Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κεντάκι -Εικόνες «αποκάλυψης»

Οι πάνω από 30 ανεμοστρόβιλοι που σάρωσαν την Παρασκευή 10-Δεκέμβρη -και μάλιστα νύχτα, τις νότιες και κεντρικές ΗΠΑ, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους, βάσει ενός προσωρινού απολογισμού.

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, μετά το πέρασμα των ανεμοστρόβιλων μονάχα στο Κεντάκι.
Επιπλέον, 14 νεκροί έχουν καταγραφεί στις γειτονικές πολιτείες Τενεσί, Ιλινόι, Μιζούρι και Άρκανσο.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, ενώ οι πολιτειακές Αρχές προειδοποιούν ότι οι κάτοικοι στο Κεντάκι θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς θέρμανση, νερό ή ηλεκτρικό σε συνθήκες ψύχους, για εβδομάδες ή και περισσότερο.

Σε όλη την πολιτεία, περίπου 26.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το poweroutage.us, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων εκείνων στην πόλη Μέιφιλντ, το οποίο χτυπήθηκε σφόδρα. Περισσότερα από 10.000 σπίτια και επιχειρήσεις δεν έχουν νερό.

Καθώς συνεχίζονταν οι έρευνες για τους αγνοούμενους, οι προσπάθειες στράφηκαν επίσης στην επισκευή του δικτύου ηλεκτροδότησης, στην παροχή στέγης σε πολίτες των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν και στην παράδοση πόσιμου νερού και άλλων προμηθειών.

Η υποδομή μας είναι τόσο κατεστραμμένη. Δεν έχουμε τρεχούμενο νερό. Το υδραγωγείο μας χάθηκε. Η διαχείριση των λυμάτων μας χάθηκε και δεν υπάρχει φυσικό αέριο στην πόλη. Επομένως, δεν έχουμε τίποτα στο οποίο να βασιστούμε», δήλωσε η δήμαρχος του Μέιφιλντ, Κάθι Στιούαρτ Ο’Ναν στο «CBS Mornings» – Οπότε αυτό είναι καθαρά επιβίωση σε αυτό το σημείο για τόσους πολλούς από τους συνανθρώπους μας». –δείτε και ρεπορτάζ τώρα.

Ο πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται σήμερα την πολιτεία του Κεντάκι, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέιφιλντ και το Ντόσον Σπρινγκς, πόλεις που επλήγησαν σφόδρα, για να «αξιολογήσει τις ζημιές», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο