Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαν σήμερα 6 Νοεμβρίου – Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

📇 Σαν σήμερα 6 Νοεμβρίου  📌 //

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου ||
🗓️ Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία 📋 και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

355 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’ δίνει τον τίτλο του Καίσαρα στον ανιψιό του Ιουλιανό, τον μετέπειτα Παραβάτη.

447 Ισχυρός σεισμός καταστρέφει μεγάλα τμήματα των Τειχών της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένων 57 πύργων.

1479 Γεννήθηκε η βασίλισσα της Ισπανίας, Ιωάννα Α’ της Καστίλης

1494 Γεννήθηκε ο Οθωμανός σουλτάνος, Σουλεϊμάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής

1814 Γεννήθηκε ο Βέλγος εφευρέτης μουσικών οργάνων, Αδόλφος Σαξ, ο οποίος εφηύρε και το σαξόφωνο

1835 Πέθανε ο Γάλλος ευγενής, ναύαρχος του γαλλικού στόλου στην περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Ανρί Ντε Ρινί (Δεριγνύ)

1835 Γεννιέται ο Ιταλός ιατρός Τσέζαρε Λομπρόζο, ένας από τους θεμελιωτές της εγκληματολογίας

1860 Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1893 Πέθανε ο Ρώσος συνθέτης, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

tsaikofski

1901 Έλληνες φοιτητές διαμαρτύρονται για τη μετάφραση του Ευαγγελίου. Πυρπολούνται εφημερίδες. Θα προκληθεί μεγάλη κρίση.

euaggelika

1903 Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την ανεξαρτησία του Παναμά.

1913 Στην Ινδία, βρετανικά στρατεύματα συλλαμβάνουν το Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Κινήματος Παθητικής Αντίστασης, καθώς οδηγεί μια διαδήλωση Ινδών ανθρακωρύχων στην Νότια Αφρική.

1917
Παραμονές της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, ο Β. Ι. Λένιν απευθύνει «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ», στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων:
«Σύντροφοι!
Γράφω αυτές τις γραμμές στις 24 [σ.σ. 24 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο – 6 Νοεμβρίου με το νέο] το βράδυ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι ολοκάθαρο ότι πραγματικά τώρα πια κάθε καθυστέρηση της εξέγερσης ισοδυναμεί με θάνατο.
Με όλες μου τις δυνάμεις θέλω να πείσω τους συντρόφους ότι τώρα όλα κρέμονται από μια τρίχα, ότι στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν ζητήματα που δε λύνονται με συσκέψεις, ούτε με συνέδρια (έστω και με συνέδρια των Σοβιέτ), αλλά αποκλειστικά από τους λαούς, από την πάλη των οπλισμένων μαζών.
Η πίεση των κορνιλοφικών προς το συμφέρον των αστών, η απομάκρυνση του Βερχόβσκι δείχνει πως δεν επιτρέπεται να περιμένουμε. Πρέπει με κάθε θυσία, σήμερα το βράδυ, απόψε τη νύχτα, να συλλάβουμε την κυβέρνηση, αφού οπλίσουμε (αφού νικήσουμε, αν προβάλλουν αντίσταση) τους ευέλπιδες κ.τ.λ.
Δεν πρέπει να περιμένουμε!! Μπορεί να τα χάσουμε όλα!!
Το κέρδος από την άμεση κατάληψη της εξουσίας είναι ότι υπερασπίζουμε το λαό (όχι το συνέδριο, μα το λαό, πρώτ’ απ’ όλα το στρατό και τους αγρότες) από την κορνιλοφική κυβέρνηση που έδιωξε τον Βερχόβσκι και οργάνωσε δεύτερη κορνιλοφική συνωμοσία.
Ποιος πρέπει να πάρει την εξουσία;
Αυτό δεν έχει τώρα σημασία: ας την πάρει η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή “ή ένα άλλο όργανο” που θα δηλώσει ότι θα παραδώσει την εξουσία μονάχα στους πραγματικούς εκπροσώπους των συμφερόντων του λαού, των συμφερόντων του στρατού (άμεση πρόταση ειρήνης), των συμφερόντων των αγροτών (η γη πρέπει να παρθεί αμέσως, να καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία), των συμφερόντων των πεινασμένων.
Πρέπει να κινητοποιηθούν τώρα αμέσως όλες οι συνοικίες, όλα τα συντάγματα, όλες οι δυνάμεις και να στείλουν αμέσως αντιπροσωπείες στη Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή, στην ΚΕ των μπολσεβίκων, ζητώντας επιτακτικά: σε καμιά περίπτωση, οπωσδήποτε να μην αφήσουμε ως τις 25 του μήνα την εξουσία στα χέρια του Κέρενσκι και συντροφιάς. Η υπόθεση πρέπει να κριθεί το δίχως άλλο σήμερα το βράδυ ή τη νύχτα.
Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει την καθυστέρηση στους επαναστάτες που θα μπορούσαν να νικήσουν σήμερα (και σίγουρα θα νικήσουν σήμερα), αλλά που θα κινδύνευαν να χάσουν πολλά αύριο, θα κινδύνευαν να τα χάσουν όλα.
Παίρνοντας την εξουσία σήμερα, την παίρνουμε όχι ενάντια στα Σοβιέτ, αλλά για τα Σοβιέτ.
Η κατάληψη της εξουσίας είναι έργο της εξέγερσης. Ο πολιτικός σκοπός της θα διευκρινιστεί ύστερα από την κατάληψη της εξουσίας.
Θα ήταν καταστροφή ή προσκόλληση στους τύπους να περιμένουμε την επισφαλή ψηφοφορία της 25 του Οκτώβρη, ο λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να λύνει παρόμοια ζητήματα όχι με ψηφοφορίες, αλλά με τη βία, ο λαός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση στις κρίσιμες στιγμές της επανάστασης να κατευθύνει τους εκπροσώπους του, ακόμη και τους καλύτερους εκπροσώπους του, κι όχι να τους περιμένει.
Αυτό το απόδειξε η ιστορία όλων των επαναστάσεων, και οι επαναστάτες θα έκαναν το μεγαλύτερο έγκλημα αν άφηναν να τους ξεφύγει η στιγμή, ενώ ξέρουν πως απ’ αυτούς εξαρτάται η σωτηρία της επανάστασης, η πρόταση ειρήνης, η σωτηρία της Πετρούπολης, η σωτηρία από την πείνα, η μεταβίβαση της γης στους αγρότες.
Η κυβέρνηση κλονίζεται. Πρέπει να την αποτελειώσουμε με κάθε θυσία!
Η καθυστέρηση της δράσης ισοδυναμεί με θάνατο» (902.gr)
🔺 Δείτε  & 💯 Από τον Απρίλη στον Οκτώβρη

1917 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η τρίτη μάχη του Υπρ, όταν οι Καναδοί και οι Αυστραλοί κυριεύουν το Πασεντάλε. Καταφέρνουν να προχωρήσουν μόνο 8 χλμ σε τρεις μήνες, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 240.000.

1926 Στη φασιστική Ιταλία ξεκινά η θέσπιση μιας σειράς νόμων για την απαγόρευση της λειτουργίας των μη φασιστικών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της χώρας.μην ξεχάσω Εκδόσεις Ατέχνως

1928 Εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Χέρμπερτ Χούβερ.

1930 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου στις εκλογές τεσσάρων διαμερισμάτων, συγκεντρώνει τις 1.617 από τις 8.139 ψήφους, παρά το ιδιαίτερα ταξικό εκλογικό σύστημα.

1931 Γεννήθηκε ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Mike Nichols (Μάικ Νίκολς -πέθανε 19-Νοε-2014)

1932 Εκλογές στη Γερμανία. Οι Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ παραμένουν πρώτο κόμμα στο Ράιχσταχ με το 33,1% των ψήφων και 196 έδρες, παρότι υφίστανται απώλειες.

1935 Ο αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ ανακαλύπτει τη ραδιοφωνική μπάντα των FM.

1937 Η Ιταλία προσχωρεί στο «Αντικομιντέρν σύμφωνο»

antikomintern

1939 Γεννήθηκε η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη.

1940 Οι κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας υποβάλουν και δεύτερο υπόμνημα στην κυβέρνηση Μεταξά, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους προς το Ανοιχτό Γράμμα του ΓΓ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη και ζητώντας για μια ακόμη φορά να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν τους φασίστες εισβολείς. Και πάλι, η απάντηση που θα πάρουν θα είναι αρνητική. Οι κομμουνιστές κρατούμενοι της Ακροναυπλίας θα στείλουν ξανά σχετικό υπόμνημα στις 13 Νοεμβρίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σοβιετικοί επανακτούν το Κίεβο, σχεδόν μετά από δυο χρόνια γερμανικής κατοχής.

1944 Στο Χάνφορντ των Η.Π.Α. παράγεται για πρώτη φορά πλουτώνιο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στην ατομική βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι.

1946 Γεννήθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός, Sally [Margaret] Field (Σάλι Φιλντ)

1956 Κρίση του Σουέζ: Βρετανοί και Γάλλοι, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών τερματίζουν την εκστρατεία στην Αίγυπτο.

1956 Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

1958. Εγκαινιάζεται το Διυλιστήριο πετρελαίου στον Ασπρόπυργο.

1960 Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Χράντετς και χάνει με 1-0.

1961 Μεγάλες πλημμύρες σημειώνονται στην Αθήνα με 43 νεκρούς.

1962 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ περνάει ψήφισμα που καταδικάζει τις πολιτικές του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και καλεί όλα τα κράτη μέλη του Ο.Η.Ε. να διακόψουν τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τη χώρα.

1964 Με απόφαση της Βουλής, στην οποία πλειοψηφεί η Ένωση Κέντρου, τερματίζεται το μετεμφυλιακό καθεστώς. Καταργούνται το Γ’ Ψήφισμα, οι εξορίες και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

1965 Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκδίδει ψήφισμα, με το οποίο η Βρετανία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Άντεν (στη σημερινή Υεμένη).

1970 – Γεννήθηκε ο Ethan [Green] Hawke (Ήθαν Χοκ), διακεκριμένος Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

1978 Με εντολή του Σάχη του Ιράν, συγκροτείται στρατιωτική κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος. Τελικά ο Σάχης θα ανατραπεί μόλις το επόμενο έτος («ιρανική ισλαμική επανάσταση»).

1983 Ο Τουργκούτ Οζάλ κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία με το κόμμα της “Μητέρας Πατρίδας” και γίνεται πρωθυπουργός.

1985 Επανεκλέγεται ηγέτης της Πολωνίας ο στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι.

1985 Ο αμερικανικός τύπος αποκαλύπτει το σκάνδαλο Irangate. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν επέτρεψε την αποστολή όπλων στο Ιράν, παρά την απαγόρευση. Είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο ο Ρέιγκαν είχε – επισήμως – καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας».
Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντεπαναστατική οργάνωση που μαχόταν τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.Ο συνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ επιχείρησε να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο. Προσπαθώντας δε να δικαιολογήσει την όλη υπόθεση, υποστήριξε πως «παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Όλοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό».

1987 Το κλαμπ «Ρόδον», πρώην κινηματογράφος επί της οδού Μάρνη, ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους του ροκ. Θα κλείσει το Μάιο του 2005, λόγω ιδιόχρησης.

1989 Πέθανε η συγγραφέας, Μαρία Ιορδανίδου

iordanidou

1991 Πέθανε η Gene [Eliza] Tierney (Τζιν Τίρνεϊ -γεννήθηκε 19-Νοε-1920). Έγινε παγκόσμια γνωστή μετά την ερμηνεία της στο Φιλμ Νουάρ, Λάουρα (Laura) το 1944, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Ας την κρίνει ο Θεός (Leave Her to Heaven, 1945) και καθιερώθηκε στη 10ετία του ’40 με τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες Ο ουρανός ας περιμένει (Heaven Can Wait, 1943), Στην κόψη του ξυραφιού (The Razor’s Edge, 1946), Ψυχές στην ομίχλη (The Ghost & Mrs. Muir, 1947) και Ο Γκρεμός (Whirlpool, 1949) και η επιτυχία συνεχίστηκε και μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’50 με την εμφάνισή της πλάι στον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην ταινία Το αριστερό χέρι του θεού (The Left Hand of God, 1955) κά.

1992 Η Ελλάδα υπογράφει στη Μαδρίτη τη Συνθήκη του Σένγκεν.

1999 Διενεργείται δημοψήφισμα στην Αυστραλία με το ερώτημα να γίνει ή όχι η χώρα Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι Αυστραλοί αρνούνται την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και με ποσοστό 55% περίπου αποφασίζουν τη συνέχεια του ισχύοντος πολιτειακού καθεστώτος, επιλέγοντας να διατηρήσουν την βρετανίδα μονάρχη ως αρχηγό του κράτους.

2003 Πέθανε ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας -δεμένος με την ιστορία της ΑΕΚ, Μιχάλης Δελαβίνιας (γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921) γνωστός με το παρατσούκλι «μαύρος γάτος».
Στα 13 του εντάχθηκε στα «τσικό» του δικέφαλου και το 1938 στην πρώτη ομάδα, όπου παρέμεινε για 17 χρόνια μέχρι την περίοδο 1953-54, όταν κρέμασε τα παπούτσια του. Κατέκτησε το νταμπλ του 1939, πρωταθλητής και την επόμενη χρονιά και δύο φορές κυπελλούχος (1948-49 | 1949-50).
Είχε αγωνιστεί στη Μικτή Αθηνών, πριν την Εθνική Ομάδα των Ανδρών και κάθισε κάτω από τα δοκάρια της εθνικής Ελλάδας τέσσερις φορές, μεταξύ 1948-1951. Πρωταθλήματα 1939 & 1940, Κύπελλα 1939, 1949 & 1950, πρωταθλήματα Αθήνας 1940, 1946 & 1947

2006 Πέθανε ο Τούρκος πολιτικός που διατέλεσε πλειστάκις πρωθυπουργός της χώρας του, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

ΛΑΡΚΟ

2019 Ένας ακόμα εργαζόμενος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έχασε, τη ζωή του στο μεροκάματο, σε εργατικό δυστύχημα να φέρνει με τραγικό τρόπο ξανά και ξανά στο προσκήνιο τις καταγγελίες για την απαξίωση της εταιρείας και τους σοβαρούς κινδύνους που προκαλεί για τους εργαζόμενους.
Ο 55χρονος Γιώργος Ψαρράς, μόνιμος εργαζόμενος στην επιχείρηση από το 2014 και πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε από την έκρηξη. Οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Lockdown στην αντιλαϊκή πολιτική για να βγει ο λαός νικητής2020

Lockdown στην αντιλαϊκή πολιτική για να βγει ο λαός νικητής και από αυτήν τη δοκιμασία

Με το ΚΚΕ στην πάλη για τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας

  • 1. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
  • 2. Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.
  • 3. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • 4. Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.
  • 5. Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.
  • 6. Εκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • 7. Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Εκδόσεις Ατέχνως Atexnos click