Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουδάν: «Λουτρό αίματος» με 43 δολοφονημένους διαδηλωτές – Έκκληση του Σουδανικού ΚΚ

Σε 43 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι δολοφονημένοι από τις δυνάμεις ασφαλείας του δικτατορικού καθεστώτος του Ομάρ ελ-Μπεσίρ, καθώς συνεχίζονται για πέμπτη συνεχόμενη μέρα μεγάλες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις. 

Αφορμή των διαδηλώσεων υπήρξε το νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά και οι ελλείψεις βασικών τροφίμων και καυσίμων, σε μια χώρα που για δεκαετίες πλήττεται από ακραία φαινόμενα φτώχειας και εμφύλιους πολέμους.

Η κυβέρνηση Μπεσίρ επιβεβαιώνει το θάνατο διαδηλωτών, αποφεύγοντας να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό, ενώ δείχνει να συναντά μεγάλες δυσκολίες στην εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων που ξεκίνησαν όταν δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές του ψωμιού και άλλων βασικών τροφίμων.

Ρόλο στήριξης του καθεστώτος Μπασίρ ανέλαβε το Σάββατο ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ αλ Θάνι,που εξέφρασε προθυμία να προσφέρει «οικονομική βοήθεια και άλλη υποστήριξη», σε μια περίοδο κατά την οποία συνεχίζεται η κόντρα με άλλες πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, όπως τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι στενοί σύμμαχοι του Σουδάν. 

Για αύριο, Τετάρτη 26 Δεκέμβρη, εργατικά συνδικάτα έχουν προτείνει την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σε όλη τη χώρα. Μπροστά στις εντεινόμενες εργατικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει αναστολή της λειτουργίας των σχολείων σε προάστια του Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις.

Από την πλευρά του, το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «τις προσπάθειες του δικτατορικού καθεστώτος να επιβάλει (σ.σ. στα λαϊκά στρώματα) τις χρεοκοπημένες οικονομικές πολιτικές με βάση τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Τονίζει ότι ο σουδανικός λαός πήρε τους δρόμους και συμμετέχει σε ειρηνικές διαδηλώσεις απαιτώντας τερματισμό αυτών των πολιτικών και ανάκληση των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων.

Το ΠΓ του ΣΚΚ καλεί τον σουδανικό λαό να εντείνει τις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών του καθεστώτος και καλεί «όλα τα αδελφικά κόμματα να εκφράσουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του λαού για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη».