Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σε δύσκολες στιγμές που κάποιες υπερδυνάμεις φτιάχνουν φράχτες, η Κούβα χτίζει γέφυρες και στέλνει ιατρικές ταξιαρχίες για να υποστηρίξει τα κράτη που έχουν ανάγκη

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

Η νέα πανδημία δεν κάνει διακρίσεις. Επιτίθεται βίαια σε φτωχά και πλούσια έθνη, από τα ανατολικά προς τα δυτικά, από βορρά προς νότο. Έχει οδηγήσει τον κόσμο σε μια κρίση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή που κατέστρεψε την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Κούβα έχει αποδειχθεί ότι χτίζει γέφυρες και αναπτύσσει ιατρικές ταξιαρχίες για να στηρίξει τα κράτη που έχουν ανάγκη σε δύσκολες εποχές, με κάποιες υπερδυνάμεις να φτιάχνουν φράχτες.

Την Κυριακή αυτή, νέες κουβανέζικες ιατρικές ταξιαρχίες από το διεθνές contingent Henry Reeve έφυγαν για την Ιταλία στην Ευρώπη και το Τόγκο στη Δυτική Αφρική. Τα δύο αεροπλάνα, στα οποία συμμετείχαν δεκάδες υγειονομικοί υπάλληλοι από αυτό το μικρό νησί της Καραϊβικής, πήγαν σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Προσγειώθηκαν στο Τορίνο της Ιταλίας, μία από τις πλουσιότερες περιοχές της ευρωπαϊκής χώρας που πλήττεται σκληρά από την πανδημία, ενώ η χώρα θα έχει σύντομα 20.000 θανάτους και περισσότερους από 150.000 μολυσμένους ανθρώπους.

Αυτή είναι η δεύτερη ταξιαρχία που φτάνει στη Μεσογειακή χώρα. Η πρώτη ήρθε στη Λομβαρδία, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη νόσο, στα μέσα Μαρτίου.

Η άλλη ταξιαρχία θα φτάσει σε ένα ξεχασμένο σημείο στην αφρικανική γεωγραφία, το Τόγκο, μία από τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου. Έχει επηρεαστεί από τον νέο κορονοϊο όσο και από άλλα κράτη του “πρώτου κόσμου” όπως η Ιταλία.

“Η Κούβα είναι το πιο όμορφο πράγμα που έχει συμβεί στον κόσμο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Δεν έχει σημασία. Αν και πολλοί την επικρίνουν, το γεγονός είναι ότι όλοι πάνε στην Ευρώπη, αλλά κανείς στο Τόγκο. Η Κούβα είναι πάντα με τους πιο άπορους », δήλωσε ο δημοσιογράφος της Ουρουγουάης Leandro Grille στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Σύνδεσμος Εθνικής Φιλίας Ιταλία-Κούβα ευχαρίστησε “τον λαό και την κυβέρνηση της Κούβας για αυτή τη μεγάλη χειρονομία αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αλτρουισμού εν μέσω μιας δραματικής έκτακτης ανάγκης για την υγεία που επηρέασε και το νησί”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην προσευχή του “Urbi et Orbi” στη βασιλική του Αγίου Πέτρου χωρίς ενορίτες, ζήτησε το τέλος των πολέμων και των κυρώσεων.

“Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στις αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον του νησιού και άλλων χωρών όπως η Βενεζουέλα, σε μια εποχή που οι λαοί πρέπει να είναι ενωμένοι, οι Κουβανοί γιατροί διατρέχουν κίνδυνο για τη ζωή τους για να θεραπεύσουν άλλους. Η Κούβα σώζει σήμερα περισσότερο από ποτέ », δήλωσε ο δημοσιογράφος Matías Vega στο Twitter. (Granma 13/4)