Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σουηδία: Μαζικές απολύσεις γιατρών και νοσηλευτών στα Νοσοκομεία – Ενα από τα μεγαλύτερα απολύει 600 για λόγους ..οικονομίας

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Τρία Νοσοκομεία της Στοκχόλμης απολύουν 800 γιατρούς και νοσοκόμες. Το ένα από αυτά το μεγαλύτερο και κορυφαίο στην έρευνα “Καρολίνσκα” που είναι και Πανεπιστημιακό, απολύει 600. Οι απολυμένοι γιατροί είναι 250 δηλαδή  το 9% των γιατρών και 350 το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό που αντιστοιχεί στο 12% των απασχολουμένων! 

-Ήδη έχουμε γονατίσει στις υπερωρίες μετά τις 550 απολύσεις διοικητικών την άνοιξη, λένε τα σωματεία. Η καταστροφή για τους ασθενείς έρχεται!

-Μπαίνουμε μέσα 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Καρολίνσκα.

Τα Νοσοκομεία είναι Νομαρχιακά και ο ανταποδοτικός φόρος είναι 9-11% ανάλογα με την Νομαρχία. 

Και πληρώνεις δηλαδή και διώχνουν τους γιατρούς. 

“Νοικιάζουν” ακριβούς γιατρούς και νοσοκόμες με την ώρα από τις ιδιωτικές εταιρείες Νοσηλευτικού προσωπικού, διατηρούν μεγάλες αποδοχές για τα στελέχη της Διοίκησης, οικονομικά σκάνδαλα με υπερβολικές αμοιβές συμβούλων έχουν κατακλύσει κατά καιρούς τα ΜΜΕ και γιαυτό μπαίνουν μέσα. Τους φταίει μετά το προσωπικό τους..

Ξεκίνησε έρευνα και για τα τρία Νοσοκομεία, για το αν κινδυνεύει η υγεία των ασθενών, χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα περάτωσης, μάλλον μέχρι να ξεχαστεί..

Αυτά μαθαίνουμε για το “μοντέλο” του καλύτερου καπιταλισμού που έχει η προηγμένη Σουηδία.  [simple-author-box]

Μετάβαση στο περιεχόμενο