Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: Λαχτάρησαν πάλι σε Εύβοια και νησιά του Αιγαίου

  • Πλημμύρισε το Νοσοκομείο Χίου, άρον άρον απομάκρυναν τους ασθενείς με Covid

  • Λασπότοπος ο καταυλισμός προσφύγων στο Καρά Τεπέ της Λέσβου

  • Ούτε ένα ευρώ από το κατ’ ευφημισμόν Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τους πληγέντες του «Ιανού» στην Καρδίτσα

🆘  ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
«Βούλιαξαν» ξανά τους πρόσφυγες στη λάσπη

Πολλά προβλήματα στο νησί από την κακοκαιρία και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Πλημμύρισε και πάλι ο προσωρινός καταυλισμός του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, ο οποίος φιλοξενεί 7.714 πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν μεταφερθεί εκεί μετά την καταστροφή της δομής στη Μόρια.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Οκτώβρη ο καταυλισμός είχε πλημμυρίσει δύο φορές, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στο νησί. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να μη συμβεί αυτή η κατάσταση.
Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, στο τέλος του Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Καρά Τεπέ, μαζί με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της «DG HOME», Μπεάτε Γκμίντερ, και τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασύλου, Μάνο Λογοθέτη, πραγματοποίησε αυτοψία στον καταυλισμό, ελέγχοντας και την πρόοδο των βελτιωτικών έργων.

Τότε ο υπουργός έκανε λόγο για «μια δομή καθαρή, μια δομή με τάξη και ασφάλεια», υποστηρίζοντας μάλιστα πως «ολοκληρώσαμε τις μελέτες με το ΙΓΜΕ για την ποιότητα του εδάφους, ολοκληρώνονται τα αντιπλημμυρικά έργα, ολοκληρώνονται τα έργα για την προστασία από το χειμώνα».

Προβλήματα σε πολλές περιοχές της Λέσβου και στους δύο δήμους προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του Σαββάτου και της Κυριακής.
Ειδικότερα στο δήμο Μυτιλήνης τα προβλήματα εντοπίζονταν κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Ευεργέτουλα, Αγιάσου, Γέρας και Λουτρόπολης Θερμής. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην περιοχή Λάμπου Μύλοι της Δημοτικής Ενότητας Ευεργέτουλα.
Στη Συκούντα υπήρξε μεγάλο πρόβλημα όταν πλημμύρισε το αρδευτικό της περιοχής και μέσα από το δάσος κατέβασε όλο το νερό εντός του οικισμού.
Προβλήματα είχαν αναφερθεί σε Αγιάσο και στη Λουτρόπολη Θερμής στο δρόμο Πηγής – Κώμης όπου «κόπηκε» ο δρόμος.

Επιπλέον, οι οικισμοί της Ευρειακής και τα Πηγαδάκια είχαν γίνει ένα με τη θάλασσα, ενώ ποτάμια είχαν πλημμυρίσει.
Κατολίσθηση μικρών βράχων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων στον περιφερειακό δρόμο Μελίντας – Πλωμαρίου, ο οποίος έκλεισε προσωρινά έως ότου πραγματοποιηθούν οι εργασίες καθαρισμού.
Οι πτώσεις βράχων, χωμάτων και διαφόρων φερτών υλικών στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά τους χειμερινούς μήνες, γι’ αυτόν το λόγο ο δρόμος αυτός θεωρείται επικίνδυνος και συστήνεται στους πολίτες να τον αποφεύγουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κώστας Παπαδακης Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για το νέο κλειστό ΚΥΤ στη Λέσβο
Το μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης για το νέο κλειστό κέντρο κράτησης στη Λέσβο, που διαιωνίζει τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη συμφωνία ΕΕ – κυβέρνησης της ΝΔ μεθοδεύεται η επιτάχυνση υλοποίησης της στρατηγικής τους για τη μετατροπή των νησιών της χώρας, όπως είναι η Λέσβος, σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, με «σύγχρονα μέτρα ελέγχου εισόδου – εξόδου, με διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ και συστήματα ασφαλείας».

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο Μαυροβούνι της Λέσβου, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κινδυνεύουν να βγάλουν όλο το χειμώνα σε σκηνές, εκτεθειμένοι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας εν μέσω και της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι απλές νεροποντές αποδεικνύονται ικανές να πλημμυρίσουν το χώρο, εκθέτοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι τάχα πάρθηκαν μέτρα. Το ….ευρωενωσιακών προδιαγραφών ΚΥΤ του Μαυροβουνίου, όπως το αποκαλούσαν μέχρι σήμερα ΕΕ και κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας άθλιος καταυλισμός, όπως ομολόγησε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο και μόνο για να υποστηρίξει την υλοποίηση του αντιδραστικού σχεδιασμού για το νέο κέντρο κράτησης. Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του ΚΚΕ ότι ευρωενωσιακές προδιαγραφές σημαίνει άθλιες συνθήκες διαβίωσης χειμώνα – καλοκαίρι, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί αποτυπώνουν με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο το αντιδραστικό περιεχόμενο του «Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο» που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες από την Κομισιόν. Αυτό αποτελεί συνέχεια και διαιώνιση της πολιτικής εγκλωβισμού στα κράτη πρώτης εισόδου της ΕΕ, του Συμφώνου ΕΕ – Τουρκίας του 2016, του Κανονισμού του Δουβλίνου που στην Ελλάδα διαχειρίστηκε προηγουμένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής προδιαγράφει νέες Μόριες και φυλακές, όπως αυτή που δρομολογούν ήδη στη Λέσβο, προκαλώντας τη δίκαιη αντίδραση των κατοίκων, αλλά και μεγάλες δοκιμασίες και βάσανα για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

  • Στην ανάγκη λήψης κατεπειγόντων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση προστασία των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και των εργαζομένων στο Μαυροβούνι και στα άλλα ΚΥΤ και καταυλισμούς από τα καιρικά φαινόμενα και την πανδημία.
  • Στο αίτημα για κανένα νέο ΚΥΤ στα νησιά, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, στο κλείσιμο τώρα όλων των ΚΥΤ που λειτουργούν στα νησιά και στον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, με μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους ώστε να μπορούν από εκεί να αιτηθούν άσυλο».

🆘  ΧΙΟΣ
Πλημμύρισε το Νοσοκομείο, νερά ακόμα και στο θάλαμο με ασθενείς Covid

Μια καταιγίδα αρκούσε για να μπάσει νερά το «θωρακισμένο» Νοσοκομείο της Χίου, πλημμυρίζοντας θαλάμους και διαδρόμους, προσθέτοντας νέα προβλήματα σε αυτά που προκαλούνται από τις τεράστιες ελλείψεις.
Μάλιστα πλημμύρισε και το …κοντέινερ Covid-19 και οι 3 ασθενείς που νοσηλεύονταν μεταφέρθηκαν άρον άρον σε άλλο τμήμα χωρίς να υπάρχουν κι εκεί οι απαιτούμενες προδιαγραφές για τη νοσηλεία τέτοιων περιστατικών.

Εισροή υδάτων διαπιστώθηκε και στο διατηρητέο κτίριο που στεγάζει τη Μαιευτική κλινική – και πρόκειται να μετατραπεί τις επόμενες μέρες σε Covid – κι ενώ πρόκειται για γερασμένο κτίριο, που συντηρείται μόνο όταν κι όπου παίρνει νερό. Πέρυσι υπήρξε εισροή υδάτων στη βορεινή πλευρά του κτιρίου και φέτος στη νότια. Προβλήματα επίσης παρουσιάστηκαν και στο – υπό ανακατασκευή εδώ και 2,5 χρόνια – κτίριο το οποίο πρόκειται να στεγάσει την Παθολογική και Ψυχιατρική κλινική, ενώ τμήμα της ψευδοροφής κατέρρευσε στην ένωση παλιού και νέου κτιρίου εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τα σοβαρά προβλήματα υποδομής του νοσοκομείου, τα οποία προστίθενται στο 30 – 40% των κενών οργανικών θέσεων. Με το πρώτο κύμα, η κυβέρνηση «ενίσχυσε» το νοσοκομείο με 30 συμβασιούχους, οι οποίοι αντικαθιστούν το προσωπικό που βρίσκεται σε άδειες ειδικού σκοπού, αναρρωτικές κ.λπ. Από το Σεπτέμβρη, ενόψει του δεύτερου κύματος, είχε εξαγγελθεί η «ενίσχυση» με …3 νοσηλευτές που ακόμη δεν έχουν φτάσει. Οσο για τη ΜΕΘ, έχει δυναμική 6 κρεβατιών, λειτουργούν με το ζόρι τα 3 λόγω έλλειψης προσωπικού και το τελευταίο διάστημα μετονομάστηκε σε ΜΕΘ Covid-19 χωρίς ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας για τις υπόλοιπες νόσους. Αντί αυτού προβλέπεται η νοσηλεία τους στη μονάδα ανάνηψης του χειρουργείου! Και στο Νοσοκομείο Χίου οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, «όλα είναι μετρημένα, δίνονται με το ζόρι, ιδιαίτερα τα γάντια». Κι όλα αυτά όταν μόνο το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο νησί καταγράφηκαν 23 κρούσματα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού το ΚΥ (πρώην ΙΚΑ) στο κέντρο είναι φάντασμα, με ελάχιστους γιατρούς που δεν φτάνουν ούτε για τις συνταγογραφήσεις. Επίσης, τα αγροτικά ιατρεία πότε έχουν γιατρό και πότε όχι, το ΚΥ Πυργίου που καλύπτει το νότιο μέρος του νησιού αν και έχει υποδομή για 24ωρη νοσηλεία ρημάζει, ο εξοπλισμός έχει αχρηστευτεί, το ιατρικό προσωπικό αρκεί για τις πρώτες βοήθειες.

ΚΚΕ €υρωβουλή

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε ευρώ για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από το «Ταμείο Αλληλεγγύης»!

Ούτε «αμεσότητα» ούτε «αλληλεγγύη» παρέχει το κατ’ ευφημισμόν Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά από την απάντηση της επιτρόπου Ελίζα Φερέιρα σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που ζητούσε άμεσες αποζημιώσεις για τις πρόσφατες καταστροφές τις οποίες προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Καρδίτσας.

Η επίτροπος επαναλαμβάνει την κατηγορηματική άρνηση της ΕΕ για αποζημιώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά δηλώνοντας ότι «οι ιδιωτικές ζημιές δεν είναι επιλέξιμες» και επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το Ταμείο δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την ανακούφιση των κατοίκων.

Στην απάντηση γίνεται επίσης φανερό ότι, ακόμη και σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου για την αποκατάσταση υποδομών, η χρηματοδοτική ενίσχυση θα γίνει με κριτήριο την περιβόητη «αρχή» της ΕΕ περί «κόστους – οφέλους», όπου κόστος είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όφελος η ικανοποίηση των επιχειρηματικών αναγκών. Ωστόσο, οι ανάγκες των κατοίκων είναι άμεσες και επιτακτικές και αναδεικνύονται σε κάθε νέα κακοκαιρία όπως με τις βροχές της τελευταίας βδομάδας, όπου για άλλη μια φορά η περιοχή ήταν αθωράκιστη.

Μάλιστα, η επίτροπος ξεκαθαρίζει κυνικά ότι η όποια «στήριξη» θα έρθει μετά από μήνες, καθώς το ΤΑΕΕ δεν είναι «μέσο ταχείας αντίδρασης», όπως αναφέρεται.

Παράλληλα, στην απάντησή της επικαλείται τα «διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία» της ΕΕ ως πανάκεια. Στην πραγματικότητα βέβαια σε δεκάδες περιοχές της χώρας μας άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, σπίτια και υποδομές καταστρέφονται, και όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς γιατί η γύμνια υποδομών είναι άμεσο αποτέλεσμα ακριβώς της υλοποίησης των ευρωενωσιακών προγραμμάτων που συνδιαμορφώνουν και οι κυβερνήσεις, αποδεικνύοντας πόσο μακριά κι ενάντια από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών βρίσκονται.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Η πραγματικότητα είναι ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά επιλέγουν την παρέμβασή τους σε κάθε περιοχή με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται στο πλάι των Επιτροπών Αγώνα στην Καρδίτσα και απαιτεί εδώ και τώρα:

  • Να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Να υπάρξει άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών διαβίωσης, χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους
  • Να προχωρήσουν τώρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά – αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα
  • Να παρακαμφθούν οι αντιδραστικές προϋποθέσεις και προδιαγραφές του πακτωλού των δισ. του “Ταμείου Ανάκαμψης”, το οποίο με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης προορίζεται για να το ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να δοθούν και από αυτό πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες».