Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε εξέλιξη το 16ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ — Ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

Την Κυριακή ολοκληρώνεται το 16ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το Σάββατο.

Στις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης.

«Στο διάστημα από το προηγούμενο Συνέδριό μας μέχρι σήμερα, και παρά το γεγονός ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αντικειμενικές  δυσκολίες,  εξ αιτίας των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, αναπτύξαμε πλούσια δράση» σημείωσε η Τούλα Μητσέα, γραμματέας της απερχόμενης Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, παρουσιάζοντας την εισήγηση.

Εκτιμούμε ότι βελτιώθηκε ουσιαστικά το περιεχόμενο των παρεμβάσεών μας, που στηρίχθηκε στο Δοκίμιο Ιστορίας και στις γενικότερες θέσεις και επεξεργασίες του ΚΚΕ. Το σύνολο των παρεμβάσεών μας δεν περιορίστηκε στις ιστορικές αναφορές, αλλά συμπεριέλαβε τις σημαντικές γενικότερες εξελίξεις και τα συμπεράσματα από τους αγώνες της δεκαετίας ’40 – ’50  για την κατεύθυνση της λαϊκής πάλης σήμερα, για την αποκάλυψη του ρόλου των αστικών δυνάμεων. Επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των διαχρονικών διδαγμάτων του μεγαλειώδους έπους του λαϊκού, αντιστασιακού, απελευθερωτικού αγώνα και της τρίχρονης ταξικής ένοπλης πάλης του ΔΣΕ.

Αποτελούν παράγοντα ανάτασης του λαϊκού φρονήματος και ενίσχυσης της οργάνωσης του εργατικού- λαϊκού κινήματος και του προσανατολισμού του, στην πάλη για λαϊκές κατακτήσεις, για ριζικές αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης, για την ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας. Tο έπος της ηρωικής ΕΑΜικής Αντίστασης και ο κορυφαίος ταξικός ένοπλος αγώνας του ΔΣΕ προκαλούν το ενδιαφέρον και συγκινούν παλιότερες και νεότερες ηλικίες» πρόσθεσε η Τ. Μητσέα.

«Η δράση της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ αυτό το διάστημα επικεντρώθηκε ενάντια στην επιχειρούμενη παραχάραξη της Ιστορίας, ενάντια στον αντικομμουνισμό – αντισοβιετισμό. Μέσα από το περιεχόμενο των παρεμβάσεών μας επιδιώκουμε να μην επιτρέψουμε να πετύχει τους στόχους της η κλιμακούμενη επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας του Β΄ΠΠ στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Σκοπός της είναι να θολώσει την ιστορική μνήμη, στοχεύοντας ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μη συναντηθούν με την πραγματική Ιστορία, να μην αναγνωρίσουν την αστείρευτη δύναμη της λαϊκής οργάνωσης για ένα καλύτερο μέλλον» τόνισε προσθέτοντας:

«Τη διαστρέβλωση της Ιστορίας επιχειρεί  το καπιταλιστικό σύστημα γιατί δεν μπορεί να ξεπεράσει τις αντιθέσεις και τα αδιέξοδά του,  τα οποία πληρώνουν και ξαναπληρώνουν οι λαοί.  Οι αστικές δυνάμεις  προβλέπουν το αυτονόητο,  ότι  θα φουντώσουν οι λαϊκές αντιδράσεις, η αγανάκτηση θα γίνει απόφαση για δράση ως την τελική ταξική αναμέτρηση, εξέλιξη που προσπαθούν μάταια να αποτρέψουν. Οι διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, προκειμένου να φορτώσουν το κόστος της βάρβαρης πραγματικότητας στους λαούς, με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, εξαπολύουν και ιδεολογικό πόλεμο, με τον αντικομμουνισμό-αντισοβιετισμό και τη διαστρέβλωση- παραχάραξη της Ιστορίας».

«Δεν θα περάσει στη λήθη η τεράστια προσφορά στον πόλεμο της ΕΣΣΔ και οι επιτυχίες του Κόκκινου Στρατού,η προέλασή του στην Ανατολική Ευρώπη, που καθόρισε την έκβαση του πολέμου» υπογράμμισε τονίζοντας «ούτε και το γεγονός ότι τότε, το 1940, ο αστικός πολιτικός κόσμος  καλούσε το λαό να υποταχθεί, του έλεγαν ότι δεν μπορεί να τα βάλει με την τρομερή, ναζιστική, στρατιωτική μηχανή. Και όμως ο λαός με πρωτοβουλία, καθοδήγηση και οργάνωση του ΚΚΕ βγήκε μπροστά, οργανώθηκε στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και απελευθέρωσε τη χώρα. Συσπειρώθηκε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ και έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες του λαϊκού κινήματος στη σύγχρονη Ιστορία.  Έτσι έγραψε  και την αθάνατη τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ».

«Σήμερα το συμφέρον του λαού μας είναι να χειραφετηθεί, να σταθεί απέναντι στις πολιτικές που τον καταδικάζουν στην ανασφάλεια και τη φτωχοποίηση. Να καταδικάσει την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, την ΕΕ,  τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Να συμπορευτεί και πάλι με το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές καθημερινά στο εργατικό- λαϊκό κίνημα και με την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές» υπογράμμισε μεταξύ άλλων εισηγητικά.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα

Μοιραστείτε το: