Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 1941 ιδρύθηκε το ΕΑΜ

eam1

Σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 1941 ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο – ΕΑΜ. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης.

Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941). Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία.

Τα κόμματα που τελικά συνυπέγραψαν το ιδρυτικό του ΕΑΜ ήταν: το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), με επικεφαλής τον Ηλία Τσιριμώκο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Χ. Χωμενίδης).

Η ίδρυση του ΕΑΜ, πέντε μόλις μήνες μετά την κατάκτηση της χώρας από τους ναζί αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη του λαού.

Η ίδρυση του ΕΑΜ και στη συνέχεια το φούντωμα της Εθνικής Αντίστασης έσωσε την τιμή του λαού που άλλοι είτε συνεργάστηκαν με τον κατακτητή είτε κήρυτταν την αδράνεια.

Το ΕΑΜ οργάνωσε τον αγώνα για την επιβίωση του Λαού όταν τον αγκάλιαζε η πείνα και τον απειλούσε άμεσα, θανάσιμα, ανελέητα η πλήρης εξόντωση. Και απέσπασε από τα νύχια της τη ζωή του Λαού.

Το ΕΑΜ ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση που οργάνωσαν οι κατακτητές και οι Κουίσλιγκς, με την οποία ένα μεγάλο μέρος του Λαού θα βάδιζε στον αφανισμό και ένα μεγάλο μέρος Γερμανών εργατών θα βάδιζε στα μέτωπα κατά των συμμάχων. Το ΕΑΜ ματαίωσε τη στρατιωτική επιστράτευση με την οποία ένα μέρος των Ελλήνων στρατεύσιμων θα αναγκαζόταν να πολεμήσει στα μέτωπα κατά των Συμμάχων και ένα μέρος των συμμάχων στρατιωτών θα αναγκαζόταν να τους αντιμετωπίσει.

Το ΕΑΜ οργάνωσε τον ένοπλο αγώνα του Λαού, τον ενεργό και εφεδρικό ΕΛΑΣ, με τον οποίο πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες στο Συμμαχικό αγώνα και προστάτευσε από τη ληστεία, τον εξανδραποδισμό, την εξόντωση το Λαό.

Το ΕΑΜ απελευθέρωσε με τον ΕΛΑΣ μέσα στην κατοχή τα 4/5 της χώρας. Και κει οργάνωσε μια νέα Ελεύθερη Λαϊκή Ελλάδα, όπου ο λαός γεύτηκε την πραγματική Λευτεριά του, καρπώθηκε την προκαταβολή της Λαϊκής Δημοκρατίας.

 

ΕΑΜ ΕΑΜ αντηλαλεί / όλη η Ελλάδα μια φωνή

Το ΚΚΕ νους, ψυχή και αιμοδότης της ΕΑΜικής αντίστασης