Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σοβαρό πρόβλημα με πάνω από 100.000 νέους εκλογείς

Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με τους νέους εκλογείς, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μην ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους και να μην μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Γενάρη.

Πρόκειται για περίπου 100.000 νέους και νέες που έχουν γεννηθεί το 1997 και από την 1η Γενάρη 2015 αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν. Όμως, ο νόμος 2623/98 (ΠΔ 26/2012), προβλέπει ότι ο δήμαρχος κάθε πόλης συντάσσει αυτεπάγγελτα, κάθε έτος, τις ονομαστικές καταστάσεις με όσους αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά θέτει ως προθεσμία γι΄αυτό, το διάστημα από 1η μέχρι τέλους Φλεβάρη. Έτσι, επιβάλλεται, είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων, είτε με τη διαδικασία που προβλέπεται για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς, να διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα ψήφου των νέων ανθρώπων.

Παρόμοιο είναι και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους ετεροδημότες καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι τους ενημερώνονται κάθε δύο μήνες. Όπως έχει γίνει γνωστό στους υπάρχοντες εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 110.000 ετεροδημότες, οι οποίοι αναμένεται ότι θα κατανεμηθούν σε περίπου 500 εκλογικά τμήματα. Σημειώνεται πως από τους παραπάνω, δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών, αλλά και όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση εγγραφής τους μέχρι την 31η Οκτώβρη 2014. Για τους κατοίκους του εξωτερικού, αλλά και όσους θα είναι εκτός χώρας την ημέρα των εκλογών, δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το σημείο που θα βρίσκονται.

Όσο για τους στρατιωτικούς και τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ’ αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι κρατούμενοι (προσωρινά ή εκτίουν ποινές) ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα της φυλακής όπου κρατούνται, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που συντάσσονται, υπογράφονται και σφραγίζονται από τους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης.

Επειδή τα λάθη στους εκλογικούς καταλόγους είναι συχνά, καλό είναι να παίρνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για το πού ψηφίζεις ενώ το αντίστοιχο τηλέφωνο παροχής πληροφοριών είναι το 213.13.61.500.

Πηγή: 902.gr