Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σοβιετία… Θα σέβεστε…

«Χιλιά­δες τα θύμα­τα από τον νόμο Κατρού­γκα­λου — Σοβιε­τία… με 121 ευρώ σύντα­ξη» γρά­φει το «Πρώ­το Θέμα» στον κεντρι­κό του τίτλο της πρώ­της σελί­δας του κυρια­κά­τι­κου φύλου, για να περι­γρά­ψει τις θανα­τε­ρές περι­κο­πές σε βάρος χιλιά­δων συντα­ξιού­χων από την κυβέρ­νη­ση. Δε χάνει ευκαι­ρία το «Πρώ­το Θέμα» για να συκο­φα­ντή­σει το σοσια­λι­σμό ταυ­τί­ζο­ντάς τον με τα έργα και ημέ­ρες της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ.

Η βαρ­βα­ρό­τη­τα που ζού­με, είναι λέει περί­που… «σοσια­λι­σμός ». Τα ελά­χι­στα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, που είχαν κατα­κτή­σει και τώρα ξηλώ­νο­νται ως «εμπό­διο» και «κόστος», για να ξανα­πά­ρει μπρος η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία που βυθί­στη­κε στην κρί­ση, είναι λέει η τελευ­ταία… σοβιε­τία. Και τα βάρ­βα­ρα αντι­λαϊ­κά μέτρα που φέρ­νει η νέα σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία του ΣΥΡΙΖΑ , υπη­ρε­τώ­ντας τα συμ­φέ­ρο­ντα των καπι­τα­λι­στών είναι λέει …«μπολ­σε­βι­κι­σμός».

Ολοι όσοι επι­κα­λού­νται τη «Σοβιε­τία» ξεχνούν ότι η Σοβιε­τία — την οποία έφτια­ξαν εργά­τες με την επα­νά­στα­σή τους – απε­λευ­θέ­ρω­σε τον άνθρω­πο από τα δεσμά της μισθω­τής σκλα­βιάς, άνοι­ξε το δρό­μο για την παρα­γω­γή και την ανά­πτυ­ξη των επι­στη­μών, με στό­χο την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών. Eτσι, όλοι είχαν εξα­σφα­λι­σμέ­νη εργα­σία, δημό­σια δωρε­άν ιατρι­κή περί­θαλ­ψη και Παι­δεία, παρο­χή φθη­νών υπη­ρε­σιών από το κρά­τος, κατοι­κία, πρό­σβα­ση στην πνευ­μα­τι­κή και πολι­τι­στι­κή δημιουργία.

Στη Σοβιε­τία:

  • Όλοι είχαν δου­λειά. Η ανερ­γία ήταν άγνω­στη λέξη
  • Η ασφά­λι­ση, η σύντα­ξη, η ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη ήταν απο­κλει­στι­κή υπο­χρέ­ω­ση του κρά­τους, χωρίς δαπά­νη των εργα­ζο­μέ­νων. Από τη δεκα­ε­τία του 1920 στη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης δια­μορ­φώ­νο­νταν στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 55 έτη για τις γυναίκες.
  • Ενα από τα λαμπρό­τε­ρα επι­τεύγ­μα­τα ήταν το σύστη­μα Υγεί­ας, ανα­γνω­ρι­σμέ­νο, απ’ όλους
  • Δημό­σια Δωρε­άν Παι­δεία, με περιε­χό­με­νο τέτοιο που να υπη­ρε­τεί τον άνθρω­πο και την κοινωνία
  • Το παι­δί και οι ανα­γκες του ήταν στο επί­κε­ντρο της προ­σο­χής της λαϊ­κής εξουσίας
  • Άλμα­τα στην επι­στή­μη και στην τεχνο­λο­γία στην υπη­ρε­σία του λαού
  • Η κατοι­κία ήταν λαϊ­κό δικαί­ω­μα. Δεν υπήρ­χαν άστεγοι
  • Οι δια­κο­πές για όλους (εργα­ζό­με­νους — συντα­ξιού­χους) ήταν δικαί­ω­μα συνταγ­μα­τι­κά κατο­χυ­ρω­μέ­νο. Όλοι οι πολί­τες απο­λάμ­βα­ναν τις δια­κο­πές σε παρα­θρι­στι­κά κέντρα. Τα εργα­τι­κά σωμα­τεία εξα­σφά­λι­ζαν τις καλύ­τε­ρες του­ρι­στι­κές περιο­χές για τους εργα­ζό­με­νους και κατα­σκεύ­α­ζαν του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές τέτοιες που για τους εργα­ζό­με­νους της Δύσης ήταν άπια­στο όνειρο.
  • Στα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του 1980 η ΕΣΣΔ βρι­σκό­ταν στην πρώ­τη δεκά­δα των χωρών του κόσμου με την καλύ­τε­ρη διατροφή

Αυτή η Σοβιε­τία τι σχέ­ση μπο­ρεί να έχει με την ταξι­κή πολι­τι­κή που με συνέ­πεια υπη­ρε­τεί ο ΣΥΡΙΖΑ για λογα­ρια­σμό του κεφαλαίου;

Με αυτή τη Σοβιε­τία, καμία σχέ­ση η Ελλά­δα των ανέρ­γων, της φτώ­χειας, των συσ­σι­τί­ων και της μετανάστευσης.

Με αυτή τη Σοβιε­τία δεν έχουν (ούτε είχαν ποτέ) σχέ­ση οι Πολά­κη­δες, που ξεπέ­ρα­σαν τους προ­κα­τό­χους τους σε πάθος και έργα σε βάρος του λαού

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο