Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα καθιστούν αμφίβολη την απονομή των Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η κρίση στους κόλπους της Σουηδικής Ακαδημίες βαθαίνει περισσότερο μετά την σημερινή 27/4 εισαγγελική εντολή να διερευνηθούν πιθανά οικονομικά σκάνδαλα. Προηγήθηκε ανακοίνωση της Ακαδημίας την Παρασκευή 21/4 ότι επιδόματα δόθηκαν παράνομα σε συλλόγους και οργανισμούς που δεν τα δικαιούνται.

Διαφωνίες υπάρχουν και στην απονομή του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας. Από την μία πλευρά ο διευθύνων σύμβουλος Γιόραν Μάλμκβιστ που δηλώνει ότι «οι σκέψεις για αναβολή δεν έχουν λογική» και από την άλλη η μόνιμη γενική γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Άντερς Ολσον άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να αναβληθεί η απονομή του βραβείου Λογοτεχνίας αυτή τη χρονιά λόγω της κρίσης που έχει πλήξει την Ακαδημία μετά την αποκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου στους κόλπους της.

Η Άντερς Όλσον αποκάλυψε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Σουηδίας, ότι η Ακαδημία βρίσκεται εν μέσω συζητήσεων αλλά δεν δέχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει αυτό το σημείο». Ο Πίτερ Ένγκλουντ, ο οποίος παραιτήθηκε από την Ακαδημία λόγω κατηγοριών για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, είπε στο ίδιο ραδιόφωνο ότι ίσως είναι καλύτερα να αναβληθεί η απονομή του βραβείου. Την παραίτησή της είχε υποβάλλει και η επικεφαλής της Σουηδικής Ακαδημίας, Σάρα Ντάνιους μετά την κριτική που ασκήθηκε σχετικά με το πώς ο θεσμός χειρίστηκε την έρευνα για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος άνδρα που είναι παντρεμένος με κάποιο από τα μέλη της ακαδημίας.

Αφορμή για την έρευνα στάθηκαν οι μαρτυρίες 18 γυναικών. Λίγο αργότερα η ακαδημία ανακοίνωσε ότι η σύζυγος αυτού του άνδρα επίσης εγκατέλειψε τη θέση στο συμβούλιο. Για το ίδιο θέμα τρία ακόμα μέλη της Ακαδημίας είχαν αποσυρθεί την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή θα σταματήσουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της Ακαδημίας, καθώς δεν μπορούν να παραιτηθούν αφού διορίζονται ως ισόβια μέλη.