Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαρδελοποίηση μαθητών σε Γυμνάσιο της Πυλαίας: «Σχολείο για 350 παιδιά έχει 550, δεν χωράμε!»

Σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν χθες, Δευτέρα 1/10, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας στην Θεσσαλονίκη διαμαρτυρόμενοι για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τους μαθητές το σχολείο φιλοξενεί πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από αυτόν που μπορεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. «Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι περισσότερες τάξεις λειτουργούν με 27 μαθητές και άνω», επισημαίνουν.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του 15μελους του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας στο voria.gr, «ο μέγιστος αριθμός μαθητών που μπορεί να φιλοξενήσει είναι 350 ενώ εμείς αυτή τη στιγμή στο σχολείο έχουμε 550. Ζητήσαμε με επιστολή στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη πριν λίγο καιρό την ανέγερση νέου σχολείου, όπως και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου», τόνισε.

Η αποχή, όπως λένε οι μαθητές, είχε τουλάχιστοn 70% συμμετοχή, βρίσκοντας σύμφωνους την πλειοψηφία των παιδιών.

Τις δυσχερείς συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο επιβεβαιώνει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Metropolis 95,5», ο ταμίας του Συλλόγου Β. Τασούλας σημείωσε μεταξύ άλλων:«Τα παιδιά έχουν σαρδελοποιηθεί, υπάρχουν τέσσερις τουαλέτες για 270 κορίτσια, δεν τολμούν να πάνε εκεί! Και μέσα σε όλα αυτά συζητάνε να μπουν επιπλέον τρία προκάτ που σημαίνει επιπλέον 70 παιδιά στο σχολείο. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε 350 παιδιά και έχουμε 500 παιδιά και πάνω».

Στην είσοδο του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας αναρτήθηκαν πανό που αναγράφουν «δεν χωράμε στα σχολεία» και «έξω τα kibo από τα σχολεία».

Τι ισχυρίζεται ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

«Κανένα θέμα και αίτημα για στεγαστικό ζήτημα του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας δεν έχει τεθεί από τη διεύθυνση του σχολείου σε εμάς», αναφέρει ο δήμαρχος στο voria.gr.

Ταυτόχρονα, αρνείται τους ισχυρισμούς μαθητών και γονέων: «Το σχολείο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, διαψεύδω το αν έχει υπερπληθυσμό το σχολείο, καθώς ενημερώνεται το κεντρικό σύστημα και το σχολείο δεν έχει περάσει το κόκκινο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι γονείς κινητοποιούν τους μαθητές για να προβούν σε κατάληψη» σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης σε δήλωση του στο «Metropolis 95,5».

Ανακοίνωση-καταπέλτης από την «Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας-Χορτιάτη»

«Καταπέλτης» εναντίον της πολιτικής της δημοτικής αρχής και των κυβερνήσεων είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η «Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας-Χορτιάτη» (lspx.org). Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση δια πυρός και σιδήρου προχωρά στην εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου που ψήφισε η ίδια κατακαλόκαιρο και που είναι συνέχεια των όσων νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Γαβρόγλου κ.α.). Την στιγμή που έχουν δημιουργηθεί μεγάλα μαθησιακά κενά στα παιδιά λόγω της τηλεκπαίδευσης και της μη ομαλής λειτουργίας των σχολείων την περίοδο της πανδημίας, η κατάσταση θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο με τις πολυμελείς από μαθητές τάξεις καθώς αυτό θα δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία, το μάθημα και την ουσιαστική επαφή του εκπαιδευτικού με τον μαθητή.

Μπροστά σε αυτή την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση αντί να κάνει προσλήψεις προσπαθεί να εξοικονομήσει προσωπικό με μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα, θυσιάζοντας ακόμα και την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους στον βωμό του κέρδους.

Πρόσφατα οι γονείς και οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας οργάνωσαν κινητοποιήσεις, αφού δεν χωράνε στις αίθουσες διδασκαλίας. Ζητάνε το αυτονόητο: Να μπορούν να κάνουν μάθημα σαν άνθρωποι, να έχουν χώρους για να εκπαιδευτούν και χώρους για να παίξουν.

Το πρόβλημα δεν προέκυψε σήμερα. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, μαθητές βρέθηκαν να φοιτούν σε αίθουσα-γραφείο καθηγητών επιφάνειας λίγων μέτρων και άλλοι τους ζητήθηκε να πάνε σε άλλα σχολεία! Όπως τονίζουν και οι ίδιοι: «Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι περισσότερες τάξεις λειτουργούν με 27 μαθητές και άνω». Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν το πρόβλημα με επιστολές προς το δήμο, την Ένωση Γονέων. Η πρόταση που έδωσαν παράγοντες του δήμου είναι να μπουν αίθουσες kibo στην αυλή του σχολείου.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος με αφορμή την κινητοποίηση των μαθητών;
«Κανένα θέμα και αίτημα για στεγαστικό ζήτημα του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας δεν έχει τεθεί από τη διεύθυνση του σχολείου σε εμάς» ( πηγή: voria.gr) ενώ δεν ξέχασε να κατηγορήσει τους μαθητές που διεκδικούν τα αυτονόητα λέγοντας «πρέπει να απασχολήσει τους υπευθύνους του υπουργείου Παιδείας το γεγονός ότι οι μαθητές αποφασίζουν πότε θα είναι ανοιχτό ή κλειστό ένα σχολείο»!

Του απαντάμε:

Το κτηριακό πρόβλημα των σχολείων της ΔΕ Πυλαίας είναι γνωστό χρόνια τώρα. Τα παιδιά που δεν χωρούσαν στα κτήρια των δημοτικών είναι σήμερα μαθητές στα γυμνάσια και ούτε εδώ χωράνε.

Ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία του Δήμου είναι και αυτός γνωστός (π.χ. στο συγκεκριμένο σχολείο που χτίστηκε για 350 παιδιά φοιτούν σήμερα 550 παιδιά). Το γεγονός ότι εργαστήρια, γραφεία καθηγητών χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας είναι και αυτό γνωστό.

Τα προβλήματα των σχολείων του Δήμου όπως οι ελλείψεις καθηγητών (π.χ. Γυμνάσιο Φιλύρου), σχολικών φυλάκων, καθαριστριών, οι ελλείψεις σε υλικά κλπ είναι και αυτά γνωστά.

Για όλα αυτά οι γονείς, οι Σύλλογοι γονέων και η Ένωση γονέων του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, έχουν επανειλημμένα τοποθετηθεί και απαιτήσει να λυθούν άμεσα τα προβλήματα.

Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν είναι μόνο γνώστες των προβλημάτων αλλά και οι ίδιοι που με την πολιτική τους συντελούν στην διαμόρφωση τους.

Η πολιτική του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής είναι αυτή που δεν φτιάχνει καινούργια σχολεία, που δεν απαιτεί προσωπικό που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, που δεν ζητά παραπάνω χρηματοδότηση αλλά προχωρά στην φορολογία όλων των κατοίκων του δήμου με το ειδικό τέλος για την ανέγερση σχολείων (21 λεπτά/τετραγωνικό μέτρο το έτος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ). Είναι αυτή η πολιτική, που μαζί με την πολιτική των κυβερνήσεων που πέρασαν και που κυβερνούν σήμερα, είναι που οδηγεί στην υποβάθμιση των σχολείων μας.

Ας αφήσει λοιπόν τις επιθέσεις
προς τους μαθητές ζητάνε απλά να μπορούν να μάθουν γράμματα σαν άνθρωποι, ας αφήσει τις ωραιοποιήσεις («Όλα τα σχολεία του δήμου υποδέχονται με καθαριότητα και ασφάλεια τους μαθητές μας. Προστατεύουμε τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε το κατάλληλο, ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας» δήλωνε στον αγιασμό των σχολείων!!) και να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων.

  • Τώρα να χτιστούν σύγχρονα σχολεία που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό.
  • Καμία τάξη να μην κάνει μάθημα με παραπάνω από 15 μαθητές. Κανένας μαθητής να μην χρειάζεται να ταξιδεύει χιλιόμετρα για να πάει στο σχολείο του.