Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: «Ενδεχόμενο λάθος» παραδέχεται ο πρωθυπουργός, μετά από μια στάση «Άστους να πεθάνουν»

Μετά από μια «ευέ­λι­κτη» στά­ση ως προς τα προ­λη­πτι­κά μέτρα, η δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στη χώρα «δεν ήταν αρκε­τά καλή», δήλω­σε την Κυρια­κή ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρω­θυ­πουρ­γός Στέ­φαν Λεβέν. Την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα ο ίδιος είχε προει­δο­ποι­ή­σει τους Σου­η­δούς να προ­ε­τοι­μα­στούν για ενδε­χο­μέ­νως χιλιά­δες θανά­τους, την ώρα που η κυβέρ­νη­ση δεν έχει λάβει μέτρα κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης, γίνο­νται ελά­χι­στα τεστ λόγω κόστους, ενώ το σύστη­μα Υγεί­ας μαστί­ζε­ται τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες από τις περι­κο­πές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Σου­η­δία, με πλη­θυ­σμό 10 εκατ., έχει κατα­γρά­ψει επί­ση­μα 899 θανά­τους και σχε­δόν 10.500 κρού­σμα­τα (μέχρι χτες), στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα όμως οι αριθ­μοί είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ροι, καθώς γίνο­νται ελά­χι­στα τεστ, ενώ πολ­λοί πεθαί­νουν σε γηρο­κο­μεία και σπί­τια χωρίς να κατα­γρά­φο­νται ως θάνα­τοι από κορο­νο­ϊό. Ακό­μα και με αυτά τα ελλι­πή στοι­χεία, όμως, η Σου­η­δία είχε χτες 89 νεκρούς ανά 1 εκατ. κατοί­κων, την ώρα που η αντί­στοι­χη ανα­λο­γία π.χ. στις ΗΠΑ είναι 67.

Σύμ­φω­να με ρεπορ­τάζ στον σου­η­δι­κό και διε­θνή Τύπο, τα νοσο­κο­μεία είναι υπερ­φορ­τω­μέ­να και οι υγειο­νο­μι­κοί εξα­ντλη­μέ­νοι, καθώς εργά­ζο­νται πλέ­ον σε 12ωρες βάρ­διες. Ο στρα­τός έχει αρχί­σει τη δημιουρ­γία νοσο­κο­μεί­ων πεδί­ου σε μεγά­λες πόλεις, όπως η Στοκ­χόλ­μη, όπου είναι και το επί­κε­ντρο της επι­δη­μί­ας. Τα στοι­χεία απο­κλί­νουν, αλλά οι κλί­νες ΜΕΘ της χώρας είναι 500 — 1.000 και τις τελευ­ταί­ες δυο βδο­μά­δες περί­που 30 — 40 άτο­μα ημε­ρη­σί­ως εισέρ­χο­νται σε ΜΕΘ, σύμ­φω­να με το Σου­η­δι­κό Ινστι­τού­το Οικο­νο­μι­κών της Υγείας.

Έξω από την κλειστή πόρτα ενός νοσοκομείου…

Σύμ­φω­να με την δρα­μα­τι­κή μαρ­τυ­ρία ενός Έλλη­να που ζει στη Σου­η­δία (Αλεξ Α. Σολτ) και νόση­σε σοβα­ρά με κορο­νο­ϊό, «δεν είμαι καν κατα­γε­γραμ­μέ­νο επί­ση­μα περι­στα­τι­κό για το σου­η­δι­κό κρά­τος. Είμαι ένας από τους ανώ­νυ­μους πάσχο­ντες που είτε επι­βιώ­νουν είτε πεθαί­νουν αβο­ή­θη­τοι στο σπί­τι τους». Ο ίδιος διη­γεί­ται πως μετά από δυο βδο­μά­δες με υψη­λό πυρε­τό, βήχα, πόνους στο σώμα και σπα­σμούς, βρέ­θη­κε «έξω από την κλει­δω­μέ­νη πόρ­τα των επει­γό­ντων περι­στα­τι­κών με 39,5 πυρε­τό και μια υπό­σχε­ση ότι έρχο­νται να με πάρουν μέσα. Ποτέ δεν ήρθαν και παρέ­μει­να 45 λεπτά στο έλε­ος του κρύ­ου ανέμου».

Καταγ­γέλ­λει ότι τους νεό­τε­ρους δεν τους δέχο­νται στα νοσο­κο­μεία, με τη δικαιο­λο­γία ότι είναι «δυνα­τοί» και «θα αντέ­ξουν», και κάποιοι πεθαί­νουν σπί­τια τους, παρό­τι έχουν καλέ­σει ασθε­νο­φό­ρο να τους πάρει.

«Το σου­η­δι­κό μοντέ­λο είναι το εξής: Μας συμ­φέ­ρει μακρο­πρό­θε­σμα οικο­νο­μι­κά να πάρου­με μέτρα; Όχι. Θα μας κοστί­σει πολύ περισ­σό­τε­ρο αν προ­σπα­θή­σου­με να περιο­ρί­σου­με την εξά­πλω­ση. Όλα τα παι­διά σχο­λείο λοι­πόν. Τώρα το αν κολ­λή­σουν μετά τους γονείς και τους παπ­πού­δες είναι θέμα ατο­μι­κής ευθύ­νης. (…) Πώς αλλιώς ο μπα­μπάς και η μαμά θα πάνε στη δου­λειά τους (…) Το ποσό που δίνουν για συντά­ξεις και την υπο­στή­ρι­ξη των ασθε­νών έχει γνω­στό κόστος. Όπως και το αβά­στα­χτο κόστος του να πάρουν μέτρα. Αν βάλεις λοι­πόν τα έξο­δα που θα προ­κύ­ψουν από περιο­ρι­στι­κά μέτρα, δεν τους βγαί­νει με τίπο­τα. Άστους να πεθά­νουν λοι­πόν», λέει μετα­ξύ άλλων…

Πηγή: 902.gr / Ριζοσπάστης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο