Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σημείωμα, για την Ανθολογία «Γράμματα της ποίησης», της Χαρούλας Βερίγου

Η ποίηση παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον πιο φωτεινό πυρήνα της λογοτεχνικής δημιουργίας, απευθυνόταν πάντα στους λίγους. Και σήμερα εξακολουθεί να γίνεται το ίδιο, αφού σε λίγες ψυχές απευθύνεται, αλλά ευτυχώς όχι ψυχές του ελάχιστου… Είναι παρήγορο όμως το γεγονός ότι δεν θα πάψει ποτέ να δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης έκφρασης και να καλλιεργεί την ύψιστη μορφή της γλώσσας.

Ο Χαλίλ Γκιμπράν πίστευε ότι : «Η ποίηση δεν είναι ένας ψεύτικος Μεσσίας, αλλά η ιερή ενσάρκωση του χαμόγελου […] ποίηση δεν είναι ένα εμπόρευμα, αλλά μια ανάσα αθανασίας.» Απόψε χαμογελάμε και υποδεχόμαστε με χαρά αυτή την πολύτιμη έκδοση, με την ελπίδα πως, οι ποιητές θα συνεχίσουν να εκφράζουν το ανείπωτο, συμπυκνώνοντας όλο το βάρος της πραγματικότητας σε λίγους μόνο στίχους.

Η ποίηση είναι και θα παραμείνει η τέχνη, που καταφέρνει να εκφράζεται νοητικά και συνειρμικά, υπηρετώντας τόσο την επιθυμία του να μεταδώσει μηνύματα στους αποδέκτες της, όσο και την βαθιά εσωτερική ανάγκη της ψυχής να μεταμορφώσει ένα βίωμα, για να γνωρίσει τον εαυτό της, οπότε η δημιουργία γίνεται το μοναδικό καταφύγιο που μπορεί να μας λυτρώσει.
Ας μείνουμε εγκρατείς, με καθαρά τα σύνεργα που μας δάνεισε η φύση και απέναντι σε ό,τι γράφουμε σκληροί, για να μπορέσουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στην ποίηση, αμφιβάλλοντας για όλα.

Δανείζομαι τα λόγια της Κικής Δημουλά: «Η Τέχνη ξαναπλάθει ως λαθραίος Θεός τον κόσμο απ’ την αρχή σχεδόν, μεταμορφώνοντας ό,τι μας απελπίζει ως γνωστό και αδιάσειστο σε μια καταπραϋντική αβεβαιότητα. Όσον αφορά τώρα τα άγνωστα, αυτά που μας διαφεύγουν και τα πολλά που μας τρομοκρατούν, τα αναπαριστά κατά το δυνατόν, κατά προσέγγισιν, σύμφωνα με πληροφορίες μισοέγκυρες που της δίνει κρυφά η φαντασία και με άλλες κάπως εγκυρότερες που κρατά στο αρχείο του το διορατικό ένστικτο.»

Ας δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στην ποίηση. Ευχαριστώ για την τιμή της συμμετοχής

Αύριο, εν ονόματι της αγάπης
Ζωή Δικταίου (Χαρούλα Βερίγου)

Κέρκυρα 14 Φλεβάρη του 2020

 

***

12Τίτλος: Γράμματα της ποίησης
Υπότιτλος: 19 ποιητές εντέχνως στο Ατέχνως
Διαστάσεις: 17Χ24
Αρ. σελ.: 128
Έτος έκδοσης: 2020
Εκδότης: Εκδόσεις Ατέχνως
Τιμή βιβλιοπωλείου: 12 ευρώ
Παραγγελίες: [email protected]
📱 6979795057


 

Μπορείτε να παραλάβετε το βιβλίο όπου εσείς μας υποδείξετε χωρίς επιπλέον κόστος.
📩  Στείλτε μήνυμα με τη διεύθυνση παραλαβής στο: [email protected]