Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σε λεωφορείο, κλεμμένος πίνακας του Ντεγκά

Στον χώρο αποσκευών ενός υπεραστικού λεωφορείου, καμιά τριανταριά χιλιόμετρα έξω απ’ το Παρίσι, στα ανατολικά, εντοπίστηκε πίνακας του Ντεγκά, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ! Χάρη στους τυχαίους ελέγχους τροχοφόρων που διενεργεί στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους η αστυνομία.

Ο Γάλλος ζωγράφος του 19ου αιώνα Εντγκάρ Ντεγκά, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του κινήματος του Ιμπρεσιονισμού κι είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τους πίνακες και τα γλυπτά του με θέμα μπαλαρίνες, ζωγράφισε τον πίνακα «Οι χορωδοί» το 1887. Ο πίνακας είχε κλαπεί πριν εννιά χρόνια από ένα μουσείο της Μασαλίας.

Κανείς από τους επιβαίνοντες στο λεωφορείο δεν δήλωσε κάτοχος του πίνακα, και το Μουσείο του Ορσέ επιβεβαίωσε ότι είναι αυθεντικός. Η τιμή του ανέρχεται στο ποσό των 800.000 ευρώ περίπου.

Αντιλαμβάνεται κανείς την ανακούφιση της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού, της Φρανσουάζ Νισέν. Δήλωσε χαρούμενη για την ανάκτηση ενός έργου «του οποίου η εξαφάνιση ήταν βαριά απώλεια για την ιμπρεσιονιστική κληρονομιά της Γαλλίας».