Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σε πολύ σοβαρή κατάσταση 4 εργαζόμενοι της Motor Oil που τραυματίστηκαν από πυρκαγιά στα διυλιστήρια

Σε πολύ σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, τέσσερις εργαζόμενοι, που τραυματίστηκαν από πυρκαγιά χτες το βράδυ, στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της Motor Oil στην Κόρινθο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σοβαρό ατύχημα συνέβη γύρω στις 22.30 στο βοηθητικό ιατρείο της μονάδας παραγωγής βενζίνης υπ’ αριθμόν 3.700 και θύματα είναι ένας νοσοκόμος 37 ετών και τρεις εργάτες, 55, 38 και 41 ετών.

Η Πυροσβεστική, σύμφωνα με την ενημέρωση, ειδοποιήθηκε για το συμβάν από το ΕΚΑΒ, το οποίο κλήθηκε από τους υπευθύνους των διυλιστηρίων και όταν έφτασε στο σημείο η φωτιά είχε ήδη σβηστεί από τα συνεργεία της επιχείρησης.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν αρχικά με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Κορίνθου και από εκεί, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, στο Θριάσιο νοσοκομείο Ελευσίνας και στο Γενικό Κρατικό Αθηνών Γεώργιος Γεννηματάς, όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Τα διυλιστήρια έχουν ένα κεντρικό ιατρείο και σε κάθε μονάδα ένα βοηθητικό ιατρείο. Όπως έγινε γνωστό, στην προκειμένη περίπτωση, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στον χώρο αναμονής του βοηθητικού ιατρείου της μονάδας «3.700».

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί και διενεργείται προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου, που ερευνά την υπόθεση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των διυλιστηρίων.

Στο «Θριάσιο» οι δύο εγκαυματίες που μεταφέρθηκαν είναι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στη βαρύτητα των περιστατικών.

Για άλλη μια φορά με τραγικό τρόπο αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν όλα τα δημόσια κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να αναπτυχθούν και άλλα, πολύ περισσότερα, στα δημόσια νοσοκομεία.

Σήμερα το πρωί στο «Θριάσιο» αναμένεται η μεταφορά του ενός εκ των 2 εγκαυματιών της «Motor Oil» σε κρεβάτι που άδειασε στη ΜΕΘ Εγκαυμάτων. Ο δεύτερος παραμένει στη ΜΑΦ.

Κι όλα αυτά σ΄ ένα νοσοκομείο που βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης, όπου τα εργατικά ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινά. Να σημειωθεί ότι τα 8 κρεβάτια στη ΜΕΘ εγκαυμάτων ήταν γεμάτα όπως και τα 7 από τα 8 (το ένα κρεβάτι δεν λειτουργεί από το τέλος του 2019 λόγω της έλλειψης τουλάχιστον 8 νοσηλευτών στη ΜΕΘ). Σήμερα στο «Θριάσιο» είναι κενές δύο οργανικές θέσεις εντατικολόγων, 82 νοσηλευτών και 49 τραυματιοφορέων. Η χώρα μας μετράει σήμερα 750 κρεβάτια ΜΕΘ στο ΕΣΥ, από τα οποία λειτουργούν μόλις τα 560, ενώ εξοπλισμό έχουν τα 650. Την τελευταία δεκαπενταετία το 25% των υπαρχουσών κλινών ΜΕΘ παραμένουν σταθερά κλειστές.

Επιπλέον, μόνο το 6% των συνολικών κρεβατιών των νοσοκομείων στη χώρα μας είναι κρεβάτια ΜΕΘ, ποσοστό που έπρεπε να είναι 20%. Καθημερινά πάνω από 30 βαρέως πάσχοντες περιμένουν για κρεβάτι ΜΕΘ στη χώρα μας, καθώς οι ελάχιστες υπάρχουσες δημόσιες κλίνες έχουν πληρότητα 100%. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικολόγων, απαιτούνται τουλάχιστον 3.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Ανακοινώσεις – καταγγελίες του εργοδοτικού εγκλήματος στη «Motor Oil»

«Οι τέσσερις εργάτες που νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα μετά από έκρηξη στο εργοστάσιο της “Motor Oil” αποκαλύπτουν με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και τις συνθήκες εντατικοποίησης, που επικρατούν σε χώρους δουλειάς, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, αναφέρει η ανακοίνωση, «καταγγέλλει το νέο έγκλημα σε βάρος των εργατών, και ζητά να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του εργοδοτικού εγκληματος στη «Motor Oil».

Εξάλλου, «το εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη στις εγκαταστάσεις της Μότορ Όιλ (ΜΟΗ) στους Αγίους Θεοδώρους, το βράδυ της Παρασκευής (31/01/2020)», καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, απαιτώντας «από τα αρμόδια όργανα να διαλευκανθούν πλήρως οι αιτίες που οδήγησαν στο δυστύχημα, καθώς και την άμεση παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στην επιχείρηση».