Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σαρώνει η ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Συνεχίζεται το ΕΓΚΛΗΜΑ, ένας στους έξι διασωληνωμένους νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ

Με την ίδια του τη ζωή «πληρώνει» ο λαός τα λουκέτα στα νοσοκομεία και την προκλητική «ασυλία» στους επιχειρηματίες της Υγείας

Μαύρο ρεκόρ καταγράφηκε χτες στο έγκλημα διαρκείας της τραγικής υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων, με τους διασωληνωμένους που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ να «σκαρφαλώνουν» στους 175.
Ένα αποκαλυπτικό στοιχείο, που δείχνει ότι ένας στους έξι διασωληνωμένους δεν έχει την απαιτούμενη εντατική φροντίδα, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν ακόμα και τώρα «ενδείξεις» ότι μια τέτοια νοσηλεία επηρεάζει την πορεία της υγείας τους. Ετσι, σε μια εποχή που η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος επιτρέπουν μεγάλες δυνατότητες υγειονομικής φροντίδας, την ίδια στιγμή, στο όνομα της «εξοικονόμησης» πόρων, του «περιορισμού του κόστους» και της υπόκλισης στα κέρδη των ιδιωτών κλινικαρχών, δεκάδες άνθρωποι στερούνται εντατικής φροντίδας και αυξημένων πιθανοτήτων επιβίωσης, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στον οργανισμό τους. Σημειώνεται ότι κάποιοι απ’ αυτούς τους ασθενείς είναι σχεδόν έναν μήνα εκτός εντατικής, περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι ακόμα και από τις 12 Νοέμβρη! Κι αυτό, όταν κάθε ώρα που περνάει εκτός ΜΕΘ δυσχεραίνει την επιτυχή έκβαση της πορείας για κάθε ασθενή.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, κρατάει κλειστά 6 νοσοκομεία μόνο στην Αττική και άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη, που θα μπορούσαν να παράσχουν υπηρεσίες Υγείας σε εκατοντάδες ασθενείς. Είναι τα νοσοκομεία που έκλεισαν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ πριν από σχεδόν 10 χρόνια και έμειναν κλειστά από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις, συμβάλλοντας κι αυτά στα «πρωτογενή πλεονάσματα», αλλά και στην πελατεία προς τον ιδιωτικό τομέα, που σήμερα απολαμβάνει την «ασυλία» του από την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Άλλωστε, μεγάλες κλινικές εξακολουθούν να θησαυρίζουν από την «πελατεία» που τους στέλνει το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα, την ίδια στιγμή που τα ράντζα στα κρατικά νοσοκομεία φτάνουν μέχρι και στις …τουαλέτες.

Και οι κλινικάρχες παζαρεύουν τις «αμοιβές» τους με το κράτος για να «νοικιάσουν» μερικά κρεβάτια ΜΕΘ, συνεχίζοντας την υψηλή κερδοφορία τους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε εξέλιξη είναι παζάρια ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους που «δείχνουν» συγχωνεύσεις και εξαγορές, προς τη γιγάντωση των κολοσσών που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και «επενδύουν» είτε στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων είτε στη «συνεργασία» μαζί τους, πάντα με το αζημίωτο, από τους «ασθενείς – πελάτες».

Η κυβέρνηση απορρίπτει το δίκαιο αίτημα της επίταξης και κρύβεται πίσω από το αφήγημα του «ευρωπαϊκού μέσου όρου» και των «1.200 ΜΕΘ που άνοιξαν», χωρίς βέβαια προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους, κι αυτό, όταν στη χώρα πριν την πανδημία έπρεπε να λειτουργούν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Τα κρούσματα καλπάζουν, χιλιάδες οι ανήμποροι που παραμένουν ανεμβολίαστοι

Με τα κρούσματα να καλπάζουν καθημερινά, η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από την «ατομική ευθύνη», όχι μόνο για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, αλλά και για τους εμβολιασμούς. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τη μετάδοση του ιού, αυτή «ενθαρρύνεται» από τα ανύπαρκτα μέτρα στους χώρους δουλειάς, από την προκλητική προστασία που απολαμβάνει η μεγαλοεργοδοσία, αλλά και από την κατάσταση στα ΜΜΜ, στα σχολεία κ.α., όπου τα πρωτόκολλα «λάστιχο» υποτάσσονται στον περιορισμό του κόστους για την εργοδοσία και το κράτος.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι με αυτούς τους ρυθμούς ο λαός θα θρηνήσει ακόμη 1.500 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα. Οπως λένε, μάλιστα, οι θάνατοι προέρχονται λόγω των πολλών κρουσμάτων (πάνω από 4.000 νεκροί τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο αναχαίτισης της πανδημίας).

Και βέβαια από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 60 ετών, για τις οποίες η κυβέρνηση έσπευσε να καθιερώσει ένα ακόμα χαράτσι, αντί να πάρει μέτρα ουσιαστικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, φαρμακοεπαγρύπνηση κ.λπ., που θα συνέβαλλαν στην ενίσχυση των εμβολιασμών.
Μάλιστα, την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται πρόστιμα για αυτές τις ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί, παραμένουν πάνω από 1.000 οι ηλικιωμένοι ή άλλες ευπαθείς ομάδες που έχουν ζητήσει εμβολιασμό κατ’ οίκον και μετά από έναν χρόνο δεν έχουν καταφέρει να εμβολιαστούν. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου το εμβόλιο παραμένει «άγνωστη λέξη», κάτι που καταγγέλλουν και οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ μέσα από τον Σύλλογό τους.

Σταθερά σχεδόν 100 νεκροί κάθε μέρα

Συνεχίζεται με την ίδια ένταση η πανδημία καθώς χτες ακόμα 99 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξή της έχουν καταγραφεί συνολικά 18.815 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 697, οι 560 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 137 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid-19 ανέρχεται στο 97,7% και στις απλές κλίνες Covid-19 στο 66,8%.

Χτες, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 405 (ημερήσια μεταβολή +6,58%).

Επιβεβαιώθηκαν 7.009 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 2.156 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.048 στη Θεσσαλονίκη, 215 στο Ηράκλειο, ενώ πάνω από 100 είναι τα κρούσματα σε 10 ΠΕ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 978.402.

Νέα αύξηση στους θανάτους και στις διασωληνώσεις καταγράφει η 78η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου (αφορά το διάστημα 25 Νοέμβρη – 1 Δεκέμβρη). Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε αύξηση 3,6% και το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε αύξηση 12,7%.

 Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη

Μετάβαση στο περιεχόμενο