Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 29 Μαΐου 1953 πάτησαν στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ

O Νεο­ζη­λαν­δός ορει­βά­της Έντμουντ Χίλα­ρι και ο Νεπα­λέ­ζος οδη­γη­τής του, Τέν­σινγκ Νόρ­γκει, μέλος του ορει­νού λαού των Σέρ­πα, των φημι­σμέ­νων οδη­γών και αχθο­φό­ρων των Ιμα­λα­ΐ­ων, παίρ­νουν το πρω­ι­νό τους σε κάποια περιο­χή της Κατμα­ντού, περί­που ένα μήνα μετά την κατά­κτη­ση της κορυ­φής του όρους Έβε­ρεστ, το 1953 (ΦΩΤΟ). Ο Χίλα­ρι και ο Νόρ­γκει πάτη­σαν την κορυ­φή του Έβε­ρεστ στις 29 Μαΐ­ου 1953 (ώρα 11.30 πμ) και έγι­ναν οι πρώ­τοι άνθρω­ποι που κατέ­κτη­σαν την ψηλό­τε­ρη κορυ­φή του κόσμου.

οι δύο άντρες δεν μπό­ρε­σαν να παρα­μεί­νουν περισ­σό­τε­ρο από 15 λεπτά, λόγω της έλλει­ψης οξυ­γό­νου. Αφού αγκα­λιά­στη­καν και πανη­γύ­ρι­σαν, ο Χίλα­ρι έβγα­λε αρκε­τές φωτο­γρα­φί­ες από το μαγευ­τι­κό τοπίο, με τον Νορ­γκάι να κυμα­τί­ζει τις σημαί­ες της Μ. Βρε­τα­νί­ας, του Νεπάλ, των Ηνω­μέ­νων Εθνών και της Ινδί­ας. Πριν πάρουν το δρό­μο της επι­στρο­φής, ο Νορ­γκάι έθα­ψε στο χιό­νι λίγα γλυ­κά και μπι­σκό­τα, ως μία βου­δι­στι­κή προ­σφο­ρά στους Θεούς, και μαζί με τον Χίλα­ρι έψα­ξαν για κάποιο σημά­δι του Τζορτζ Μάλο­ρι και του Άντριου «Σάντι» Ίρβινγκ, που είχαν εξα­φα­νι­στεί το 1924 στην προ­σπά­θειά τους να κατα­κτή­σουν το Έβερεστ.

Η κατά­βα­ση ήταν αργή και επί­πο­νη. Ο υπό­λοι­πος κόσμος έμα­θε τα νέα για το κατόρ­θω­μά τους τέσ­σε­ρις μέρες αργό­τε­ρα, στις 2 Ιουνίου.

Πολ­λοί είναι αυτοί που ακό­μη και σήμε­ρα επι­χει­ρούν να ακο­λου­θή­σουν τα βήμα­τά τους. Αρκε­τές δεκά­δες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προ­σπά­θειά τους να κατα­κτή­σουν την κορυ­φή του κόσμου.

Το Έβε­ρεστ πήρε το όνο­μά του από τον στρα­τη­γό Τζορτζ Έβε­ρεστ, που παρου­σί­α­σε τους πρώ­τους λεπτο­με­ρείς χάρ­τες των ινδι­κών βου­νο­κορ­φών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των Ιμαλαΐων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο