Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαν σήμερα 3 Ιανουαρίου 1969 πεθαίνει ο κομμουνιστής ηθοποιός Τζαβαλάς Καρούσος

Σαν σήμερα 3 Ιανουαρίου 1969 «πεθαίνει στο Παρίσι ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Τζαβαλάς Καρούσος, του οποίου η θεατρική δραστηριότητα υπήρξε συνυφασμένη με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου μας» (902.gr). Το θέατρο ήταν για τον Τζαβαλά Καρούσο στίβος αδιάκοπης προσπάθειας για το αισθητικό και ιδεολογικό ανέβασμα του κοινού, για την εκπολιτιστική καλλιέργεια του λαού.

Αναγνωριζόταν από τους πιο μορφωμένους Ελληνες ηθοποιούς. Η ευρύτατη καλλιέργειά του τον ανέδειξε σε εξαιρετικό μεταφραστή και δοκιμιογράφο του νεοελληνικού θεάτρου αλλά και αξιόλογο ποιητή. Η «Μεγάλη Παρασκευή» είχε προκαλέσει ενδιαφέρον.

Από τους πρώτους ηθοποιούς που πέρασε στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης. Πρωτεργάτης της δημιουργίας του ΕΑΜ ηθοποιών. Με την απελευθέρωση υπέστη τις διώχτηκε για την αντιστασιακή του δράση και για τις ιδέες του. Ασυμβίβαστος  και ανυποχώρητος στους τόπους εξορίας.

«Ο Τζ. Καρούσος, ακόμη και στις δυσκολότερες στιγμές, εξόριστος στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Αϊ – Στράτη δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί πιστά την τέχνη του, δίνοντας πνοή στο θέατρο της εξορίας. Λίγο πριν πεθάνει είχε απολυθεί βαριά άρρωστος από την Γυάρο όπου τον είχε εξορίσει η Χούντα» (902.gr).

Τζαβαλάς Καρούσος: «Δεν έχει θέατρο απόψε…»

Η “Μεγάλη Παρασκευή” του Καρούσου Τζαβαλά