Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Η εγκληματικότητα πάει χέρι με χέρι με την πρωτοφανέρωτη κρίση της κοινωνίας

Γράφει Πάνος Αλεπλιώτης // 

Στον προτεινόμενο καπιταλιστικό παράδεισο της Σουηδίας συμβαίνουν πράγματα και θάματα. Ένας λαός αποκοιμισμένος και καθησυχασμένος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από τον τριπλασιασμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των στεγαστικών επιτοκίων, την αύξηση του ενοικίου κατά 10%, την αύξηση των τροφίμων κατά 40% και μαζί με όλα αυτά η εγκληματικότητα έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία της «σοσιαλιστικής» μοναρχίας. Παραθέτουμε τα περιστατικά των ημερών από 25 Δεκεμβρίου μέχρι τις δύο Φεβρουαρίου όπως τα αναφέρουν οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας και της Σουηδικής τηλεόρασης. Όλες οι παρακάτω συνοικίες στην πλειοψηφία τους είναι οι φτωχογειτονιές της Στοκχόλμης με σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

Εικόνα κατάστασης στην περιοχή της Στοκχόλμης:

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη 284 προκαταρκτικές έρευνες. Κρατούμενοι : 160 άτομα άνω των 18 ετών. 33 άτομα κάτω των 18 ετών.

Κατασχέσεις 25/12 2022 έως 15/2 2023:

Πιστόλια / Περίστροφα: 45 τεμάχια

Αυτόματες καραμπίνες: 12 τεμάχια

Πυροκροτητές: 39 τεμάχια

Χειροβομβίδες 9 τεμάχια

Δυναμίτης 17,9 κιλά!

Για περισσότερο από ένα μήνα, αρκετές σοβαρές πράξεις βίας έχουν λάβει χώρα γύρω από τη Στοκχόλμη, όπου οι διασυνδέσεις τους ερευνώνται από την αστυνομία.

Αρκετές από τις πράξεις είναι αποτέλεσμα συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών εκτιμά η Αστυνομία και η αρχή της κλιμακούμενης κλιμάκωσης της βίας ήταν η δολοφονία ενός 27χρονου άνδρα στο προάστιο Rinkeby την ημέρα των Χριστουγέννων. Ακολούθησαν άλλες 5 δολοφονίες στις 31 Δεκεμβρίου 16,20,21,και 28 Ιανουαρίου σε διαφορετικές περιοχές της Στοκχόλμης, εκρήξεις και πυροβολισμοί σε κτίρια και εισόδους.

 • 25 Δεκεμβρίου προάστιο Rinkeby: Ένας 27χρονος άνδρας δολοφονείται στο Rinkeby. Ο άνδρας ήταν γνωστός σαν μέλος συμμορίας με διασυνδέσεις σε εγκληματικό δίκτυο.
 • 27 Δεκεμβρίου προάστιο Enskededalen: Έκρηξη σημειώνεται σε κλιμακοστάσιο στο Enskededalen. Στη διεύθυνση ζει ένας άνδρας ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης, συνδέεται επίσης με συμμετοχή σε συμμορία και φέρεται να συνδέεται με την έρευνα για τη δολοφονία του ράπερ Einár το 2021.
 • 28 Δεκεμβρίου προάστιο Farsta: Έκρηξη σε κτίριο κατοικιών στη Farsta. Ένας 20χρονος, ο οποίος σύμφωνα με το ερευνητικό υλικό της αστυνομίας έχει διασυνδέσεις με το περιβάλλον συμμορίας, είχε παλαιότερα μείνει στην διεύθυνση. Στις 3 Ιανουαρίου, η αστυνομία ανακοινώνει ότι έχει συλλάβει ένα άτομο ύποπτο για την έκρηξη. Κατά τη διάρκεια της ίδιας νύχτας, ένας πυροβολισμός λαμβάνει χώρα σε μια διεύθυνση στο Gubbängen στη νότια Στοκχόλμη – και αργότερα το βράδυ ένας άλλος πυροβολισμός λαμβάνει χώρα στον ίδιο δρόμο εναντίον μιας πόρτας διαμερίσματος. Δύο αγόρια, ηλικίας 14 και 15 ετών, συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Ο 14χρονος αφήνεται αργότερα ελεύθερος, ενώ ο 15χρονος προφυλακίζεται ως ύποπτος για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, ένας άλλος 15χρονος θα τεθεί υπό κράτηση μετά τους πυροβολισμούς.
 • 31 Δεκεμβρίου συνοικία Vällingby: Τρία άτομα τραυματίζονται από πυροβολισμούς στο Vällingby. Αργότερα, η αστυνομία ανακοινώνει ότι ένας από τους ανθρώπους πέθανε από τα τραύματά του. Κατά τη διάρκεια της ίδιας νύχτας, ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε μια είσοδο στο Rågsved. Κανείς δεν τραυματίστηκε σε σχέση με το περιστατικό. Ένα άτομο που κατοικούσε στην διεύθυνση είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στην απαγωγή του γνωστού ραπ καλλιτέχνη Einár, ο οποίος αργότερα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 2021. Στις 5 Ιανουαρίου, ένας 18χρονος άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για συμμετοχή στην έκρηξη στο Rågsved. Τώρα κρατείται για πιθανή αιτία ως ύποπτος για δημόσια όχληση.
 • 2 Ιανουαρίου συνοικίες Bagarmossen και Grimsta: Έκρηξη σημειώνεται σε κλιμακοστάσιο πολυκατοικίας στο Bagarmossen. Κατά τη διάρκεια της ίδιας νύχτας, έκρηξη σημειώνεται επίσης σε πολυκατοικία στη Grimsta. Πέντε άτομα συλλαμβάνονται ως ύποπτα για τα επεισόδια.
 • 4 Ιανουαρίου συνοικία Jordbo: Ένας 25χρονος άνδρας πυροβολείται στο Jordbro. Ένας άλλος 40χρονος άνδρας τραυματίστηκε από πυροβολισμό.
 • 5 Ιανουαρίου προάστιο Farsta: Έκρηξη σημειώνεται σε πολυκατοικία στη Farsta νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Κανείς δεν τραυματίστηκε σε σχέση με το περιστατικό.
 • 10 Ιανουαρίου κεντρική Στοκχόλμη Kungsängen: Η αστυνομία ειδοποιείται για πυροβολισμούς στον σιδηροδρομικό σταθμό Kungsängen.
 • 12 Ιανουαρίου προάστιο Kallhäll: Μια πόρτα και μια πρόσοψη μιας πολυκατοικίας στη Järfälla πυροβολούνται με αρκετούς πυροβολισμούς. Κανείς δεν τραυματίστηκε σε σχέση με το περιστατικό.
 • 14 Ιανουαρίου προάστιο Märsta: Συναγερμός για τρύπες από σφαίρες σε μια πόρτα  διαμερίσματος στο κέντρο της Märsta.
 • 16 Ιανουαρίου προάστιο Solna: Ένας 20χρονος άνδρας βρίσκεται πυροβολημένος σε περιοχή της Solna. Σύμφωνα με την αστυνομία, αρκετά άτομα φέρεται να βρίσκονταν στο σημείο όταν συνέβη το περιστατικό.
 • 17 Ιανουαρίου κεντρική Στοκχόλμη Södermalm: Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται σε εστιατόριο. Τόσο η έκρηξη στο Kista, η έκρηξη στο Södermalm όσο και μια σειρά προηγούμενων πυροβολισμών ανήκουν στην ίδια σύγκρουση που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών στην πόλη Sundsvall αναφέρουν διάφορες πηγές στην σουηδική τηλεόραση SVT. Η αστυνομία δεν θέλει να επιβεβαιώσει τη σύνδεση.
 • 18 Ιανουαρίου προάστιο Kista: Εκρήξεις σημειώνονται σε είσοδο που συνδέεται με κτίριο εταιρείας κοντά στο κέντρο της Kista, στη βορειοδυτική Στοκχόλμη. Συνολικά τέσσερα άτομα βρίσκονται υπό κράτηση με την υποψία, μεταξύ άλλων για συμμετοχή στην έκρηξη. Τη νύχτα της πράξης, ένας άνδρας απαγάγεται παρά τη θέλησή του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τρεις άνδρες συλλαμβάνονται και ο άνδρας βρίσκεται στο Varberg, χωρίς να έχει τραυματιστεί. Οι άνδρες κρατούνται για απαγωγή.
 • 19 Ιανουαρίου προάστια Farsta και Husby: Πυροβολισμοί σε διαμέρισμα στη Farsta στη νότια Στοκχόλμη. Την ίδια περίπου ώρα, ένας πυροβολισμός λαμβάνει επίσης χώρα σε ένα διαμέρισμα στο Husby.

Η αστυνομία συνδέει διάφορες πράξεις βίας στη Στοκχόλμη και την Ουψάλα με μια συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ δύο κύριων αντιπάλων και των αντίστοιχων δικτύων τους.

 • 19 Ιανουαρίου συνοικία Årsta: Έκρηξη σε κλιμακοστάσιο πολυκατοικίας στην Årsta. Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης, πιθανότατα πρόκειται για χειροβομβίδα που εξερράγη.
 • 20 Ιανουαρίου Farsta: Πυροβολισμοί σε διαμέρισμα σε πολυκατοικία στη Farsta νότια της Στοκχόλμης.
 • 20 Ιανουαρίου Solna: Ένας άνδρας πυροβολείται στο κεντρικό κέντρο της Solna. Το ίδιο βράδυ, δύο πυροβολισμοί σημειώθηκαν επίσης εναντίον μιας πόρτας διαμερίσματος στο Fruängen και μιας πόρτας βίλας στην Τούμπα. Έκρηξη σημειώνεται επίσης σε πολυκατοικία στο Skarpnäck. Ένα αυτοκίνητο συγκρούεται σε έναν κυκλικό κόμβο στο Gullmarsplan, η αστυνομία βρίσκει όπλα στο αυτοκίνητο και συλλαμβάνει τρία άτομα.
 • 21 Ιανουαρίου συνοικία Dalen: Πυροβολισμοί στο Dalen στη νότια Στοκχόλμη. Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης, ένα άτομο πυροβολήθηκε. Λίγο μετά το περιστατικό, τρία άτομα – ένας νεαρός άνδρας και δύο αγόρια κάτω των 18 ετών – συνελήφθησαν σε ένα αυτοκίνητο.
 • 25 Ιανουαρίου προάστιο Södertälje: Πυροβολισμοί έπεσαν σε πόρτα διαμερίσματος στο Södertälje, γράφει η αστυνομία στην ιστοσελίδα της. Κανένα άτομο δεν έχει τραυματιστεί.
 • 26 Ιανουαρίου προάστιο Botkyrka: Ισχυρή έκρηξη στη βιομηχανική περιοχή της Botkyrka. Κανένα άτομο δεν έχει τραυματιστεί σε σχέση με την έκρηξη.
 • 27 Ιανουαρίου: Έκρηξη σημειώνεται σε πολυκατοικία στην Akalla στη βόρεια Στοκχόλμη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κανείς δεν έχει τραυματιστεί σε σχέση με την έκρηξη και κανείς δεν έχει συλληφθεί.
 • 28 Ιανουαρίου: Ένας έφηβος πεθαίνει μετά από πυροβολισμούς δίπλα σε ένα εστιατόριο στο κέντρο Skogås στο Huddinge, νότια της Στοκχόλμης. Σύμφωνα με πληροφορίες της σουηδικής τηλεόρασης SVT, το θύμα είναι 15 χρονών. Ένας 17χρονος συνελήφθη την 1η Φεβρουαρίου ως ύποπτος για συνέργεια σε φόνο. Δύο ημέρες αργότερα, ένα 15χρονο αγόρι συνελήφθη ως ύποπτο για φόνο.
 • 29 Ιανουαρίου: Δύο εκρήξεις σημειώνονται βορειοδυτικά της Στοκχόλμης, μία στο Upplands-Bro στις 02.16 και μία στο Upplands Väsby στις 03.58. Κανείς δεν έχει τραυματιστεί.
 • 1 Φεβρουαρίου: Πυροβολισμοί σε διαμέρισμα στο Södertälje. Αρκετοί πυροβολισμοί ακούστηκαν εναντίον ενός διαμερίσματος στο κέντρο του Södertälje λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης. Κανένα άτομο δεν έχει τραυματιστεί. Το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και αδίκημα διακεκριμένης οπλοκατοχής.
 • 2 Φεβρουαρίου Τέσσερις άνδρες συλλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, για έκρηξη σε πολυκατοικίες στην Akalla. Η αστυνομία λέει ότι έχει επίσης αποτρέψει νέες εκρήξεις.

Αυτά έχει ο καπιταλισμός. Όσο υπάρχει ατομική ιδιοκτησία, όσο ο πλούτος μαζεύεται στους λίγους η Σουηδία δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κανόνα της έξαρσης της εγκληματικότητας όταν παράλληλα η φτώχεια και η εγκατάλειψη των φτωχογειτονιών οδηγεί τις πιο αδύναμες συνειδήσεις στο έγκλημα.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;