Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε μετανάστες του ναυαγίου της Πάρου ανήκουν οι σοροί που εντοπίστηκαν στην Τήνο

Σε άνδρα μετανάστη, που επέβαινε στο ιστιοφόρο που ανετράπη την παραμονή των Χριστουγέννων ανοιχτά της Πάρου, ανήκει η σορός που εντοπίστηκε από το Λιμενικό τις πρωινές ώρες της Τρίτης 28/12 στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Φωκά Τήνου, στο πλαίσιο περιπολίας.

Σημειώνεται ότι άλλη μία σορός μετανάστη, που ήταν και αυτός επιβάτης του μοιραίου ιστιοφόρου, είχε εντοπιστεί πάλι στην Τήνο και συγκεκριμένα το πρωί της Δευτέρας 27/12 στη θαλάσσια περιοχή Κιόνια.

Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες από τους 63 διασωθέντες μετανάστες του ιστιοφόρου, και οι δύο άνδρες επέβαιναν στο σκάφος.

Οι νεκροί από τη ναυτική τραγωδία ανήλθαν στους 18, ενώ για την υπόθεση είχαν συλληφθεί τρία άτομα μεταξύ των διασωθέντων που φέρονταν ως οι διακινητές των μεταναστών.

Το ναυάγιο της Πάρου ήταν το τρίτο συνεχόμενο ναυάγιο στο Αιγαίο, αποτέλεσμα ευλαβικής υλοποίησης της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία συνδιαμόρφωσε και υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με το σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο, σπρώχνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο και πιο ριψοκίνδυνες διαδρομές.

Συνολικά τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας επιβιβάσθηκαν σε πλοιάρια στα τουρκικά παράλια και έφτασαν στην Κάτω Ιταλία πάνω από 11.000 άνθρωποι.  Η καταγωγή τους είναι κυρίως από το Αφγανιστάν, αλλά και από τη Συρία, το Πακιστάν, τη Σομαλία. Ακόμη και από την Αρμενία και την ίδια την Τουρκία.

Οι δουλέμποροί ξεκινούν συνήθως από το Μπόντρουμ ή το Τσεσμέ της δυτικής Τουρκίας και προσπαθούν να αποβιβάσουν τους «απελπισμένους της θάλασσας» τμηματικά σε μικρούς κόλπους της Απουλίας.

Αρθούρος Ρεμπώ Επαναστάτης και μποέμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο