Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου

79 μ.Χ. Πεθαί­νει ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας Βεσπασιανός

vespianos

1314 Oι 20.000 βαριά οπλι­σμέ­νοι άνδρες του βασι­λιά Εδουάρ­δου Β’ της Αγγλί­ας συγκρού­ο­νται στο Μπά­νοκ­μπερν με τη δύνα­μη των 8.000 Σκω­τσέ­ζων στρα­τιω­τών του Ρόμπερτ δε Μπρους. Παρά την αριθ­μη­τι­κή ανι­σό­τη­τα, οι Σκο­τσέ­ζοι κατα­φέρ­νουν καθο­ρι­στι­κή νίκη επί των Άγγλων, η οποία ανοί­γει το δρό­μο για μια ελεύ­θε­ρη Σκω­τία με το Ρόμπερτ δε Μπρους στο θρόνο.

1519 Πέθα­νε η Λου­κρη­τία Βορ­γία, νόθα κόρη του Πάπα Αλέ­ξαν­δρου του 6ου, που φημο­λο­γεί­ται ότι δηλη­τη­ρί­α­σε τους τέσ­σε­ρις συζύ­γους της

loukritia

1717 Ίδρυ­ση της Premier Μεγά­λης Στο­άς της Αγγλί­ας. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη Ελευ­θε­ρο­τε­κτο­νι­κή Μεγά­λη Στοά με επί­ση­μο όνο­μα «Μεγά­λη Στοά του Λον­δί­νου και του Γουεστμίνστερ».

1798 Δολο­φο­νού­νται δια στραγ­γα­λι­σμού, ύστε­ρα από 40 ημέ­ρες βασα­νι­στη­ρί­ων, στις φυλα­κές Βελι­γρα­δί­ου, ο πρω­τερ­γά­της της ελλη­νι­κής εθνε­γερ­σί­ας Ρήγας Βελε­στιν­λής-Φεραί­ος και 7 συνερ­γά­τες του. Τα σώμα­τά τους ρίχνο­νται στον Δού­να­βη (ν.η).

rigas 1

1812 Η «Μεγά­λη Στρα­τιά» του Ναπο­λέ­ο­ντα εκστρα­τεύ­ει κατά της Ρωσι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας. Από τους 685.000 στρα­τιώ­τες του Ναπο­λέ­ο­ντα, μόλις οι 120.000 θα γυρί­σουν πίσω ζωντανοί.

napoleon

1821 Ιδρύ­ε­ται με από­φα­ση των Προ­κρί­των Ύδρας η πρώ­τη Αστυ­νο­μία στην Ελλάδα.

1859 Η Μάχη του Σολ­φε­ρί­νο: Δύο μεγά­λες στρα­τιές, οι Γάλ­λοι με τους Ιτα­λούς από τη μία πλευ­ρά, και οι Αυστρια­κοί από την άλλη δίνουν, στο Σολ­φε­ρί­νο της Λομ­βαρ­δί­ας, την πιο φονι­κή μάχη της Ευρώ­πης, μετά το Βατερ­λό. Μετά από δεκα­πέ­ντε ώρες, η μάχη λήγει με ήττα των Αυστρια­κών. Το βρά­δυ της ίδιας μέρας, νικη­τές και νικη­μέ­νοι εγκα­τα­λεί­πουν τους σαρά­ντα χιλιά­δες νεκρούς στρα­τιώ­τες και τους τραυ­μα­τί­ες τους για να συνε­χί­σουν αλλού τον αγώ­να τους. Με αυτή τη μάχη ανοί­γει ο δρό­μος για την ιτα­λι­κή ενοποίηση.

1883 Γεν­νή­θη­κε ο αμε­ρι­κα­νο-αυστρια­κός φυσι­κός και νομπε­λί­στας, Βίκτορ Φραντς Eς, ο οποί­ος ανα­κά­λυ­ψε τις κοσμι­κές ακτίνες

1894 H νεο­σύ­στα­τη Διε­θνής Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή, με πρό­ε­δρο το Δημή­τριο Βικέ­λα, απο­φα­σί­ζει ότι οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες θα διε­ξά­γο­νται κάθε τέσ­σε­ρα χρό­νια, αρχής γενο­μέ­νης στην Αθή­να το 1896.

1901 Ο 19χρονος Ισπα­νός ζωγρά­φος Πάμπλο Πικά­σο εκθέ­τει για πρώ­τη φορά έργα του στο Παρίσι.

1945 Βρε­τα­νι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά κατα­στρέ­φουν τη «Γέφυ­ρα του ποτα­μού Κβάι» στα σύνο­ρα Βιρ­μα­νί­ας — Ταϊ­λάν­δης. Χτί­στη­κε με κατα­να­γκα­στι­κή εργα­σία Άγγλων και συμ­μά­χων αιχ­μα­λώ­των, για λογα­ρια­σμό των Ιαπώ­νων κατα­κτη­τών. Το επει­σό­διο θα δρα­μα­το­ποι­η­θεί κινη­μα­το­γρα­φι­κά από τον σκη­νο­θέ­τη Ντέ­βιντ Λιν στην ομώ­νυ­μη ται­νία, με πρω­τα­γω­νι­στές τους σερ Άλεκ Γκί­νες και Γουί­λιαμ Χόλντεν.

1947 Στις ΗΠΑ, ο επι­χει­ρη­μα­τί­ας Κένεθ Άρνολντ βλέ­πει ΑΤΙΑ στο βου­νό Ρέι­νιερ κοντά στην Ουά­σινγ­κτον, οδη­γώ­ντας το αερο­πλα­νά­κι του. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη μαρ­τυ­ρία τέτοιου είδους που γνω­ρί­ζει ευρεία δημο­σιό­τη­τα: από την παρο­μοί­ω­σή τους με «πια­τά­κια του καφέ» (flying saucers), δημιουρ­γεί­ται η γνω­στή φρά­ση «ιπτά­με­νος δίσκος» για τα ΑΤΙΑ γενικώς.

1952 Ιδρύ­ε­ται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη εργο­στά­σιο παστε­ρί­ω­σης γάλα­κτος από την Ένω­ση Αγε­λα­δο­τρό­φων της περιο­χής. Πρό­κει­ται για την ΑΓΝΟ.

1954 Εξα­σφα­λί­ζε­ται ορι­στι­κά η ύδρευ­ση της Αθή­νας. Θα μετα­φέ­ρο­νται τα νερά της λίμνης Υλί­κης, σε ποσό­τη­τα 100 εκατ. κυβι­κών μέτρων το χρόνο.

1964 Η αμε­ρι­κα­νι­κή Ομο­σπον­δια­κή Επι­τρο­πή Εμπο­ρί­ου απαι­τεί τα πακέ­τα των τσι­γά­ρων να φέρουν από εδώ και στο εξής προει­δο­ποι­η­τι­κά μηνύ­μα­τα για τις βλα­βε­ρές επι­πτώ­σεις του καπνού στην υγεία.

1974 Εφαρ­μό­ζε­ται για πρώ­τη φορά στις ΗΠΑ, ο UPC (Διε­θνής Κωδι­κός Παρα­γω­γής) ο πρό­γο­νος του σημε­ρι­νού γραμ­μω­τού (ή γραμ­μι­κού) κώδι­κα (barcode), προ­κει­μέ­νου να καλύ­ψει τις ανά­γκες των εκεί σού­περ μάρ­κετ για γρη­γο­ρό­τε­ρη δια­κί­νη­ση των αγα­θών από τα ταμεία.

1975 Ένα Μπόινγκ 727 των Ανα­το­λι­κών Αερο­γραμ­μών των ΗΠΑ πέφτει κοντά στο αερο­δρό­μιο «Κένε­ντι». Σκο­τώ­νο­νται οι 113 από τους 124 επιβαίνοντες

1988 Εκδί­δε­ται η εγκύ­κλιος των μετα­γρα­φών, βάσει της οποί­ας δίνε­ται για πρώ­τη φορά το δικαί­ω­μα στις ομά­δες να χρη­σι­μο­ποιούν έναν αλλο­δα­πό παί­κτη στο πρω­τά­θλη­μα. Εννέα από τις δέκα ομά­δες του πρω­τα­θλή­μα­τος κάνουν χρή­ση αυτού του δικαιώματος.

1999 Η κιθά­ρα με την οποία ο Έρικ Κλά­πτον ηχο­γρά­φη­σε το “Layla” πωλεί­ται σε δημο­πρα­σία ένα­ντι του ποσού των 497.500 δολαρίων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο