Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε ύψη ρεκόρ, πάνω από 9 δισ. ευρώ οι γερμανικές εξαγωγές όπλων

Οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ φέτος, χάρη και στην έγκριση της τελευταίας στιγμής συμφωνιών αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,6 δισ δολάρια) από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η απερχόμενη κυβέρνηση ενέκρινε πρόσθετα (τις τελευταίες εννέα ημέρες !!) ~5 δισ ευρώ σε συμφωνίες πολεμικών πλοίων και αντιπυραυλικής άμυνας σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων DPA (σσ. θυμίζουμε –τάτσι|μίτσι|κότσι, πως ο νέος καγκελάριος Olaf Scholz ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση)

Νέο ρεκόρ στις εξαγωγές όπλων

Οι συμφωνίες της τελευταίας στιγμής έφεραν τις συνολικές εξαγωγές όπλων της Γερμανίας σε ρεκόρ 9,04 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2021, σύμφωνα με το υπουργείο.
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 8,015 δισ€ το 2019.

Η Αίγυπτος είναι ο κύριος αποδέκτης, «παρά τις επικρίσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμμετοχή της σε συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη».

Σύμφωνα με τις συμφωνίες της τελευταίας στιγμής, η Thyssenkrupp Marine Systems θα παραδώσει τρία πολεμικά πλοία στην Αίγυπτο και ένα υποβρύχιο στη Σιγκαπούρη, ενώ η Diehl Defense 16 συστήματα αεράμυνας στην Αίγυπτο.

Οι συμφωνίες της τελευταίας στιγμής εγκρίθηκαν παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενεργούσε μόνο με εκτελεστική ιδιότητα, όταν συνήθως αποφεύγονται σημαντικές αποφάσεις.

Όπως ήδη αναφέραμε ο Scholz ήταν υπουργός Οικονομικών στον «μεγάλο συνασπισμό» της Μέρκελ και αντικαγκελάριος μεταξύ του «συντηρητικού» μπλοκ και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και ήταν ενήμερος –αν όχι και αρχιτέκτονας των συμφωνιών.

Ο Σολτς συμπεριφέρθηκε σαν «πραγματικός απατεώνας» δήλωσε στο Twitter ο Sevim Dagdelen, «ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του “σοσιαλιστικού” κόμματος της “Αριστεράς” και  ζήτησε …να σταματήσει η εξαγωγή «εργαλείων δολοφονίας».

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο Νταγκντέλεν επέκρινε την κριτική του κόμματός του για πωλήσεις όπλων σε αυταρχικά καθεστώτα ως ασήμαντη.

Ο νέος συνασπισμός της Γερμανίας με το SPD, τους φιλικούς προς το κλίμα Πράσινους και το νεοφιλελεύθερο FDP τάχθηκε –για τα μάτια του κόσμου «υπέρ μιας περιοριστικής πολιτικής για τις εξαγωγές όπλων», αφού η συμφωνία εντός του συνασπισμού ορίζει ότι σχεδιάζουν να περιορίσουν τις εξαγωγές μόνο σε χώρες εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχη είναι και η προσέγγιση του merkur.de

Μετάβαση στο περιεχόμενο