Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΕΡΒΙΑ: Βουλευτικές εκλογές χειραγώγησης του λαού

ℹ️  Η Εκλογική Επιτροπή απέκλεισε τη συμμετοχή του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας

Την Κυριακή, 21 Ιούνη, εκατομμύρια Σέρβοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν νέα 250μελή Βουλή και νέες δημοτικές αρχές.
Οι εκλογές πραγματοποιούνται με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών μετά την αναβολή που δόθηκε στις 26 Απρίλη λόγω περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Εκλογική Επιτροπή έχει εγκρίνει τη συμμετοχή 21 εκλογικών μπλοκ κομμάτων, από τα οποία δεν λείπουν ούτε τα φιλομοναρχικά («Για Το Βασίλειο της Σερβίας»), ούτε κόμματα που προσδιορίζονται από ξένες χώρες, όπως το «Ρωσικό Κόμμα» (του Σλόμπονταν Νίκολιτς).
Πρώτη θέση πάντως είχε εξασφαλίσει το μπλοκ «Για Τα Παιδιά μας» όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» του Σέρβου Προέδρου Α. Βούτσιτς και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Σερβίας, ενώ το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» του υπουργού Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς κατεβαίνει στο ίδιο μπλοκ με την «Ενιαία Σερβία» του Ντράγκαν Πάλμα.

Τα εκλογικά μπλοκ, πάντως, θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα εάν συμμετείχαν και εκείνα που στηρίζονται από τον πρώην δήμαρχο Βελιγραδίου, εκατομμυριούχο επιχειρηματία, Ντράγκαν Ντίλας, που πέρσι είχε ηγηθεί κινητοποιήσεων και εβδομαδιαίων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έναντι του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγορώντας τον για διαφθορά.
Τα κόμματα που μποϊκοτάρουν τις εκλογές συμμετέχουν στη λεγόμενη Συμμαχία για τη Σερβία, μεταξύ των οποίων είναι το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Δημοκρατικό Κόμμα, το συνδικάτο ΣΛΟΓΚΑ κ.ά.

Serbia elections 2020

Η Εκλογική Επιτροπή, με βάση και τον απαράδεκτο εκλογικό νόμο που απαιτεί συλλογή υπογραφών, απέρριψε προσχηματικά, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, τη συμμετοχή του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, με το ψηφοδέλτιο «Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη διέξοδος».
Το Κόμμα κατήγγειλε αυτόν τον αποκλεισμό και κάλεσε τους εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία και συμπληρώνοντας το ψηφοδέλτιο με το Νο 22 – Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας – στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

KKE-ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τον απαράδεκτο αποκλεισμό του ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας, πραγματοποίησε την Παρασκευή το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα. Αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Λευτέρη ΝικολάουΑλαβάνο συναντήθηκε με την Αλεξάνδρα Στάνκοβιτς, Α’ σύμβουλο της πρεσβείας, και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του Κόμματος, ενώ επέδωσε και την εξής επιστολή:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας καταδικάζει και καταγγέλλει τον αποκλεισμό, τις άδικες και προσχηματικές διακρίσεις σε βάρος του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (ΝΚΚΓ) και της εκλογικής λίστας στην οποία συμμετέχει, με την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής της Σερβίας να αποκλείσει τη συμμετοχή της στις Βουλευτικές Εκλογές που διοργανώνονται την Κυριακή 21 Ιούνη στη Σερβία.

Serbia elections 2020 KKE KNE

Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας κατέθεσε έγκαιρα το φάκελο υποψηφιότητάς του και τις απαραίτητες υπογραφές, ωστόσο η Εκλογική Επιτροπή επικαλούμενη διάφορα προσχήματα δεν έκανε αποδεκτό τον φάκελο υποψηφιότητας. Στη συνέχεια απορρίφθηκε και η έφεση που άσκησε το ΝΚΚΓ, στο διοικητικό δικαστήριο του Βελιγραδίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ αποκλείσθηκε η εκλογική λίστα των κομμουνιστών, έγιναν δεκτά άλλα ψηφοδέλτια αστικών – αντιδραστικών δυνάμεων που δεν τηρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις.
Πρόκειται για πολιτική επιλογή που στόχο έχει να βάλει εμπόδια στην πολιτική δράση, στη διάδοση των ιδεών των κομμουνιστών στη Σερβία.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΝΚΚΓ και ζητά από την Πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα να μεταβιβάσει στην κυβέρνηση της Σερβίας και στην Εκλογική Επιτροπή την έντονη καταδίκη μας για αυτόν τον απαράδεκτο αποκλεισμό».

Αλληλεγγύη από Κομμουνιστικές Νεολαίες

Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, 36 Κομμουνιστικές Νεολαίες και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση αλληλεγγύης προς το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας και την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, μετά την απαγόρευση της εκλογικής λίστας τους για τις εκλογές στη Σερβία στις 21 Ιούνη. Στην ανακοίνωση σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

Το σερβικό αστικό κράτος και η κυβέρνηση της Σερβίας έχουν μεγάλες ευθύνες γι’ αυτήν την αντιδημοκρατική και αντικομμουνιστική εξέλιξη.
Με το κείμενο αυτό απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης της Εκλογικής Επιτροπής, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Σέρβοι σύντροφοι να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει!

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι:

Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας – Κεμάλ Στάφα, Νέοι Κομμουνιστές Βελγίου, Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας – Βραζιλία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γαλλίας, Γερμανική Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία, Νέοι Κομμουνιστές Δανίας, Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας, Νεολαία Κόμματος Εργατών – Ιρλανδία, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανία – Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ, Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας – Ιταλία, Νεολαία Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν, Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας, Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας – Κύπρος, Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών – Μεξικό, Νέοι Κομμουνιστές Νορβηγίας, Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας – Ολλανδία, Δημοκρατική Ομοσπονδία Φοιτητών – Πακιστάν, Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας – Πακιστάν, Νεολαία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, Παλαιστινιακή Κομμουνιστική Νεολαία, Παραγουανή Κομμουνιστική Νεολαία, Νεολαία Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας, Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία, Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας – Ρουμανία, Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας, Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) – Ρωσία, Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών – Σρι Λάνκα, Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας – Σρι Λάνκα, Συριακή Κομμουνιστική Νεολαία – Νεολαία Χαλίντ Μπακντάς, Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας – Τσεχία, Κομμουνιστική Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας.


ℹ️  Μπορείτε να διαμαρτυρείτε (συμβολικά) για τον αποκλεισμό του Κομμουνιστικού Κόμματος από τις εκλογές στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τις Εκλογικής Επιτροπής |>[email protected] και [email protected]