Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σημείωμα για τα «Γράμματα της ποίησης», της Δέσποινας Κουτούφαρη

Η λέξη ποιητής προέρχεται από την αρχαία λέξη ‘ ποιέω – ποιώ’, δηλαδή δημιουργώ κάτι από το μηδέν. Στην περίπτωση του ποιητή, εκείνος κατασκευάζει το δημιούργημα – ποίημα με τη βοήθεια των λέξεων, οι οποίες πηγάζουν από την βαθύτερη ανάγκη του να εκφράσει μέσω της ποίησης  όλη τη διανοητική και συναισθηματική του φόρτιση για καταστάσεις που βιώνει μέσα και έξω από αυτόν, είτε θετικές είτε αρνητικές.

Όταν ο ποιητικός του λόγος καταφέρνει να γίνεται η συναισθηματική γέφυρα που ενώνει τους ανθρώπους και συνάμα τους αφυπνίζει, τότε η ποίηση βρίσκει το πραγματικό της νόημα μέσα απ’ τον λόγο.

Αν και ο ορισμός της ποίησης και του ποιητή είναι ένα πολυδιάστατο πεδίο, το αποτέλεσμα είναι πάντα εκείνο που μετράει. Να καταφέρει η ποίηση ν’ αγγίξει την ψυχή και την καθημερινότητα  του κάθε ανθρώπου, ώστε να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε μαζί σ’ αυτό το μονοπάτι της ζωής , κι ο ένας να γίνεται στήριγμα για τον άλλο.

Κι ένα τέτοιο παράδειγμα δίνει ο εκδότης Ηρακλής Κακαβάνης, και τον ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό, μέσα από την αξιέπαινη προσπάθειά του σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να ενώσει τις φωνές δεκαεννέα ποιητών με την έκδοση της Ανθολογίας « Τα Γράμματα της Ποίησης».