Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Σουδάν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας – Συνελήφθη ο Γραμματέας του ΚΚ Σουδάν – Καταδικάζει το ΚΚΕ

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει μεγάλος μέρος του σουδανικού λαού που στενάζει από το νέο κύμα ακρίβειαςπου επέφερε όχι μόνον η νέα άρση κρατικών επιδοτήσεων σε τρόφιμα αλλά και η κατά περίπου 20% υποτίμηση της σουδανικής λίρας έναντι του δολαρίου από την αρχή του χρόνου, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό της τιμής του ψωμιού και της ζάχαρης και την έλλειψη καυσίμων.

Η κυβέρνηση του Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια καταστέλλοντας βίαια τις λαϊκές διαδηλώσεις και εξαπολύοντας πογκρόμ συλλήψεων κατά στελεχών της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων ήταν το περασμένο 48ωρο ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουδάν (SCP), Μοχάμεντ Μκουχτάρ αλ Κατίμπ και ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου «Εθνικού Κόμματος Ούμα» (NUP), Μοχάμεντ Αλντόμα. Δεν έλειψαν οι συλλήψεις ούτε οι συλλήψεις δεκάδων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων ήταν χτες και οι ανταποκριτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων «Ρόιτερς» και AFP.

Η σύλληψη του γραμματέα του Σουδανικού ΚΚ είναι το τελευταίο περιστατικό μετά από μια σειρά επιθέσεων προς το Κόμμα, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης των ηγετών του SCP.

Η δήλωση του  SCP αναφέρει: «Η κράτηση του συντρόφου Alkhatieb ακολουθεί τη μεγάλη επιτυχία της ειρηνικής πορείας που διοργάνωσε το Κόμμα ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα. Μετά την πορεία, πάνω από πενήντα ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί ηγέτες κρατήθηκαν». Η SCP κάλεσε όλους τους κομμουνιστές και τους εργαζόμενους να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του συντρόφου Alkhatieb και άλλων πολιτικών κρατουμένων.

Την Τετάρτη το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πόλη Ομντουρμάν (κοντά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ) από εκατοντάδες άτομα που φώναξαν «Όχι στην πείνα», «Όχι στην ακρίβεια». Οι αστυνομικοί τη διέλυσαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και γκλομπς.

Την Τρίτη οι αστυνομικοί διέλυσαν παρόμοια διαδήλωση πολλών εκατοντάδων ατόμων στο Χαρτούμ, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, που είχε διοργανώσει το ΚΚ Σουδάν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν, ένα από τα πιο παλιά στον αραβικό κόσμο, ανακοίνωσε πως τα μέλη του συνεχίζουν να κινητοποιούνται και να οργανώνουν νέες διαδηλώσεις παρά την κρατική βία.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο Σουδάν σημειώνονται από τις αρχές του μήνα, ενώ η κρατική βία έχει ως τώρα προκαλέσει το θάνατο ενός μαθητή γυμνασίου στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

Καταδικάζει τη σύλληψη του Γραμματέα του ΚΚ Σουδάν

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τη σύλληψη του Γραμματέα του ΚΚ Σουδάν σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά τον αυταρχισμό της κυβέρνησης του Σουδάν η οποία προχώρησε στις 17/1/2018 στη σύλληψη του Πολιτικού Γραμματέα του Σουδανικού ΚΚ, σ. Μοχάμαντ Μουχτάρ Αλχατίμπ, και άλλων στελεχών του κόμματος.

Καταγγέλλει την άγρια καταστολή που ασκείται σε βάρος του λαού και του Σουδανικού ΚΚ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων συντρόφων και άλλων αγωνιστών που παλεύουν για εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση του Σουδάν υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα διά “πυρός και σιδήρου” σε συνεργασία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!».