Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2500-2000 π.Χ. στην κοιλάδα Qumayrah του Ομάν

Kοινή ομάδα Πολωνών και αρχαιολόγων του Ομάν ανακάλυψε πολλά αντικείμενα, όπως πύργο, ενδείξεις τήξης χαλκού και πέτρινο πίνακα παιχνιδιών σε ανασκαφές στη θέση αρχαίου οικισμού στην κοιλάδα Qumayrah του Ομάν.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Piotr Bieliński από το Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας (PCMA UW) και τον Δρ. Σουλτάν αλ-Μπάκρι, γενικό διευθυντή Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού του Σουλτανάτου του Ομάν, διεξάγει τις ανασκαφές στο πλαίσιο ενός έργου με τίτλο «Η ανάπτυξη οικισμού στα βουνά του βόρειου Ομάν κατά την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου».

Σύμφωνα με την PCMA UW, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματα στην ιστοσελίδα της , το έργο διερευνά την ανάπτυξη οικισμών στην οροσειρά Βόρειο Χαζάρ του Ομάν.

Οι πιο πρόσφατες εργασίες επικεντρώθηκαν ειδικά σε οικισμούς από την περίοδο um an-Nar, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Ο χώρος ανασκαφής βρισκόταν σε μια στρατηγικά σημαντική διασταύρωση διαδρομών, κατά μήκος της οποίας είχαν προηγουμένως ανακαλυφθεί και άλλες τοποθεσίες της περιόδου αυτής. Εκεί, οι αρχαιολόγοι ήλπιζαν να αποκαλύψουν στοιχεία άλλου οικισμού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας jpost.com.

Η ομάδα βρήκε αυτά τα στοιχεία με τη μορφή ενός μεγάλου πύργου που προηγουμένως ήταν κρυμμένος κάτω από την επιφάνεια, χάλκινα αντικείμενα και έναν αρχαίο πίνακα παιχνιδιών.

Η ανακάλυψη του πύργου ακολούθησε προηγούμενες ανασκαφές αποκαλύπτοντας τρεις άλλους πύργους. Αν και ο πιο πρόσφατος πύργος έχει πλάτος μέχρι 20 μέτρα, «ανακαλύφθηκε μόνο κατά τη διάρκεια [των τελευταίων] ανασκαφών», σύμφωνα με τη Δρ. Agnieszka Pieńkowska του PCMA UW. «Η λειτουργία αυτών των προεξεχουσών δομών που υπάρχουν σε πολλές τοποθεσίες umm an-Nar πρέπει ακόμα να διερευνηθεί», πρόσθεσε.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης χάλκινα αντικείμενα και πρόσθετες ενδείξεις ότι λειτουργεί χαλκός. Ο καθηγητής Bieliński ανέφερε αυτά τα ευρήματα ως απόδειξη ότι οι κάτοικοι του οικισμού «συμμετείχαν στο επικερδές εμπόριο χαλκού για το οποίο το Ομάν ήταν διάσημο εκείνη την εποχή, με αναφορές για χαλκό του Ομάν που υπήρχαν στα κυνόδοντα κείμενα από τη Μεσοποταμία».

Τέλος, οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν πέτρινο πίνακα παιχνιδιών με σημάδια και τρύπες – υποδεικνύοντας έννοιες παρόμοιες με αυτές άλλων παιχνιδιών που παίχτηκαν κατά την Εποχή του Χαλκού.

Αν και τέτοια αντικείμενα είναι σπάνια, έχουν βρεθεί και άλλοι πίνακες παιχνιδιών από τη Μεσοποταμία, την Ινδία και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον Μπιέλινσκι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο