Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σκληρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας – Διεύρυνση της επίθεσης στη Ράφα και πολύμηνη συνέχιση του μακελειού σχεδιάζει το Ισραήλ

Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, , ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να βομβαρδίζει τον παλαιστινιακό θύλακα και να χρησιμοποιεί τον λιμό ως όπλο για να υλοποιήσει την πολιτική γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Παράλληλα το Ισραήλ σχεδιάζει διεύρυνση της επίθεσης στη Ράφα και πολύμηνη συνέχιση του μακελειού.

«Μας σκοτώνουν στον ύπνο μας»

Αεροσκάφη κι ελικόπτερα εξαπέλυσαν νέα πλήγματα χθες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνονταν για ακόμη μια ημέρα χερσαίες μάχες.

Στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε την πόλη της Γάζας και τον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια, όπου ο στρατός έκανε επίσης λόγο για «πιθανόν τις σκληρότερες» μάχες από τον Οκτώβριο.

Η Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για οκτώ και νεκρούς και τραυματίες σε ισραηλινό βομβαρδισμό που έπληξε το διαμέρισμα της οικογένειας Αλ Άταρ, στη συνοικία του σεΐχη Ραντουάν στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διεξήγαγε «στοχευμένες επιδρομές» στο κεντρικό τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου.

Στον νότο, αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε σπίτι στη συνοικία Ταλ ας Σουλτάν, στον δυτικό τομέα της Ράφας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ, σύμφωνα με πηγές σε νοσοκομεία. Η Ράφα έγινε επίσης στόχος πυρών του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Μας σκοτώνουν στον ύπνο μας, άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, πεθαίνουν, και κανένας δεν δίνει δεκάρα για μας», συνόψισε ο Ουμπάιντ Χαφάτζα, κάτοικος της Ταλ ας Σουλτάν.

Πάνω από 800.000 εγκατέλειψαν τη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός εντατικοποίησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του, κυρίως στην ανατολική Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου κατ’ αυτόν βρίσκονται τα «τελευταία» τάγματα της Χαμάς. Λέει πως διεξάγει «στοχευμένες επιδρομές εναντίον τρομοκρατικών υποδομών».

Παρά τις ενστάσεις πολλών ξένων πρωτευουσών και ανθρωπιστικών οργανισμών σε μείζονα χερσαία επίθεση στη Ράφα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γκάλαντ επέμεινε στο «καθήκον του Ισραήλ να επεκτείνει τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, να εξαρθρώσει τη Χαμάς και να εγγυηθεί την επιστροφή των ομήρων» κατά τη συνάντηση που είχε το σαββατοκύριακο με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τον Τζέικ Σάλιβαν.

Αφότου δόθηκε η διαταγή για εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων την 6η Μαΐου, την παραμονή της εισβολής αρμάτων μάχης στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, «σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας» —ή αλλιώς 800.000 άνθρωποι— «εξαναγκάστηκε να φύγει για ακόμη μια φορά», υπογράμμιζε προχθές ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί.

«Το ερώτημα που μας καίει είναι πού θα πάμε. Τώρα, όλοι αναρωτιόμαστε πώς θα βρούμε τροφή και πώς θα σωθούμε από τον θάνατο», δήλωσε ο Σαρχάν Αμπού ας Σαΐντ, κάτοικος της Ράφας.

Αφότου άρχισαν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις την 7η Μαΐου στην ανατολική Ράφα, έκλεισαν δυο χερσαίες διελεύσεις νευραλγικής σημασίας για τις παραδόσεις βοήθειας και καυσίμων στον θύλακο (αυτή στα σύνορα με την Αίγυπτο και η Κερέμ Σαλόμ), χειροτερεύοντας περαιτέρω την ήδη τραγική κατάσταση. Η έλλειψη καυσίμων ειδικά είναι ολοένα πιεστικότερη, καθώς χωρίς αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν όσα νοσοκομεία είναι ακόμα ανοικτά, ούτε μπορούν να ανεφοδιαστούν οχήματα που διανέμουν τρόφιμα και άλλα απολύτως απαραίτητα αγαθά.

«Διεύρυνση της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα»

Για «διεύρυνση της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα» και συνολικότερα για συνέχιση της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας για τουλάχιστον άλλους 6 μήνες προετοιμάζεται ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, την ίδια ώρα που οι εντεινόμενοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων και οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους για πολλοστή φορά στον εκτοπισμό.

Μετά από 227 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, 35.562 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 79.652 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 106 Παλαιστίνιοι και 176 τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εκτιμά – σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα «Haaretz» – ότι οι μάχες στη Γάζα θα διαρκέσουν για τουλάχιστον άλλους 6 μήνες. Μετά από τη δολοφονία άνω των 35.000 Παλαιστινίων, ο ισραηλινός στρατός εκτιμά πως «παρότι έχει σκοτώσει αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς (…) οι ανώτεροι αξιωματούχοι των σχηματισμών μάχης είναι σχεδόν αβλαβείς (…) Οι διοικητικές ικανότητες της Χαμάς έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αλλά όχι με αμετάκλητο τρόπο».

Εγκληματικό μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ταυτόχρονα με τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα συμπληρώνεται από τους απάνθρωπους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίοι εντείνονται με το κλείσιμο χερσαίων μεθοριακών περασμάτων.

Η UNRWA δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την παρουσία της στα περάσματα Ράφα και Καρέν Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε τη χερσαία επίθεση στη Ράφα και δεν είναι σε θέση να παρακολουθεί την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στην περιοχή.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι τώρα μπορεί να παρακολουθεί μόνο τα φορτηγά του Οργανισμού που εισέρχονται στη νότια Γάζα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μόνο 69 τέτοια φορτηγά πέρασαν στη νότια Γάζα από τις 6 έως τις 19 Μάη, δηλαδή κατά μέσο όρο λιγότερα από 5 φορτηγά τη μέρα. Τον Απρίλη μέσω των δύο περασμάτων εισέρχονταν στη Γάζα 87 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας τη μέρα, που και πάλι ήταν πολύ λίγα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των αμάχων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συστηματικές επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων σε κομβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Γάζα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, την Κυριακή, δεκάδες μέλη ισραηλινής οργάνωσης που αντιτίθεται στον πόλεμο στη Γάζα, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο σημείο διέλευσης Ταρκούμγια, στα όρια της Δυτικής Οχθης και του Ισραήλ, για να συνοδεύσουν κομβόι που αποτελούνταν από περίπου 30 φορτηγά. Στο εν λόγω σημείο είχαν δεχθεί επίθεση φορτηγά και καταστράφηκαν ποσότητες βοήθειας στις 13 Μάη.

Ενα φορτηγό του κομβόι που συνόδευσε η οργάνωση δέχθηκε ξανά επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους, ωστόσο η επέμβαση των μελών της οργάνωσης πέτυχε την απόκρουσή της και το κομβόι μπόρεσε να συνεχίσει ως τα σύνορα με τη Γάζα.

Οι επιθέσεις των Εβραίων εποίκων «πατάνε» βέβαια πάνω στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, έχουν την «ανοχή» των δυνάμεων καταστολής, ενώ την ίδια ώρα εντείνεται η κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη.

Μεταξύ άλλων, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 21 Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα και άλλους 3 στη Ραμάλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν φωτιά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μια μάντρα στο χωριό Γιάτμα, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να καταγγέλλουν ότι το έκαναν «υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής» που έριξαν πραγματικά πυρομαχικά και δακρυγόνα στους Παλαιστίνιους.

Ισραήλ: Ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις για την «επόμενη μέρα» της κατοχής

Την ίδια ώρα, ενώ συνεχίζεται το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις στο Ισραήλ, γύρω από την «επόμενη μέρα» και τους όρους διαιώνισης της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, σε συνδυασμό με τα παζάρια με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για «εξομάλυνση» σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Μπ. Γκαντς, που έχει ενταχθεί ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στο «στενό» πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, απείλησε την Κυριακή να παραιτηθεί αν δεν έχει καταρτιστεί και υιοθετηθεί εντός τριών βδομάδων από την κυβέρνηση Νετανιάχου ένα «σχέδιο δράσης» για τη μεταπολεμική κατάσταση της Γάζας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «έξι στρατηγικούς στόχους» που πρέπει να περιλαμβάνει το εν λόγω σχέδιο: Επιστροφή των ομήρων, «ανατροπή της κυρίαρχης Χαμάς, αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας και απόκτηση από το Ισραήλ του ελέγχου της ασφάλειας», σύσταση ενός «διεθνούς μηχανισμού πολιτικής διακυβέρνησης για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών, ευρωπαϊκών, αραβικών και παλαιστινιακών εκπροσώπων» – αποκλείοντας τη Χαμάς και τον νυν Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ ως την 1η Σεπτέμβρη και αποκατάσταση του δυτικού Νεγκέβ (δίπλα στη Γάζα), «να προωθηθεί η εξομάλυνση της σχέσης με τη Σαουδική Αραβία ως μέρος μιας συνολικής διαδικασίας για τη δημιουργία συμμαχίας με τον ελεύθερο κόσμο και τη Δύση ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους του» και υιοθέτηση πλαισίου για τη στρατιωτική θητεία ώστε «όλοι οι Ισραηλινοί να υπηρετούν το κράτος».

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι «θα κυνηγάμε τη Χαμάς και όλους τους εχθρούς μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και παντού και ανά πάσα στιγμή», ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εξωτερική δύναμη, φιλική ή εχθρική, να μας επιβάλει ένα παλαιστινιακό κράτος», ενώ προειδοποίησε ταυτόχρονα για την πιθανότητα ενός «μακροχρόνιου και σκληρού υπαρξιακού πολέμου – ακόμη πιο σκληρού από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Παρά τις παραπάνω «διευκρινίσεις», το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, απάντησε επισημαίνοντας ότι οι απαιτήσεις του Γκαντς σημαίνουν «το τέλος του πολέμου και την ήττα του Ισραήλ, την εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων, τη διατήρηση της Χαμάς στην εξουσία και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς», αναφέρει η ανακοίνωση, «αντιτίθεται στην εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα είναι αναπόφευκτα ένα κράτος τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, τις ενστάσεις του στην προοπτική διατήρησης ισραηλινής στρατιωτικής διοίκησης στη Γάζα επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, σημειώνοντας ότι «η στρατιωτική διοίκηση στη Γάζα είναι ένα τίμημα που δεν πρέπει να πληρώσουμε, πρέπει να αναπτυχθεί ένα εναλλακτικό κυβερνητικό όργανο. Η λιγότερο κακή επιλογή, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα τοπικό όργανο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιλογές που δεν είναι μαχητές της Χαμάς.

Χτες εξάλλου, η Ολομέλεια της ισραηλινής Βουλής (Κνέσετ) απέρριψε τρεις προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις για την απόφαση του ΔΠΔ

Την ίδια ώρα, είναι χαρακτηριστική η ομοθυμία με την οποία αντέδρασαν οι ισραηλινές πολιτικές δυνάμεις – κυβερνητικές και αντιπολιτευόμενες – στην απόφαση του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Χαρακτηριστικά, 106 από τους 120 βουλευτές της Κνέσετ καταγγέλλουν με επιστολή τους την εν λόγω απόφαση του επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ, ισχυριζόμενοι ότι «το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω ενός δίκαιου πολέμου εναντίον μιας εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης» και ο ισραηλινός στρατός «είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο»!

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, σε μήνυμά του έκανε λόγο για «παράλογο και ψευδές αίτημα του εισαγγελέα της Χάγης», που «στρέφεται εναντίον ολόκληρου του κράτους του Ισραήλ», είπε. «Υποσχέθηκε» δε ότι «η προσπάθεια να μας δέσουν τα χέρια θα αποτύχει» και ότι «καμία πίεση ή απόφαση από οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ δεν θα μας σταματήσει από το να χτυπήσουμε αυτούς που θέλουν να μας καταστρέψουν», κατέληξε.

Αντίστοιχα, ο Μπ. Γκαντς ισχυρίστηκε ότι «το κράτος του Ισραήλ ξεκίνησε τον πιο δίκαιο πόλεμο» και «πολεμά με τον πιο ηθικό τρόπο στην ιστορία, τηρώντας το διεθνές δίκαιο»…

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γ. Λαπίντ, χαρακτήρισε «καταστροφή» την ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα καταδικάσει την εν λόγω απόφαση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πιο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το αίτημα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου, απορρίπτοντας κάθε «εξίσωση» του Ισραήλ και τη Χαμάς. Ενώ «απέρριψε» τον όρο «γενοκτονία», που χρησιμοποιείται για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την αμερικανική εβραϊκή κληρονομιά στον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «ντροπή» το αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ισραηλινών ηγετών, προειδοποιώντας πως θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πρόσθεσε πως το ΔΠΔ δεν έχει «δικαιοδοσία» στο Ισραήλ.

Απεναντίας, η διπλωματία της Γαλλίας τόνισε πως το Παρίσι «υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις» μετά τις ανακοινώσεις του εισαγγελέα του.

Η Χαμάς κατηγόρησε το ΔΠΔ ότι προσπαθεί να «εξισώσει το θύμα με τον εκτελεστή» και ότι έχει δικαίωμα να αντισταθεί στην ισραηλινή κατοχή, συμπεριλαμβανομένης της «ένοπλης αντίστασης».

Ο αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Γουασέλ Αμπού Γιουσέφ δήλωσε ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης για τους ηγέτες της Χαμάς προκαλεί «σύγχυση για το ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης» και ότι το ΔΠΔ «οφείλει να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας».

 

Να ακουστεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

Μοιραστείτε το: