Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 4 Νοεμβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 4 Νοεμ­βρί­ου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

1821 Οι επα­να­στα­τη­μέ­νοι Έλλη­νες νικούν τους Τούρ­κους στο Χαλάν­δρι και το Μαρού­σι. Στη συνέ­χεια κατα­λαμ­βά­νουν την Αθή­να και αρχί­ζουν τη δεύ­τε­ρη πολιορ­κία της Ακροπόλεως.

1828 Οι Μεγά­λες Δυνά­μεις (Βρε­τα­νί­ας, Γαλ­λία και Ρωσία) υπο­γρά­φουν το Πρω­τό­κολ­λο του Λον­δί­νου, το οποίο όρι­ζε πως «Η Πελο­πόν­νη­σος, αι παρα­κεί­με­ναι νήσοι και αι κοι­νώς καλού­με­ναι Κυκλά­δες, να τεθώ­σιν υπό την προ­σω­ρι­νήν εγγύ­η­σιν των τριών Αυλών, έως ότου να απο­φα­σι­σθή ορι­στι­κώς η τύχη της Ελλά­δος με την συγκα­τά­θε­σιν της Πύλης, χωρίς να εννο­ούν ότι με τού­το να προ­α­πο­φα­σί­σουν εις το παρα­μι­κρόν το περί των ορι­στι­κών ορί­ων της Ελλά­δος ζήτημα…»

1847 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός συν­θέ­της, Φέλιξ Μέντελ­σον — Μπαρτόλντι

1866 Το βασί­λειο της Ιτα­λί­ας προ­σαρ­τά την Βενετία.

1883 Γεν­νή­θη­κε ο στρα­τιω­τι­κός, πολι­τι­κός και πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας, Νικό­λα­ος Πλαστήρας

1884 Στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές των ΗΠΑ, ο δημο­κρα­τι­κός υπο­ψή­φιος, Γκρό­βερ Κλί­βε­λαντ, επι­κρα­τεί του ρεπου­μπλι­κά­νου, Τζέιμς Τζ. Μπλέιν και γίνε­ται ο 22ος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ.

1899 Εκδί­δε­ται το έργο του Φρόιντ «Η ερμη­νεία των ονείρων».

1901 Γεν­νή­θη­κε ο αρχαιο­λό­γος, Σπυ­ρί­δων Μαρι­νά­τος, με σημα­ντι­κό­τα­το ανα­σκα­πτι­κό έργο στη Θήρα της Σαντο­ρί­νης. Το 1929, δια­τύ­πω­σε θεω­ρία σύμ­φω­να με την οποία το τέλος του Μινω­ϊ­κού πολι­τι­σμού στο Αιγαίο προ­ήλ­θε από την έκρη­ξη του ηφαι­στεί­ου της Θήρας (1600 π.Χ.). (Θαν. 1/10/1974)

1911 Λήγει το “Επει­σό­διο του Αγα­δίρ” με τη Γαλ­λία και τη Γερ­μα­νία να τα βρί­σκουν για το Μαρό­κο. Η Γερ­μα­νία ανα­γνω­ρί­ζει τη γαλ­λι­κή κυριαρ­χία με αντάλ­λαγ­μα ένα κομ­μά­τι από το Γαλ­λι­κό Κονγκό.

1912 Ο “δάσκα­λος της πολι­τι­κής”, Γού­ντρο­ου Ουίλ­σον, εκλέ­γε­ται 28ος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ.

1918 Ιδρύ­ε­ται το ΣΕΚΕ (Σοσια­λι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας), το οποίο αργό­τε­ρα θα μετο­νο­μα­στεί σε ΚΚΕ.

.jpg

Ιδρυ­τι­κό συνέ­δριο του ΣΕΚΕ (4–10 Νοέμ­βρη 1918)

🚩 Η ίδρυ­ση του ΣΕΚΕ απο­τέ­λε­σε τομή στην ελλη­νι­κή κοινωνία.
🔻 Σημα­το­δό­τη­σε την εμφά­νι­ση της ιδε­ο­λο­γι­κής, πολι­τι­κής και οργα­νω­τι­κής πρω­το­πο­ρί­ας της εργα­τι­κής τάξης. Εξέ­φρα­ζε αντι­κει­με­νι­κά τη δια­δι­κα­σία συνέ­νω­σης του μαρ­ξι­σμού — λενι­νι­σμού με το εργα­τι­κό κίνημα.
🔻 Με τις βασι­κές αρχές του προ­σέ­δω­σε επα­να­στα­τι­κή θεω­ρη­τι­κή βάση και πολι­τι­κή γραμ­μή στα πιο δυνα­μι­κά τμή­μα­τα του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, παρά τις αδυ­να­μί­ες ή και τις θεω­ρη­τι­κές ανε­πάρ­κειες στις προ­γραμ­μα­τι­κές του προσεγγίσεις.
🔻 Η ίδρυ­ση του ΣΕΚΕ ως «τέκνου της ανά­γκης κι ώρι­μου τέκνου της οργής» ήταν καρ­πός της μέχρι τότε πορεί­ας των πιο πρω­το­πό­ρων τμη­μά­των του εργα­τι­κού και σοσια­λι­στι­κού κινή­μα­τος στην Ελλάδα.

🔻 Την ίδρυ­σή του επι­τά­χυ­νε η Οκτω­βρια­νή Σοσια­λι­στι­κή Επα­νά­στα­ση, που εγκαι­νί­α­σε έμπρα­κτα τη νέα επο­χή της ανθρω­πό­τη­τας, την επο­χή περά­σμα­τος από τον καπι­τα­λι­σμό στον σοσια­λι­σμό. Απο­τέ­λε­σε καθο­ρι­στι­κό παρά­γο­ντα για την παρα­πέ­ρα πορεία του εργα­τι­κού και γενι­κό­τε­ρα του λαϊ­κού κινήματος.

1918 Καθώς η γερ­μα­νι­κή επα­νά­στα­ση εξα­πλώ­νε­ται ραγδαία, από τις 4 έως τις 8 Νοεμ­βρί­ου συγκρο­τού­νται Σοβιέτ στο Κίε­λο, τη Βρέ­μη, το Αμβούρ­γο, το Έσσεν, την Κολω­νία, το Μόνα­χο, το Κουξ­χά­φεν, τη Λυβέ­κη, τη Λει­ψία, κ.α. εργα­του­πό­λεις της Γερμανίας.

1921 Μια ομά­δα κρού­σης επι­τί­θε­ται σε αντι­φρο­νού­ντες στη διάρ­κεια ομι­λί­ας του Α. Χίτλερ στο Μόνα­χο. Έκτο­τε οι ομά­δες αυτές λαμ­βά­νουν και επί­ση­μα το όνο­μα «Τάγ­μα­τα Εφό­δου» (S.A.).

1922 Ο Βρε­τα­νός αρχαιο­λό­γος Χάουαρντ Κάρ­τερ ανα­κα­λύ­πτει τον τάφο του Αιγύ­πτιου φαραώ Τουταγχαμών.

1931 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος, Αντρέ Μισε­λέν, ο άνθρω­πος που εφηύ­ρε τα ελα­στι­κά αυτοκινήτων

1931 Παραι­τεί­ται ο Έλλη­νας υπουρ­γός Ναυ­τι­κών, λόγω της προ­σά­ρα­ξης του “Αβέ­ρωφ”. Αντι­κα­θί­στα­ται και ο αρχη­γός του στόλου.

1939 Γεν­νή­θη­κε η ηθο­ποιός, Μάρ­θα Καραγιάννη

1939 Το Κογκρέ­σο των ΗΠΑ εγκρί­νει τρο­πο­ποί­η­ση του νόμου «περί ουδε­τε­ρό­τη­τας» της χώρας, ώστε να μπο­ρούν να πωλού­νται σε εμπό­λε­μες χώρες όπλα και πολε­μι­κό υλικό.

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ανα­κοι­νώ­νε­ται επί­ση­μα η από­βα­ση βρε­τα­νι­κών στρα­τευ­μά­των στην Κρήτη.

1944 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Οι Σύμ­μα­χοι ανα­κοι­νώ­νουν ότι, η Ελλά­δα απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε από τους Ναζί. Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η εκκέ­νω­ση της ηπει­ρω­τι­κής Ελλά­δας από τους Γερ­μα­νούς. Γερ­μα­νι­κές φρου­ρές παρα­μέ­νουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυ­μνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο ΒΔ τμή­μα της Κρή­της μέχρι το Μάιο του 1945.

1944 Στο Κιλ­κίς πραγ­μα­το­ποιεί­ται η μεγα­λύ­τε­ρη μάχη ανά­με­σα στον ΕΛΑΣ και τα Τάγ­μα­τα Ασφα­λεί­ας, που έλη­ξε με τη συντρι­βή των Ταγ­μα­τα­σφα­λι­τών και την απε­λευ­θέ­ρω­ση της πόλης.

kilkis

1946 Ιδρύ­ε­ται η Ουνέ­σκο (Εκπαι­δευ­τι­κός — Επι­στη­μο­νι­κός και Πολι­τι­στι­κός Οργα­νι­σμός των Ηνω­μέ­νων Εθνών).

1949 Ο ΟΗΕ στα­μα­τά την απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κού υλι­κού προς τη Βουλ­γα­ρία και την Αλβα­νία, επει­δή τρο­φο­δο­τούν τους Έλλη­νες αντάρτες.

1952 Στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές των ΗΠΑ, ο ρεπου­μπλι­κα­νός υπο­ψή­φιος Ντουάιτ Αϊζεν­χά­ου­ερ νικά το δημο­κρα­τι­κό αντί­πα­λό του, Αντλάι Στί­βεν­σον και γίνε­ται ο 34ος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ.

1956 Οι δυνά­μεις της ουγ­γρι­κής Επα­να­στα­τι­κής Κυβέρ­νη­σης και τα σοβιε­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα συντρί­βουν την αντε­πα­νά­στα­ση στην Ουγγαρία.

hugar

1961 Ορκί­ζε­ται η νέα κυβέρ­νη­ση του Κων­στα­ντί­νου Καρα­μαν­λή, αφού κέρ­δι­σε τις εκλο­γές, στις οποί­ες καταγ­γέλ­θη­κε ότι “ψήφι­σαν ακό­μα και τα δέντρα”. Ο αρχη­γός της Ενω­σης Κέντρου, Γεώρ­γιος Παπαν­δρέ­ου, επα­νέ­λα­βε ότι δεν την ανα­γνω­ρί­ζει ως νόμι­μη κυβέρνηση.

ekloges 1961

1970 Ο Σαλ­βα­δόρ Αλιέ­ντε ορκί­ζε­ται Πρό­ε­δρος της Χιλής, ως επι­κε­φα­λής ενός συνα­σπι­σμού («Λαϊ­κή Ενό­τη­τα»), στον οποίο μετεί­χαν το ΚΚ Χιλής, το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα, το Ριζο­σπα­στι­κό Κόμ­μα, η Κίνη­ση Ενω­μέ­νης Λαϊ­κής Δρά­σης, το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα και η Ανε­ξάρ­τη­τη Λαϊ­κή Δρά­ση. Στις 11/9/1973 η ντό­πια ολι­γαρ­χία – σε συνερ­γα­σία με τον αμε­ρι­κα­νι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό — οργά­νω­σε στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα με επι­κε­φα­λής τον Αου­γκού­στο Πινο­σέτ. Ο Αλιέ­ντε δολο­φο­νή­θη­κε, ενώ χιλιά­δες κομ­μου­νι­στές και άλλοι έπε­σαν επί­σης θύμα­τα άγριου διωγμού.

Alliede

1979 Ιρα­νοί ισλα­μι­στές κατα­λαμ­βά­νουν την πρε­σβεία των ΗΠΑ στην Τεχε­ρά­νη και κρα­τούν ομή­ρους 63 Αμε­ρι­κα­νούς για 444 μέρες. Οι εισβο­λείς, στην πλειο­ψη­φία τους φοι­τη­τές, ζητούν από τις ΗΠΑ να στεί­λουν τον πρώ­ην Σάχη πίσω στο Ιράν για να δικα­στεί. Η κρί­ση που ξεσπά σφρα­γί­ζει ορι­στι­κά το μέλ­λον του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Τζί­μι Κάρτερ.

1980 Ο Ρόναλντ Ρέι­γκαν 40ος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ:Ο ηθο­ποιός του Χόλι­γουντ και Ρεπου­μπλι­κα­νός κυβερ­νή­της της Καλι­φόρ­νιας, Ρόναλντ Ρέι­γκαν, κατα­τρο­πώ­νει εκλο­γι­κά τον Δημο­κρα­τι­κό Τζί­μι Κάρ­τερ και τον δια­δέ­χε­ται στον προ­ε­δρι­κό θώκο.

1980 Καθιε­ρώ­νε­ται η πεν­θή­με­ρη εβδο­μά­δα εργα­σί­ας στην Ελλάδα.

1984 Στη Νικα­ρά­γουα διε­ξά­γο­νται οι πρώ­τες ελεύ­θε­ρες εκλο­γές από το 1928. Οι «Σαντι­νί­στας» του Ντα­νιέλ Ορτέ­γα κερ­δί­ζουν με 63%.

1985 Γεν­νή­θη­κε ο σκη­νο­θέ­της και συγ­γρα­φέ­ας, Άδω­νις Κύρου

1988 Πεθαί­νει ο παλαί­μα­χος ποδο­σφαι­ρι­στής του Άρη Κλε­άν­θης Βικελίδης.

1992 Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά το αγγλι­κό Κοι­νο­βού­λιο επι­κυ­ρώ­νει τη Συν­θή­κη του Μάαστριχτ.

1995 Ο Ισραη­λι­νός Γιγκάλ Αμίρ δολο­φο­νεί τον πρω­θυ­πουρ­γό της χώρας Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποί­ος έφευ­γε από εκδή­λω­ση υπέρ των Ειρη­νευ­τι­κών Συν­θη­κών του Όσλο στο Τελ Αβίβ. Ο δολο­φό­νος υπο­στή­ρι­ξε ότι εκτέ­λε­σε θεϊ­κή εντολή.

1996 Τρα­γι­κό δυστύ­χη­μα στο θαλάσ­σιο χώρο έξω από το Βαθύ της Σάμου, όταν η πυραυ­λά­κα­τος “Κωστά­κος” του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού εμβο­λί­ζε­ται από το επι­βα­τη­γό πλοίο “Σάμαι­να”. Από το σφο­δρό εμβο­λι­σμό σκο­τώ­νο­νται ακα­ριαία 4 υπα­ξιω­μα­τι­κοί, ενώ η πυραυ­λά­κα­τος κόβε­ται στα δύο και βυθί­ζε­ται μέσα σε 10 λεπτά χωρίς να χάσει τη ζωή του κανέ­νας άλλος από το πλή­ρω­μα των 50 και πλέ­ον ανδρών.

2001 Ο Βλά­σης Μάρας κατα­κτά το χρυ­σό μετάλ­λιο στο μονό­ζυ­γο στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Ενόρ­γα­νης Γυμνα­στι­κής, που διε­ξά­γε­ται στη Γάνδη.

2008 Ο Μπα­ράκ Ομπά­μα εκλέ­γε­ται 44ος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ και γίνε­ται ο πρώ­τος Αφρο­α­με­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος. Συγκε­ντρώ­νει το 52,92% των ψήφων και 365 εκλέ­κτο­ρες, ένα­ντι 45,67% και 173 εκλε­κτό­ρων του Τζον Μακέιν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο