Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου 1905 γεννήθηκε ο Άρης Βελουχιώτης

Ο Αρης Βελου­χιώ­της (το πραγ­μα­τι­κό του όνο­μα Θανά­σης Κλά­ρας) γεν­νή­θη­κε στη Λαμία στις 27 Αυγού­στου του 1905. Μεγά­λω­σε σε μια οικο­γέ­νεια γενι­κά εύπο­ρη κι είχε όλες τις δυνα­τό­τη­τες να ακο­λου­θή­σει μια ήσυ­χη ζωή, χωρίς περι­πέ­τειες. Προ­τί­μη­σε να πάρει άλλο δρό­μο. Να συχνο­τι­στεί με τις ανη­συ­χί­ες της επο­χής του και να δοκι­μά­σει να γευ­τεί τις περι­πέ­τειες των πολ­λών και των αδι­κη­μέ­νων. Αν και σπού­δα­σε γεω­πό­νος και είχε όλα τα μέσα να ασκή­σει την επι­στή­μη που διδά­χτη­κε, προ­τί­μη­σε να κατέ­βει στην πρω­τεύ­ου­σα, όπου από πολύ νωρίς εντά­χθη­κε στις γραμ­μές του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος κι έγι­νε μέλος της ΟΚΝΕ. Στη συνέ­χεια θα πάει στο στρα­τό, για να πλη­ρώ­σει την ιδε­ο­λο­γι­κή και πολι­τι­κή του στρά­τευ­ση περ­νώ­ντας το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της θητεί­ας του στον πει­θαρ­χι­κό ουλα­μό του Καλ­πα­κί­ου που ήταν το φρι­κτό­τε­ρο στρα­τιω­τι­κό κάτερ­γο της εποχής.

Μετά την από­λυ­σή του αντα­πο­κρί­θη­κε σε διά­φο­ρες κομ­μα­τι­κές χρε­ώ­σεις και διώ­χθη­κε κατά και­ρούς από το αστι­κό κρά­τος και τις κυβερ­νή­σεις του. Την περί­ο­δο της δικτα­το­ρί­ας του Μετα­ξά εξο­ρί­στη­κε στη Γαύ­δο και φυλα­κί­στη­κε στην Αίγι­να (1938). Το 1939 μετα­φέρ­θη­κε στην Κέρ­κυ­ρα. Υπέ­γρα­ψε δήλω­ση μετα­νοί­ας και απο­φυ­λα­κί­στη­κε. Στη διάρ­κεια της Κατο­χής βρέ­θη­κε στην Αθή­να, όπου τον Ιού­λιο 1941 συν­δέ­θη­κε με την ΚΕ, η οποία τον απο­κα­τέ­στη­σε στο Κόμ­μα. Τον Αύγου­στο του ίδιου έτους του ανέ­θε­σε να συγκρο­τή­σει αντάρ­τι­κο στρα­τό. Αυτό το καθή­κον ο Αρης το έφε­ρε σε πέρας με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο. Τον Μάη 1943 με τη δημιουρ­γία του Γενι­κού Στρα­τη­γεί­ου του ΕΛΑΣ ανέ­λα­βε καπε­τά­νιος του.

Ο Αρης Βελου­χιώ­της αντι­τά­χθη­κε στη Συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας και τη χαρα­κτή­ρι­σε λαθε­μέ­νη. Στο διά­στη­μα Φεβρουά­ριος — Απρί­λιος 1945 ανέ­λα­βε με δική του ευθύ­νη πρω­το­βου­λί­ες για τη συγκρό­τη­ση νέου αντάρ­τι­κου στρα­τού, παρά την αντί­θε­τη από­φα­ση του ΚΚΕ.

Η 11η Ολο­μέ­λεια της ΚΕ (Απρί­λιος 1945) διέ­γρα­ψε τον Αρη και τον απο­κή­ρυ­ξε, δίχως να δώσει την από­φα­ση στη δημοσιότητα.

Στις 16 Ιου­νί­ου 1945, την ημέ­ρα που ο Αρης αυτο­κτό­νη­σε περι­κυ­κλω­μέ­νος από τον αστι­κό στρα­τό, στον «Ριζο­σπά­στη» δημο­σιεύ­τη­κε η ανα­κοί­νω­ση του ΠΓ που κατήγ­γει­λε τον Βελου­χιώ­τη , κάνο­ντας ανα­φο­ρά και στην από­φα­ση της 11ης Ολομέλειας.

Αυτό που μένει από τον Αρη είναι η στά­ση του. Ακό­μη κι όταν δια­γρά­φτη­κε απ’  το ΚΚΕ για­τί δια­φώ­νη­σε με τη Βάρ­κι­ζα, δεν πολέ­μη­σε το Κόμμα.

Στο περιο­δι­κό υπάρ­χουν αρκε­τά αφιε­ρώ­μα­τα στον Αρη Βελου­χιώ­τη τα οποία μπο­ρεί­τε να δια­βά­σε­τε ΕΔΩ

 

 

Το βιο­γρα­φι­κό του Αρη βασί­ζε­ται σε δημο­σιεύ­μα­τα του Ριζοσπάστη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο