Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σεισμός στην Κρήτη: Μεγάλες καταστροφές – Επείγουν άμεσα μέτρα ασφάλειας και ανακούφισης των πληγέντων (ΦΩΤΟ)

Ο τραγικός απολογισμός της φονκιής δόνησης έως τώρα είναι ένας νεκρός, εννέα τραυματίες αλλά και εκτεταμένες υλικές ζημιές σε πολλά κτίρια. Ιδιαίτερα στο Αρκαλοχώρι, ένα σημαντικό τμήμα των σπιτιών έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

To θύμα είναι ένας 62χρονος εργάτης, ο οποίος καταπλακώθηκε ενώ εκτελούσε εργασίες συντήρησης στον Προφήτη Ηλία Αρκαλοχωρίου. Εντός της εκκλησίας βρισκόταν, κατά πληροφορίες και ο γιος του, ο οποίος είναι μεταξύ των τραυματιών.

Μεγάλες καταστροφές

Μεγάλες ζημιές καταγράφονται σε δεκάδες σπίτια, καταστήματα, αγροκτήματα, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί σε δρόμους και άλλες υποδομές στο Δήμο Αρκαλοχωρίου, αλλά και στα χωριά της ευρύτερης περιοχής, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση. Ενώ προβλήματα καταγράφονται και σε χωριά του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, ενώ στο χωριό Χουδέτσι 7 στα 10 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Τα προβλήματα επιτείνονται από την έλλειψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, σε μια περιοχή όπως η Κρήτη που είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Εντούτοις, δεν είχε ληφθεί το παραμικρό μέτρο αντισεισμικής προστασίας. Σύμφωνα δε με τον σεισμολόγο Γερ. Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το καλοκαίρι η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή.

Λόγω της κατάστασης αλλά και των συνεχών μετασεισμών στην περιοχή, εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου όπου ανέφερε: «Ισχυρός σεισμός στην περιοχή σας με σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη. Μην μπαίνετε σε κτίρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από τον σεισμό. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στη σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στο Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ηρακλείου ανέφερε ότι σε σύνολο 380 σχολείων του νομού, στα οποία ζητήθηκε αναφορά, τα 85 απάντησαν σχετικά, με τα 45 από τα 85 να αναφέρουν ότι έχουν υποστεί ζημιές. Ωστόσο σε αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα σχολεία του Αρκαλοχωρίου και των χωριών της περιοχής, καθώς και τα σχολεία του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, δήμοι όπου κυρίως έπληξε ο σημερινός μεγάλος σεισμός.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου, μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός στην περιοχή. Σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κάτοικοι, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία.

Οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη, είτε γιατί έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές.

Για το θέμα της στέγασης των κατοίκων γίνεται σύσκεψη, με τις λύσεις να αναζητούνται στο Λύκειο Αρκαλοχωρίου, στο Κολυμβητήριο και το Κλειστό Μπάσκετ, χώροι που θα ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών, προκειμένου να αποφασιστεί η καταλληλότερη λύση.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μεταβεί στο Αρκαλοχώρι για να κλείσουν την παροχή ρεύματος όπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς και η υπηρεσία ύδρευσης για να κλείσει την υδροδότηση όπου χρειάζεται.

Στυλιανίδης: Σκηνές για 2.500 πληγέντες

Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

arkaloxori arkaloxori1 1 arkaloxori2 1 arkaloxori3 1 arkaloxori4 1 arkaloxori5 arkaloxori6 arkaloxori7 arkaloxori8 arkaloxori9

ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα ασφάλειας και ανακούφισης των πληγέντων

Να αντιμετωπιστεί άμεσα και ουσιαστικά το ζήτημα της στέγασης, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης των πληγέντων κατοίκων της περιοχής, ζήτησε παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη που έγινε στο Αρκαλοχώρι, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, το οποίο βρίσκεται στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές.

Επίσης, να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών με αποζημίωση στο 100% και βέβαια άμεσα να ληφθούν μέτρα πρόληψης, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ζήτημα που ανέδειξε εκ νέου ο σημερινός σεισμός.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους Ηρακλείου: Μην μπαίνετε σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό

Μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους κατοίκους του Ηρακλείου Κρήτης να μην μπαίνουν σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό, καθώς στην περιοχή είναι σε εξέλιξη σεισμική ακολουθία. Συγκεκριμένα το προειδοποιητικό μήνυμα αναφέρει: «Ισχυρός σεισμός στην περιοχή σας με σεισμική ακολουθία σε εξέλιξη. Μην μπαίνετε σε κτήρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: https://civilprotection.gr/el/seismoi.

Ε. Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 – 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Ά. Τσελέντης για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι: Ήταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης στην Π.Ε Ηρακλείου

Αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Π.Ε Ηρακλείου ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωτάκης. Η απόφαση ελήφθη με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Επίσης τέθηκε άμεσα η απόφαση ελέγχου της στατικότητας των σχολικών κτιρίων λόγω και των συνεχών μετασεισμών που σημειώνονται στο νομό Ηρακλείου.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων