Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σκάνδαλο «fake news» στο Spiegel με θύμα την Κούβα

Επιμέλεια Ομάδα ¡H.lV.S! // 

Ένα ακόμη δημοσιογραφικό σκάνδαλο των «αντικειμενικών» -σε διατεταγμένη υπηρεσία  αστικών ΜΜΕ, ήρθε στο φως της δημοσιότητας: αφορά το «πολύ» και «έγκριτο» περιοδικό Der Spiegel”, με ρεπορτάζ που βρίθουν από ψευδείς αναφορές, ανακριβή – ανύπαρκτα στοιχεία κλπ, του «διακεκριμένου» δημοσιογράφου Claas-Hendrik Relotius.

Το περιοδικό επιχειρεί, με σειρά δημοσιευμάτων στην ιστοσελίδα του, να τα μπαλώσει λέγοντας  «Ένας ρεπόρτερ του Spiegel διαστρέβλωσε σε μεγάλο βαθμό δικά του άρθρα. Με τη βοήθεια εσωτερικών υποδείξεων και ερευνών επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες κατά του Relotius, που- στο μεταξύ, ομολόγησε τις ψευδείς αναφορές και αποχώρησε από τον δημοσιογραφικό οργανισμό». Σύμφωνα με το Spiegel, μοιραίο και καθοριστικό για την αποκάλυψη της ανεύθυνης δημοσιογραφικής δουλειάς του Relotius ήταν ένα ρεπορτάζ για μία πολιτοφυλακή στην Αριζόνα, όταν η υπεύθυνη εν λόγω οργάνωσης διατύπωσε την απορία για το «πώς μπόρεσε να γράψει άρθρο για το συγκεκριμένο χωρίς να έχει περάσει από εκεί ούτε καν για μια συνέντευξη» και επεσήμανε ότι «της φαίνεται πολύ περίεργο ένας δημοσιογράφος να γράφει ρεπορτάζ χωρίς να συλλέγει στοιχεία επί τόπου» και στη συνέχεια άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι που οδήγησε τελικά στην αποκάλυψη των μεθόδων που χρησιμοποιούσε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος «και σύντομα συγκεντρώθηκαν στοιχεία ενάντια στις μυθοπλασίες του».

spigel2

Σύμφωνα με έρευνες της Prensa Latina, ο Relotius ταξίδεψε τον Φλεβάρη και τον Μάρτη του 2013 στην Κούβα με σκοπό να «ερευνήσει» για διάφορα άρθρα και ρεπορτάζ. Το ταξίδι χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Heinz-Kühn-Stiftung, οντότητα της κυβέρνησης του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, υπό την προεδρία του σημερινού πρωθυπουργού χριστιανοδημοκράτη Άρμιν Λάσετ. Μετά το ταξίδι του, που χρηματοδοτήθηκε με κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, ο Relotius έγραψε ένα βιβλίο με περισσότερες από 600 σελίδες και κεφάλαια τιτλοφορημένα «Η επανάσταση πουλάει τα παιδιά της» και «Κάνοντας έρευνα σε μια δικτατορία». Βέβαια -ακόμη και μετά το σκάνδαλο, μέχρι στιγμής, ούτε το ίδρυμα ούτε ο χριστιανοδημοκράτης Λάσετ σχολίασαν την υπόθεση Relotius και την χρηματοδότηση.

Το δημοσίευμα κλείνει με το ότι «έτσι μπορεί να πει κανείς ότι ο Claas-Hendrik Relotius, 33 ετών, ένας από τους συντάκτες του Spiegel που ξεχώρισαν ιδιαίτερα, ήδη πολυβραβευμένος, ένα δημοσιογραφικό είδωλο της γενιάς του, δεν είναι ρεπόρτερ, αλλά διηγείται όμορφα φτιαγμένα παραμύθια οποτεδήποτε του αρέσει. Η αλήθεια και το ψέμα μπερδεύονται στα κείμενά του». […] Κατά την ομολογία του, ο Relotius είπε επί λέξει: «Ζητούμενο δεν ήταν το επόμενο σπουδαίο πράγμα. Επρόκειτο για τον φόβο της αποτυχίας. Η πίεση ότι δεν επιτρέπεται να αποτύχω γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη όσο πιο επιτυχημένος γινόμουν».

Τα ρεπορτάζ του «τον έκαναν έναν από τους πιο επιτυχημένους δημοσιογράφους των τελευταίων ετών», αναφέρει το Spiegel, διευκρινίζοντας ότι «ο σκανδαλώδης δημοσιογράφος κέρδισε μεταξύ άλλων τέσσερα Γερμανικά Βραβεία Ρεπόρτερ, αλλά και κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις».

Και σαν επίλογος ο κλαυσίγελος… «Το Spiegel τονίζει τη σημασία της απαρέγκλιτης τήρησης των αξιών της δημοσιογραφίας» (sic!!)και γι αυτό. «η υπόθεση Relotius σημαδεύει ένα ναδίρ στην 70χρονη ιστορία του Spiegel. Οι στόχοι που το ίδιο είχε θέσει δεν επιτεύχθηκαν, κινήθηκε πολύ χαμηλότερα από τις δικές του αξιώσεις, παραβίασε παραδοσιακές αξίες. Το πόσο συχνά ακριβώς και με ποιους τρόπους, θα πρέπει ακόμη να διερευνηθεί», προαναγγέλλοντας «ενδελεχή έρευνα» με συμμετοχή και εξωτερικών ερευνητών προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

spigel3Πολλοί αστοί «ανεξάρτητοι» δημοσιογραφοι μίλησαν για «απάτημεγάλης κλίμακας”» αφού από τα ~60 άρθρα του από το 2011, όπως ο ίδιος ο Relotius παραδέχθηκε, σε πολλά (συνολικά ή σε τμήματά τους) υπάρχουν «στοιχεία εντελώς επινοημένα ή διανθισμένα με παραποιημένα αποσπάσματα ή άλλα αποκυήματα φαντασίας».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Juan Moreno, που αναφέρεται σε ένα ρεπορτάζ σχετικά με τον «πρώτο οικονομικό σύμβουλο για τα δημοσιονομικά του “νησιωτικού σοσιαλισμού”» που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2013 στο συντηρητικό γερμανικό περιοδικό Cicero, ο Moreno περιγράφει πώς «του δημιουργήθηκαν αμφιβολίες σχετικά με τη σοβαρότητα της δουλειάς του Relotius», όταν διάβασε το ρεπορτάζ για την Κούβα… «Διάβασα ένα δικό σας κείμενο (…) που αφορούσε τον υποτιθέμενο πρώτο οικονομικό σύμβουλο στη σοσιαλιστική Κούβα», έγραψε ο Moreno. Ο άντρας φέρεται να κέρδισε περίπου 20.000 δολάρια το εξάμηνο, και οι «λούστροι» έκαναν ουρά για να πάρουν τις συμβουλές του. Σκέφτηκα: Λοιπόν, για να δούμε, θα είναι ότι οι λούστροι έχουν φορολογικά προβλήματα στην Κούβα;”. Στο άρθρο, το οποίο είναι ακόμα αναρτημένο στη σελίδα του περιοδικού Cicero, ο Relotius λέει ότι «από το γραφείο στο τραπέζι της κουζίνας προέκυψε μια ακμάζουσα κουβανική συμβουλευτική εταιρία». «Μπορείτε να βυθιστείτε στην απόγνωση και μερικές φορές να δοκιμάσετε γλυκό, τον καπιταλισμό», πρόσθεσε ο Relotius στο τυπικό λυρικό στυλ του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων, ακόμα και ρεπορτάζ του Relotius που προτάθηκαν για βραβεία δημοσιογραφίας, βρίσκονται τώρα υπό διερεύνηση -μεταξύ αυτών βρίσκονται κείμενα όπως «Ο τελευταίος μάρτυρας», σχετικά με έναν πολίτη των ΗΠΑ που φέρεται να παρακολουθεί μια εκτέλεση ως μάρτυρας, το «Παιδιά λιονταριών», για δύο ιρακινά παιδιά που απήχθησαν και επανεκπαιδεύτηκαν από το ισλαμικό κράτος και «Αριθμός 440», σχετικά με δήθεν έγκλειστους στο κέντρο κράτησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην παράνομη ναυτική βάση στο θύλακα του Γκουαντανάμο, έδαφος της Κούβας.

_____________________________________________________________________________

Πηγή: Cubadebate.cu   |> Cuba figura entre las víctimas del escándalo en la revista alemana Der Spiegel

βλ & |> Cuba – Manipulación Mediática

Omada