Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Η κινητοποίηση απέτρεψε την απόλυση συνδικαλιστή επειδή είπε στους εργαζόμενους: “Μην φοβάστε τον εργοδότη. Αυτός πρέπει να μας φοβάται”

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

“Σου δίνου­με απο­ζη­μί­ω­ση 24 μήνες μισθό και σε απο­λύ­ου­με” δια­μή­νυ­σαν οι εκπρό­σω­ποι της εται­ρί­ας Arriva στον συν­δι­κα­λι­στι­κό υπεύ­θυ­νο εργα­σια­κού περι­βάλ­λο­ντος Ola Brunnström. Αυτός αρνή­θη­κε να δεχτεί. 

Του πρό­τει­ναν καλύ­τε­ρο μισθό αν παραι­τη­θεί από υπεύ­θυ­νος. Αρνή­θη­κε πάλι και δημο­σιο­ποί­η­σε τις συνο­μι­λί­ες και τις απειλές.

Το έγκλη­μά του ήταν πως σε μέιλ που έστει­λε στα μέλη του σωμα­τεί­ου απο­κά­λυ­πτε τα σχέ­δια της εται­ρί­ας για μεί­ω­ση του χρό­νου απα­σχό­λη­σης και κατέ­λη­γε “Μην φοβά­στε τον εργο­δό­τη. Αυτός πρέ­πει να μας φοβάται”.

Η απά­ντη­ση του σωμα­τεί­ου ήταν η από­φα­ση που πάρ­θη­κε με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία να προ­χω­ρή­σει σε απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις για να μην περά­σουν τα σχέ­δια της εργο­δο­σί­ας και σε συμπα­ρά­στα­ση με τον Ola Brunnström.

Στις 4/12 το πρωί η νέα συνά­ντη­ση με την εργο­δο­σία κάτω από την πίε­ση για απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις κατέ­λη­ξε σε συμ­φω­νία. Παρα­μέ­νει ο Ola στην δου­λειά και στα­μα­τά η απερ­για­κή κινητοποίηση. 

Έξω από τα γρα­φεία της εται­ρί­ας είχαν συγκε­ντρω­θεί περί­που 100 εργα­ζό­με­νοι για να δεί­ξουν την συμπα­ρά­στα­σή τους.

Στις αρχές του φθι­νο­πώ­ρου, έγι­νε γνω­στό ότι η Arriva, η οποία ανή­κει στη γερ­μα­νι­κή κρα­τι­κή εται­ρεία Deutsche Bahn και η οποία από το 2017 έχει ανα­λά­βει την λει­τουρ­γία των περι­φε­ρεια­κών τρέ­νων της Ν. Σου­η­δί­ας με επω­νυ­μία Pågatågen (γνω­στή και από το δημο­σιεύ­μά μας για τους περιο­ρι­σμούς για την επί­σκε­ψη των εργα­ζο­μέ­νων στην τουα­λέ­τα), επα­να­σχε­διά­ζει την απα­σχό­λη­ση των εργαζομένων. 

Αυτό σημαί­νει στην πρά­ξη πως μειώ­νει τις ώρες εργα­σί­ας. Οι εργα­ζό­με­νοι δέχθη­καν πρό­τα­ση να απα­σχο­λού­νται κατά 80% αντί για 100%. Η πρό­τα­ση συνο­δεύ­ε­ται με την απει­λή πως όποιοι αρνού­νται κιν­δυ­νεύ­ουν να απολυθούν.

Το σωμα­τείο Pågatåg που ανή­κει στην Ομο­σπον­δία εργα­ζο­μέ­νων στις Μετα­φο­ρές δια­μαρ­τυ­ρή­θη­κε κατά της μεί­ω­σης του χρό­νου και προ­σπά­θη­σε να το στα­μα­τή­σει. Το σωμα­τείο και ο συν­δι­κα­λι­στι­κός εκπρό­σω­πος Ola Brunnström προ­έ­τρε­ψαν όλους τους εργα­ζό­με­νους να αρνη­θούν και η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία ακο­λού­θη­σε το κάλε­σμα του συν­δι­κά­του και μόνο ένας μικρός αριθ­μός εργα­ζο­μέ­νων δέχτη­κε την μείωση. 

Η Arriva έχει ήδη αρχί­σει να απο­λύ­ει τους υπαλ­λή­λους που αρνή­θη­καν τη νέα συμφωνία.

Το ΚΚ Σου­η­δί­ας σε ανα­κοί­νω­σή του κατήγ­γει­λε τις αυθαι­ρε­σί­ες της εργο­δο­σί­ας και καλού­σε σε δυνα­μι­κή κινη­το­ποί­η­ση και αλλη­λεγ­γύη με τον συνδικαλιστή.

Ανά­λο­γο κάλε­σμα σε αλλη­λεγ­γύη εξέ­δω­σε ο πρό­ε­δρος του σωμα­τεί­ου εργα­ζο­μέ­νων στο Μετρό Στοκ­χόλ­μης Γιάν­νης Κωστά­ντης, Έλλη­νας κομ­μου­νι­στής και η Ομο­σπον­δία Λιμε­νερ­γα­τών γνω­στή για την απερ­γία της επί 2 χρό­νια στο λιμά­νι του Γκέτεμποργκ.

Τελι­κά ο συν­δι­κα­λι­στής θα συνε­χί­σει να οδη­γεί τραί­να μετά την κινη­το­ποί­η­ση των εργα­ζο­μέ­νων. Η εται­ρία ανα­γκά­στη­κε να υπο­χω­ρή­σει μπρο­στά στην αγω­νι­στι­κή συσπείρωση.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο