας οργάνωσης για τις γυναίκες πιλότους. Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε πάνω από τον Κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη Νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να γίνει η πρώτη γυναίκα που έκανε με αεροπλάνο τον γύρο του κόσμου, το 1937. Η ζωή της, η σταδιοδρομία και η εξαφάνισή της συνεχίζουν όμως μέχρι σήμερα να προσελκύουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμη.
Στο Λονγκ Μπιτς, το 1920, αυτή και ο πατέρας της επισκέφτηκαν ένα αεροδρόμιο όπου ο Φρανκ Χωκς (ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως πιλότος αγώνων) της προσέφερε μία πτήση που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή της Έρχαρτ. «Μέχρι τη στιγμή που ήμασταν στα διακόσια ή τριακόσια πόδια από το έδαφος» είπε, «ήξερα ότι έπρεπε να πετάξω». Μετά από εκείνη τη 10λεπτη πτήση, αποφάσισε πως έπρεπε οπωσδήποτε να μάθει να πετά. Κάνοντας διάφορες δουλειές, ως φωτογράφος, οδηγός φορτηγού και στενογράφος στην τοπική τηλεφωνική επιχείρηση, κατόρθωσε να μαζέψει 1.000 δολάρια για τα πτητικά μαθήματα. Η Έρχαρτ έκανε τα πρώτα της μαθήματά, ξεκινώντας το 1921, στο αεροδρόμιο Κίννερ Φιλντ, κοντά στο Λονγκ Μπιτς, όμως για να φθάσει στο αεροδρόμιο έπρεπε να περπατήσει τέσσερα μίλια _που το έκανε ως παιχνίδι. Δάσκαλός της (δασκάλα) ήταν η Ανίτα «Νέτα» Σνουκ, μία πρωτοπόρος αεροπόρος που χρησιμοποιούσε ένα πλεονάζον Curtiss JN-4 «Canuck» για τα μαθήματα. Η Αμέλια έφθασε στη Σπουκ με τον πατέρα της και ένα μοναδικό αίτημα, «Θέλω να πετάξω. Θα με διδάξετε;»
Έξι μήνες αργότερα, η Αμέλια αγόρασε ένα μεταχειρισμένο κίτρινο διπλάνο Kinner Airster, το οποίο παρονόμασε «το καναρίνι». Το 1922, πέταξε με το Airster σε ύψος 14.000 ποδιών, θέτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για τις γυναίκες πιλότους. Το 1923, έγινε η 16η γυναίκα με άδεια πιλότου από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Αεροπορίας (Fédération Aéronautique Internationale – FAI). Το 1935 η Έρχαρτ συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο Purdue ως επισκεπτόμενο μέλος συμβουλεύοντας γυναίκες σε θέματα σταδιοδρομίας και ως τεχνικός σύμβουλος του τμήματος αεροναυτικής.[91] Τον Ιούλιο του 1936 παρέλαβε ένα Lockheed 10E Electra που χρηματοδοτήθηκε από το Purdue και άρχισε να σχεδιάζει την παγκόσμια πτήση της. Παρόλο που δεν θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούσε τον κύκλο της Γης, θα ήταν ο μακρύτερος κύκλος, ακολουθώντας μία εξαντλητική ισημερινή διαδρομή 29.000 μιλίων (47.000 χλμ).
Η πρώτη απόπειρα: το 1937, πέταξαν το πρώτο μέρος του ταξιδιού, από το Όουκλαντ της Καλιφόρνια στη Χονολουλού της Χαβάη. Εκτός της Έρχαρτ και του Νούναν, στο αεροσκάφος επέβαιναν ο Χάρρυ Μάννινγκ και ο πιλότος ακροβατικών του Χόλλυγουντ Πωλ Μαντς, ο οποίος ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της Έρχαρτ. Εξαιτίας προβλημάτων με τη λίπανση και τους μηχανισμούς μεταβλητού βήματος της προπέλας, το αεροσκάφος χρειάστηκε επισκευές στη Χαβάη. Τελικά το Electra κατέληξε στο αεροδρόμιο Λουκ του Αμερικανικού Ναυτικού, στο νησί Φορντ του Περλ Χάρμπορ.
Η δεύτερη απόπειρα: Όσο το Electra επισκευαζόταν, η Έρχαρτ και ο Πάτναμ εξασφάλιζαν επιπλέον πόρους και προετοιμαζόταν για τη δεύτερη απόπειρα. Αυτή τη φορά η πτήση θα γινόταν από τα δυτικά προς τα ανατολικά και ξεκίνησε με μία πτήση από το Όουκλαντ στο Μαϊάμι της Φλόριντα, η οποία κρατήθηκε κρυφή από το κοινό και τον τύπο, και μόνο μετά την άφιξή της εκεί η Έρχαρτ ανακοίνωσε δημόσια τα σχέδιά της να επαναλάβει το εγχείρημα της πτήσης γύρω από τη Γη. Η αλλαγή στη φορά της πτήσης ήταν αποτέλεσμα των αλλαγών στη διεύθυνση των ανέμων και τις μετεωρολογικές μεταβολές που σημειώθηκαν από την πρώτη απόπειρα.
Αναχώρηση από το Λάε: Στις 2 Ιουλίου 1937 η Έρχαρτ και ο Νούναν απογειώθηκαν με το βαριά φορτωμένο Electra από το Λάε. Ο σχεδιαζόμενος προορισμός τους ήταν η νήσος Χάουλαντ, μία επίπεδη λωρίδα γης μήκους 2.000 μέτρων και πλάτους 500 μέτρων, τρία μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 2.556 μίλια (4.113 χλμ) μακριά. Η τελευταία γνωστή αναφορά θέσης τους έγινε κοντά στις νήσους Νουμουμάνου, μετά από περίπου 800 μίλια (1.300 χλμ) πτήσης. Η άκατος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής Itasca βρισκόταν στη νήσο Χάουλαντ με αποστολή να επικοινωνεί με το Electra της Έρχαρτ και να τους καθοδηγήσει στο νησί, μόλις θα έφθαναν στην περιοχή. Τελική Προσέγγιση στη νήσο Χάουλαντ
Μέσω μία σειράς παρανοήσεων ή λαθών (οι λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη και σήμερα αδιευκρίνιστες) η τελική προσέγγιση με χρήση ραδιοναυτιλίας στη νήσο Χάουλαντ ήταν ανεπιτυχής. Ο Φρεντ Νούναν είχε γράψει νωρίτερα σχετικά με προβλήματα που επηρέαζαν την ακρίβεια εύρεσης της κατεύθυνσής τους βασιζόμενοι στη ραδιοναυτιλία Είναι αρκετές οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν μετά από την εξαφάνιση της Έρχαρτ και του Νούναν. Πολλές οι πιθανότητες σχετικά με τη μοίρα των δύο αεροπόρων που κυριαρχούν μεταξύ των ερευνητών και των ιστορικών, με πιο πιθανή την συντριβή και βύθιση

1934 Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής και προπονητής Αλκέτας Παναγούλιας, που οδήγησε την εθνική Ελλάδας στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1980 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994. Στην ποδοσφαιρική του καριέρα υπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης, την οποία στήριξε αργότερα ως προπονητής αλλά και ως παράγοντας.

1938 Γεννιέται  η Μαρινέλλα

1944 Γεννιέται ο John Robert “Joe” Cocker, OBE, (Τζο Κόκερ -πέθανε 22 Δεκεμβρίου 2014)  Άγγλος μουσικός και τραγουδιστής. Είναι γνωστός για το χαρακτηριστικό γρέζι της φωνής του, τις σπασμωδικές κινήσεις του σώματός του ενώ ερμήνευε και τις ποικίλες επιτυχημένες και καθοριστικές διασκευές δημοφιλών τραγουδιών.

1946 Γεννήθηκε η Σερ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια (Cher, πραγματικό όνομα: Cherilyn Sarkisian), ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. Αναφέρεται συχνά ως η θεά της ποπ και έχει βραβευτεί με Όσκαρ, Grammy, Emmy, 4 Χρυσές Σφαίρες, ένα βραβείο από το φεστιβάλ των Καννών και ένα People’s Choice Award για το έργο της στην μουσική, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έχει ξεχωρίσει για την ξεχωριστή κοντράλτο φωνή της αλλά και για την έντονη προσωπικότητά της.

Οι πωλήσεις των δίσκων της ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ως σόλο καλλιτέχνης, έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές για τις υποκριτικές της ικανότητες και η καριέρα της μετράει πάνω από έξι δεκαετίες, με αποτέλεσμα να θεωρείται βετεράνος για τον παγκόσμιο χώρο του θεάματος.

1941 Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης, με την κατά κύματα ρίψη γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την κατάληψη της Μεγαλονήσου (Επιχείρηση Ερμής).

1941 Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ. Μια ομάδα κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Αναγνώστη Αναγνωστόπουλο, που μόλις είχε αποδράσει από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου και τον Χατζηθωμά Χουρμούζη, κατέστρεψαν τις μηχανές αρκετών φορτηγών αυτοκινήτων των Γερμανών, ενώ κατέστρεψαν επίσης και πολλά βαρέλια καυσίμων. Ο Α. Αναγνωστόπουλος αργότερα θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί από τις δυνάμεις κατοχής.

1947 Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, ο Γ. Σιάντος εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής. Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου) (902.gr).

 

 

1948 Παραπέμπονται στο Στρατοδικείο της Αθήνας πάνω από 100 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορούμενοι «δια κομμουνιστική δράσιν, απόσπασιν μέρους της επικρατείας» κ.ά. Το στρατοδικείο καταδίκασε 40 σε θάνατο, 21 σε ισόβια δεσμά, 9 σε κάθειρξη δέκα χρόνων και 10 σε φυλάκιση δύο χρόνων. Οι 20 εκτελέστηκαν στο Γουδή στις 25 Ιούνη 1948.

1949 Πεθαίνει ο Δαμασκηνός, κατά κόσμο Δημήτριος Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Δαμασκηνός διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός (17/10–1/11/1945) και αντιβασιλέας (31/12/1944–28/9/1946).

1951 O γερμανικός οίκος Χόλτσμαν ξεκινά το έργο του νέου λιγνιτωρυχείου στο Αλιβέρι.

1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.

 

 

1965  Μπόινγκ 720-040Β των Πακιστανικών Αερογραμμών συντρίβεται καθώς πλησιάζει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου, σκοτώνοντας τους 121 από τους 127 επιβαίνοντες.

1968 Η 20χρονη φοιτήτρια Αλίκη Παπαδομιχελάκη κηρύσσει απεργία πείνας έξω από την Ελληνική Πρεσβεία της Πράγας, ζητώντας την απελευθέρωση της βαριά άρρωστης μητέρας της Διονυσίας, που η Χούντα είχε εξορίσει στη Γυάρο. Η διαμαρτυρία της αποτέλεσε αφορμή για το ξεδίπλωμα μιας πλατιάς καμπάνιας αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους και τον ελληνικό λαό. Στο πλευρό της Αλίκης κήρυξαν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης ένας Τσέχος φοιτητής και ο Πρόεδρος των Βραζιλιάνων φοιτητών στην Λ.Δ. της Τσεχοσλοβακίας. Καθημερινά έξω από την Πρεσβεία πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, πικετοφορίες και διαδηλώσεις χιλιάδων Τσεχοσλοβάκων και ξένων φοιτητών (902.gr).

1977 Το θρυλικό Όριαν Εξπρές κάνει το τελευταίο ταξίδι του από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη.

1978 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού. Μαζί του και ο έτερος βουλευτής των «Νεοφιλελευθέρων» Παύλος Βαρδινογιάννης, ενώ ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ, αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών.

2002 Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter