Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου 1946 ιδρύθηκε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος

Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου 1946 η κλιμάκωση του οργίου βίας οδηγεί αναγκαστικά στη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού, του ηρωικού στρατού του λαού μας, που «έπεσε σε άνιση μάχη κι αγώνα».

Ο μονόπλευρος εμφύλιος είχε ήδη αρχίσει μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Οι ένοπλες συμμορίες των Σούρλα, Μαγγανά, Τσαντούλα, Βουρλάκη, Κατσαρέα, Καμαρινέα κ.ά., σε συνεργασία με τη Χωροφυλακή και το Στρατό, οργίαζαν στην ύπαιθρο, ενώ οι περιβόητες «επιτροπές ασφαλείας» έστελναν κατά χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους ΕΑΜίτες στους τόπους εξορίας. Χιλιάδες καταδιωκόμενοι υποχρεώθηκαν να πάρουν τα βουνά και να υπερασπιστούν τη ζωή τους με το όπλο στο χέρι.

12/2/1946 Συμφωνία της Βάρκιζας και παράδοση των όπλων του ΕΑΜ. Την επομένη ακριβώς, αρχίζει ένας ανελέητος διωγμός κατά των εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και από τις 166 συμμορίες που αλώνιζαν τη χώρα.

31/3/1946 συλλαμβάνονται 84.931 αγωνιστές, τραυματίζονται και βασανίζονται 38.303, δολοφονούνται 1.289. Φυλακισμένοι: 8.624, ενώ καθ’ όλον το έτος ξεπερνούσαν τις 30.000. Απόπειρες φόνων: 509. Βιασμένες γυναίκες: 165. Λεηλασίες-καταστροφές: 18.767. Καταστροφές γραφείων: 667.

Για το χτύπημα του ΕΑΜ αυτήν την εποχή, η Αγγλία διαθέτει 80.000 στρατιώτες, 60 αεροπλάνα, 200 τανκς, εκτός της Ινδικής Μεραρχίας που τη στέλνει στη Μακεδονία. Το δολοφονικό όργιο ενάντια στο ΕΑΜ κλιμακώνεται, με τις ευλογίες και του Γ` Ψηφίσματος «Περί εκτάκτων μέτρων τάξεως», των 25 στρατοδικείων που στήνονται σε όλη τη χώρα και των επισήμων εκτελέσεων που αρχίζουν στις 26/7/1946 , τις καθημερινές συλλήψεις, τις δόλιες δολοφονίες.

Από 1/4-31/8/1946 εκτελούνται 41 αγωνιστές, δολοφονούνται 652, τραυματίζονται 481, βασανίζονται 1.659, συλλαμβάνονται 3.988, απάγονται 78, εξαφανίζονται 35, πυρπολούνται 87 σπίτια.

Ως διώκτες των αγωνιστών, χρησιμοποιούνται και 163.000 Ελληνες στρατιώτες (πλήθος αγωνιστές φαντάροι φυλακίζονται, εξορίζονται, εκτελούνται), τα Τάγματα Εθνοφυλακής, οι Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου. Στη χώρα δρούσαν 166 συμμορίες και οι παράνομα οπλοφορούντες συμμορίτες έφταναν τις 20.000

ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ I ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. I Η στυγνή δίωξη των αγωνιστών και του δημοκρατικού λαού από τον αγγλόδουλο μοναρχοφασισμό και τα όργανά του, που ανάγκασαν χιλιάδες δημοκράτες να βγούνε στα βουνά για να υπερασπίσουν τη ζωή τους, οδήγησε στη σημερινή ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος. Εχοντες υπόψη ότι είναι ώριμη πια η ανάγκη της δημιουργίας συντονιστικού οργάνου για το συντονισμό και την καθοδήγηση του όλου αντάρτικου αγώνα, Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε τη δημιουργία του Γενικού Αρχηγείου των Ανταρτών, στο οποίο θα υπάγονται το αρχηγείο ανταρτών Μακεδονίας, το Αρχηγείο Θεσσαλίας, το Αρχηγείο Ρούμελης και το αρχηγείο Ηπείρου. Σ.(ταθμός) Δ.(ιοίκησης) Γ.(ενικού) Α.(ρχηγείου) Α.(νταρτών) 26-11-46 ΜΑΡΚΟΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ I
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. I
Η στυγνή δίωξη των αγωνιστών και του δημοκρατικού λαού από τον αγγλόδουλο μοναρχοφασισμό και τα όργανά του, που ανάγκασαν χιλιάδες δημοκράτες να βγούνε στα βουνά για να υπερασπίσουν τη ζωή τους, οδήγησε στη σημερινή ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος.
Εχοντες υπόψη ότι είναι ώριμη πια η ανάγκη της δημιουργίας συντονιστικού οργάνου για το συντονισμό και την καθοδήγηση του όλου αντάρτικου αγώνα,
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
τη δημιουργία του Γενικού Αρχηγείου των Ανταρτών, στο οποίο θα υπάγονται το αρχηγείο ανταρτών Μακεδονίας, το Αρχηγείο Θεσσαλίας, το Αρχηγείο Ρούμελης και το αρχηγείο Ηπείρου.
Σ.(ταθμός) Δ.(ιοίκησης) Γ.(ενικού) Α.(ρχηγείου) Α.(νταρτών) 26-11-46
ΜΑΡΚΟΣ

Η 28η Οκτωβρίου 1946 θεωρείται ημερομηνία ίδρυσης του ΔΣΕ μιας και αυτή την ημέρα ιδρύεται το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών. Ο αντάρτικος στρατός με τη διαταγή αριθμός 19 της 27/12/1946 ονομάστηκε Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας.